Витамин D и тестостеронът: 3332 IU D3 са равни на 25% повече тестостерон

Витамин D е един от 24-те основни елемента, необходими за оцеляването на човека. Той регулира повече от 1000 телесни функции, да не говорим, че ползите за тестостерона са огромни. Витамин D се среща в рибата и яйцата, въпреки че най-добрият начин да си го набавяте е чрез редовно излагане на слънце.

Повечето хора го използват, защото е доказано, че е подобрява функцията на сърцето и заздравява костите.

Витамин D и ползите за тестостерона

Витамин D всъщност не е дори витамин. Той е стероиден хормон, погрешно наречен витамин.

Този хормон D регулира повече от 1000 телесни функции, включително фертилитета, растежа, хормоналната секреция и сексуалната функция. Излишно е да се споменава, че ако нивата на серумния витамин D са твърде ниски, повечето от 1000 телесни функции ще бъдат понижени и забавени.

Някои от функциите, които витамин D регулира, са свързани с ендокринната система.

Последни проучвания по темата:

а) Това изследване установява, че нивата на витамин D и тестостерона са взаимносвързани. Мъжете с достатъчно високи нива на витамин D са имали значително по-високи нива на тестостерон и по-нисък SHBG, отколкото мъжете, които не са имали достатъчно количество от този хормон (витамин).

б) В това проучване се установява, че когато здрави мъже вземат по 3332 IU витамин D дневно за една година, те в крайна сметка имат средно 25,2% повече тестостерон в сравнение с плацебо група.

в) При друго: мъже на средна възраст, които взимат витамин D под формата на хранителна добавка, имат по-малка вероятност да са с ниски нива на тестостерон, отколкото мъжете, които не приемат добавката.

г) В това австралийско проучване изследователите стигат до извода, че при по-възрастните мъже ниският статус на витамин D, е свързан с нисък свободен тестостерон и повишен риск от фрактури.

д) Това изследване наблюдава вече доказаната положителна връзка между нивата на витамин D в кръвта и тестостерона. Броят на мъжките субекти е 1362, а резултатите показват, че когато количеството витамин D в кръвта надхвърля ~80 nmol/L (~35 ng/ml), увеличаването на тестостерона някак си спира. Това означава, че висок прием на витамина, вероятно ще увеличи тестостероновите нива, но няма да помогне, ако вече сте в оптималния диапазон (повечето мъже не са в този диапазон…).

е) Най-добрият вариант е да си набавяте витамин D от слънчевата светлина. Резултатите от това изследване през 1939 г. от д-р Ейбрахам Майерсън, показват, че 5-дневно излагане на UV светлина, повишава общото ниво на тестостерона с ~120%. Когато гениталиите били изложени на UV радиация за същия период от време, увеличението на тестостерона скочило до ~200%. :о

ж) Съществуват и други доказателства, че излагането на светлина, кара мозъка да освобождава лутеинизиращ хормон (LH), който задейства производството на тестостерон.

з) В няколко проучвания е отбелязано, че и в двата случая – и при хора, и при животни, нивата на витамин D в кръвта са положително свързани с качеството и подвижността на спермата (проучванепроучванепроучване).

Да обобщим резултатите от проучванията:

  • Мъжете с ниски нива на витамин D са много по-склонни да имат ниски нива на тестостерон в сравнение с мъжете с достатъчно количество витамин D в кръвта.
  • Здрави мъже, които решат да добавят ниска ежедневна доза витамин D, могат да очакват около 25% повече тестостерон.
  • Ако нивата ви вече са в оптималния диапазон, не очаквайте да забележите кой знае какво завишение на Т.
  • Излагането на ултравиолетова светлина стимулира производството на тестостерон, особено ако излагате гениталиите си на слънчеви лъчи…

Каква е оптималната доза витамин D?

Отговор: Оптималното количество витамин D в кръвния серум изглежда е около 30-45ng/ml. Това може лесно да се постигне, взимайки малка доза витамин D под формата на хранителна добавка (D3) или като прекарвате няколко часа на слънце дневно.