Витамин А и тестостеронът: Влиянието на ретиноидите и каротеноидите върху нивата на Т

Витамин А включва: ретинал, ретинол, ретиноева киселина и множеството каротеноиди, които човешкото тяло може да конвертира в активен витамин А.

Препоръчваният дневен прием при мъжете е около 900-3000 μg ретинал, ретинол или ретиноева киселина, или около 12-24 пъти повече от каротеноидите, тъй като те имат значително по-ниска био-наличност (усвояемост) в човешкото тяло.

Витамин А е един от 24-те жизненоважни елемента за човешкото оцеляване…

… Без достатъчно количество витамин А вие бихте ослепелиимунна ви система няма да функционира правилно, тялото ви трудно ще абсорбира мазнините (което би причинило колосални щети).

Ето каква е връзката на този мастноразтворим витамин с тестостерона:

Витамин А и производството на тестостерон

Няма много изследвания, които да наблюдават ефекта на витамин А върху нивата на тестостерона при мъжете, но няколко проучвания са доказали положителна връзка помежду им.

Витамин А се съхранява вътре в клетките на тестисите (под формата на ретинал) и при необходимост може да се превърне в по-биологично активната форма на елемента, а именно ретиноева киселина. В проучвания върху гризачи се вижда, че ако има недостиг на витамин А в тестисите, то тестостероновите нива спадат бързо и нивата на естроген в тестисите се увеличават.

Ако сте с дефицит на витамин А, тялото ви не може ефективно да използва мазнините. Предполагам вече знаете, че мазнините са един от най-важните градивни елементи на тестостерона, дефицитът на витамин А ще доведе до негативно въздействие върху производството на Т.

Също така тялото ви използва съединение, наречено трансферин, за да транспортира молекулите на холестерола в клетките на тестисите и да ги превърне в тестостерон. Без витамин А тялото не може да синтезира трансферин и транспортирането на главния тестостеронов прекурсор се прекъсва.

Ето няколко изследвания:
а) Има няколко доказателства, които сочат, че витамин А заема съществена част в мъжката репродуктивна система, тъй като синтеза на сперматозоиди не може напълно да се случи без ретиноидна/ретиноева киселина (проучванепроучванепроучване).

б) В проучване с 155 близнаци се установява, че витамин А корелира положително с производството на тестостерон.

в) В това изследване върху животни (морски свинчета) дефицитът на витамин А значително понижава производството на тестостерон.

г) В това проучване 102 момчета със забавен пубертет и нисък ръст са разделени на 4 групи: първата е контролна група, втората е получила синтетичен тестостерон, третата получава витамин А и желязо (под формата на хранителни добавки), а четвъртата група – комбинация от синтетичен тестостерон, витамин А и желязо. Както можете да се досетите, нищо при контролната група не се е променило. При група 2, 3 и 4 се наблюдава значително нарастване на височината и увеличаване на обема на тестисите при субектите (група №4 има най-големи резултати).

д) В това проучване върху гризачи е отбелязано, че тестикуларната система на плъховете съдържа няколко рецептора за витамин А. Интересното е, че когато диетата на гризачите е ощетена от всички витамини, синтеза на тестостерон бързо се понижава (до точката, в която половите органи буквално атрофират). Важно е да се отбележи, че мъжете споделят почти еднакви тестикуларни системи с плъхове.

Мъжете с ниски нива на витамин А могат да наблюдават значителни подобрения в нивата на тестостерона, след като акцентират върху диета (или суплементи), богати на витамин А.

Може би се случва същото нещо, както при витамин D, където увеличение на тестостерона се наблюдава до точката, в която се достигат оптимални нива на витамина в кръвта и повишаването на тестостерона спира отвъд преминаването й.

Коя е най-добрата форма?

Отговор: Вероятно ретинол.

Кои храни са богат източник на витамин А?

Отговор:  Най-добрият вариант е да ядете телешки черен дроб (100гр са 1411% ПДД), като 120гр на седмица са достатъчни
Други варианти: 1 чаена лъжица масло от черен дроб на треска (което е около 100% от ПДД); сьомга (100гр са 50% ПДД); черен шоколад и т.н..