Студени душове: Има ли доказателства, че студеният душ повишава T?

Старите щангистки школи на бившия Съветски съюз имали странен ритуал. Един луд навик да изстудяват топките си преди големи състезания. Те обаче не го правели за удоволствие, както се досещате.

Тяхната единствена цел била да увеличат нивата на тестостерона си. Знам, че звучи налудничаво, но ще разберете, че не е така.

Има причина, поради която вашите тестиси висят в кожени торбички извън тялото. Причината е, че са им нужни няколко градуса по-ниска температура, за да функционират по оптимален начин.

Темата със замразяването на топките се обсъжда десетки години в бодибилдинг средите.

Има ли някакви ползи от студения душ? Наистина ли работи? Ще научите след малко:

Хормоналните ползи от студения душ

Много хора твърдят, че това е просто измислица.

Замислете се за минута: защо точно топките висят в тази специална торбичка извън тялото? Защо висят по-ниско, когато е горещо и по-високо, когато е студено?

Това е механизъм, който поддържа семенниците на по-хладна температура, просто защото това са оптималните градуси за тяхното функциониране.

Когато времето/средата се затопли, те се снижават, така че да отделят повече от излишната температура (по този начин избягват топлината на тялото).

Когато е студено, „пакетът“ остава на мястото си или се свива на по-високо. Какъвто и да е случаят, топките ви няма да висят в студено време, просто защото не се налага да „избягват топлината“ на тялото.

Каква е оптималната температура? Има ли изследвания?

а) Според това проучване човешките тестиси функционират най-добре, когато са на температура от 31-36 °C. Среда, която е по-гореща от тази, ще окаже отрицателно въздействие върху синтеза на ДНК, сперматогенезата и най-вероятно производството на тестостерон.

б) Това проучване изследва ефектите на топлината върху тестисите и тестостероновия синтез при тестисите на плъхове. Те открили, че плъховете, които са били изложени на топлина 43 °C в продължение на 15 минути, са имали значително по-ниски нива на тестостерон и учудващото – 65,4% намаление на теглото на тестисите в сравнение с контролната група. Резултатите трябва да са валидни и при хората, тъй като споделяме почти идентични тестиси с мъжки плъхове (добре де, нашите са малко по-големи).

в) В едно изследване се анализират 6455 проби от сперма за период от три години. Учените разбрали, че качеството, обема и подвижността на сперматозоидите са значително по-високи през по-студените месеци на годината. Същите хормони (LH и FSH), които стартират сперматогенезата, започват и синтезата на тестостерон, така че със сигурност съществува някаква връзка.

г) Няколко проучвания върху животни (маймуни и овни) доказват, че клетките в тестисите, изложени на топлина, не могат да отделят тестостерон, колкото охладените такива (проучванепроучване).