Витамин С и тестостеронът: Защитните ефекти на антиоксиданта

Витамин С (аскорбинова киселина) e вероятно най-изследваната и най-използвана хранителна добавка в целия свят. Тя е безопасна, евтина и достъпна почти навсякъде.

Каква е връзката между витамин С и нивата на тестостерона при мъжете? Това е тема, която не се обсъжда често.

Поне до сега:

Аскорбиновата киселина и тестостеронът

Витамин С е изключително важен за оцеляването на човека и както споменах по-горе, той е един от най-евтините, най-безопасните и най-широко използвани витамини на планетата.

Той е водоразтворим и основната му функция в организма е да служи като антиоксидант.

Аскорбиновата киселина също е необходима за синтезата на множество ензими в човешкото тяло. И когато се използва в комбинация с чесън (да, чесън), витамин С е абсурдно ефективен за повишаване на нивата на азотния оксид.

Но как най-използваният витамин в света влияе върху нивата на мъжките хормони?

а) На първо място, съществува изследване, при което е установено, че витамин С може да регенерира повредени молекули на тестостерона с до 58%. В подобно изследване, витамин С може да повиши нивата на тестостерона в клетките на тестисите чрез регулиране на ензимите.

б) Няколко изследвания върху животни показват, че витамин С защитава тестисите от оксидативния стрес: алкохолшум, натрупвания на оловоизгаряния, кадмийантибиотици, високи нива на арсенПХБ (полихлорирани бифенили), алуминий, алфатоксини и ендосулфан. Подобни защитни ефекти са наблюдавани и при хора.

в) Аскорбиновата киселина очевидно предпазва молекулите на тестостерона от оксидативното увреждане, но може ли да повиши нивата на тестостерона в здравите жлези? Проучване върху гризачи и това човешко изследване доказват, че витамин С значително увеличава качеството на сперматозоидите, подвижността и обема. Единствените проучвания, за които съм наясно, че изследват преките ефекти на витамин С, но пък не показват значително увеличение на Т, са тези двете (проучванепроучване).

г) Последното нещо, което си заслужава да се спомене, е фактът, че приемът на витамин С понижава кортизола. Това от своя страна би трябвало да подобри нивата на  тестостерона (проучванепроучванепроучванепроучване).

Колко аскорбинова киселина трябва да приемаме?

Отговор: Ако живеем в идеален свят, човешкото тяло съдържа около 2 грама витамин С. ПДД (препоръчителната дневна доза) витамин С е 100-200мг. Това ниско количество може лесно да се постигне чрез диетата (плодове и зеленчуци).

Ако обаче сте подложени на стрес и/или сте изложени на съединения, които причиняват оксидативен стрес в организма, може да се вземате по-висока доза (1-5 грама) витамин С. Целта е се предпазите клетките на жлезите от увреждане.

При повечето хора 1-2 грама са достатъчни.