Витамин К2 и тестостеронът: Менахинонът увеличава производството на Т

Съществува витамин, който наистина заслужава много голямо внимание, това е витамин К2 (менаквинон). Повечето хора дори не знаят, че съществува, нито че намалява риска от сърдечносъдови заболявания и значително подобрява изграждането на костите.

Всъщност има хиляди различни форми на витамин К, но ние ще говорим за К1 (филоквинон) и К2 (менахинон).

K1 присъства в почти всички листни зелени зеленчуци, често той получава цялото внимание. Никой не говори за K2, който може да се намери в храни като: сирене, жълтъци, масло, ферментирали храни и черен дроб.

Нашите диети обикновено съдържат около 10 пъти повече K1 от K2. Често срещана грешка е да си мислите, че нямате нужда от К2, тъй като човешкото тяло ще преобразува К1 в К2. Но истината е, че това се случва при животните, човешкото тяло не се справя толкова добре с конверсията. Последните проучвания показват, че трябва да консумираме точно този вид витамин К (менахинон), за да извлечем максимално ползите от елемента (проучванепроучване).

Ще попитате за какви ползи говоря? Е, освен че K2 е страхотен за сърдечносъдовото здраве и костната плътност (особено, когато се приема в комбинация с витамин D), той притежава множество други ползи за човека…

… И една от тях е ползата за хормоналното здраве:

Витамин К2 и синтезът на тестостерон

Витамин К2 е съвсем ново откритие дори за повечето изследователи. И това е така, защото дълго време сме вярвали, че формата K1 е всичко, от което се нуждаем, и че двата витамина (K1 и K2) имат едно и също действие.

Няколко неотдавнашни проучвания доказват, че това изобщо не е вярно. Например: в това проучване приемането на витамин К2 намалява риска от рак на простатата с 30%, докато витамин К1 няма този ефект. Има друго изследване, при което витамин К2 значително понижава риска от сърдечносъдови заболявания чрез редуциране на отлаганията на калций в артериите, витамин К1 отново няма подобен ефект.

Формите на витамин К2, от които се нуждаем най-много, са МК-7 и МК-4:

  • МК-7 се произвежда в нашата стомашно-чревна система, можем да си го набавим от ферментирали храни. МК-7 е по-ефективен, тъй като остава в тялото за около три дни.
  • MK-4 се синтезира навсякъде в тялото (съдържа се в големи количества в мозъка и репродуктивните органи). Можем да си го набавим чрез диетата, като консумираме месо (от пасищно животно).

Може би MK-4 е по-добра форма от MK-7, защото има механизъм за увеличаване на производството на тестостерон (и пак не е сигурно):

а) В това японско проучване върху плъхове дневен прием от 75 мг/кг витамин К2 (МК-4) в продължение на 5 седмици, показва много ясно 70% увеличение на плазмените нива на тестостерона, по-голямо увеличение се наблюдава в тестисите (близо 90%). И както можете да видите на графиките по-долу, нивата на лутеинизиращ хормон (LH) не се понижават, което вероятно означава, че К2 работи чрез стимулиране на производството на тестостерон директно вътре в тестисите, а не чрез мозъка.

б)
 В същото изследване учените стигат до заключение, че колкото повече клетките на тестисите са изложени на MK-4, толкова повече тестостерон е бил произведен.

в)
 Друго японско проучване установява идентични резултати. Наблюдава се, че при мъжки плъхове недостигът на витамин К2, значително намалява нивата на тестостерона. Когато тези плъховете получат витамин К2 (МК-4), нивата на тестостерона се повишават изключително бързо. Подобни резултати са наблюдавани и в това проучване.