Всеки допълнителен час сън е равен на 15% повече Т

Ние не спим достатъчно. Толкова сме съблазнени от съвременните технологии, че вместо да поспим, ние правим хиляда други неща.

И за съжаление това се случва доста често. Когато слънцето залезе, тялото ви е готово да се изключи, точно тогава мозъкът ви казва, че е ще е най-добре да гледате още един епизод от любимия сериал…

… Разбира се, че ще бъдете уморени на следващия ден, ама вас какво ви бърка. Сега ще разберете:

Няколко допълнителни часа сън могат да удвоят вашия тестостерон

 Има три елемента, които полагат основите на тестостероновата оптимизация.

Те са сън, храна и упражнения (почивка).

Най-важният елемент е сънят.

Вашият скъпоценен тестостерон следва хронологичен часовник. Той е най-висок сутрин и бавно намалява до края на деня.

… И когато сте заспали най-дълбоко, ендокринната ви система оживява. Вашият мозък започва да изпраща сигнали и да дава заповеди да се произвеждат огромни количества тестостерон, за да ви подготви за следващия ден.

Всъщност колко тестостерон се секретира през нощта? Това е моментът, в който науката може да ни помогне:

а) Вземете това проучвания. Изследователи наблюдават група мъже. Продължителността на съня при всеки един е била измерена с гривна на китката…

… Резултатите показват, че мъжете, които са спали в продължение на 4 часа, са имали нива на тестостерон около 200-300 ng/dl.

Другата група мъже, които са спали в продължение на 8 часа, имат нива около 500-700 ng/dl.

Резултатите показват, че колкото повече спите, толкова повече тестостерон произвежда вашето тяло ви. Толкова е просто.

Това изследване установява подобни резултати. Тествали са 531 здрави мъже как количеството сън корелира с нивото на тестостерона.

Резултатите отново показват, че мъжете, които спят повече имат значително по-високи нива на тестостерон. Всъщност мъжете, които са спали в продължение на 4 часа, са имали около 60% по-малко тестостерон в кръвта от мъжете, които са спали в продължение на 8 часа.

Не бързайте да си купувате тестостеронови лепенки, инжекции и т.н. Сами виждате, че можете да удвоите тестостерона си, когато спите повече…

Освен да спите повече часове, можете да подобрите качеството на съня си:

Как да подобрите качеството на съня си

По колко часа спите зависи изцяло от вас…

… Можете да извлечете максимума от съня си, като следвате няколко полезни съвета.

Вероятно вече сте чували всякакви безполезни съвети като това да пиете топло мляко или да броите овце, докато заспите…

… Ето ви един сериозен списък със съвети, които действително ще проработят:

  1. Спете в пълна тъмнина. В стаята, в която спите, не трябва да се вижда нито една светлинка. Тъй като дори една точка светлината е достатъчна, за да наруши способността на епифизата да секретира хормона мелатонин.
  2. Изключете всички рутери и модеми. Това саудитско-арабско проучване установи, че електромагнитните честоти намаляват качеството на съня.
  3. Тренирайте, тъй като изследванията показват,че дори съвсем малко движение през деня може драстично да подобри качеството на съня.
  4. Мелатонин. Това е хормонът, който се отделя от епифизната жлеза, за да ви накара да спите, нарича се „хормон на съня“. Можете да го приемате под формата на хранителна добавка. Няколко проучвания показват, че той може да повиши нивата на тестостерон чрез инхибиране на ензима ароматаза.
  5. Спете на студено и бъдете голи, ако е възможно. Относително ниската температура имитира естественото местообитание на хората (създадени сме да спим на открито) и по този начин тестисите се охлаждат една идея по-лесно (бонус: студените душове и свободните боксерки увеличават тестостерона).
  6. Не гледайте ярки електронни дисплеи преди да заспите, тъй като „синята светлина“ от повечето електронни екрани ще наруши способността на епифизната жлеза да произвежда мелатонин (използвайте този софтуер, който намаля „синята светлина“, когато времето за лягане наближи).
  7. Опитайте да подобрите съня си с индийски жен-шен, тъй като няколко проучвания са установили, че той влияе положително върху качеството на съня, което вероятно се дължи на факта, че понижава стресовия хормон (кортизол). Лека нощ.