Може ли обикновена разходка да повиши нивата на тестостеронa?

Възможно ли е разходките да повлияват на тестостерона? Едно толкова просто нещо като ходенето да има способността да повиши нивото на тестостерона? Тук съм, за да ви кажа „да“.

Не ме разбирайте погрешно, но физическата активност не се ограничава до това само да цепите във фитнеса…

При човек, който живее относително заседнал начин живот, ползата може да бъде дори по-голяма.

Съществуват проучвания, които доказват това:

Ползите от разходките: Повече движение = повече тестостерон

Неотдавна си купих крачкомер (педометър), а от тогава се опитвам да ходя повече от 10 000 крачки на ден.

Спринтирането и ходенето на фитнес (2-4 пъти на седмица) го причлислявам към „упражненията“, а разходките предпочитам да ги поставя в графата „обща физическа активност“.

В края на краищата, не сме създадени да седим цял ден, да ядем боклуци и да гледаме телевизия.

Да стоим на едно място по цял ден бавно и сигурно потиска хормоналното ни здраве. Не само защото сме ставаме по-тлъсти и по-дебели (което само по себе си допринася за ниските нива на Т), но и защото просто НЕ сме достатъчно активни. Ние просто не се движим достатъчно.

Има едно проучване в Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, където 41 мъже с наднормено тегло започнали 12-седмична програма за промяна на начина на живот. Та, идеята била да се види кое е по-добре за повишаване на серумните нива на тестостерона: повишена физическа активност или намален калориен прием. Участниците били разделени на две групи въз основа на техния калориен прием и броя на ежедневните стъпки (измерени с крачкомер). След като изминали 12 седмици, изследователите установили, че ръководния фактор при пациентите с повишени нива на Т, е високата физическа активност – не толкова големината на калорийния дефицит.

Очевидно има полза от разходките. Но не мислете, че ходенето е единствената лека физическа активност, която може да увеличи нивата на Т. Изследване на племената Цимане показало, че 1 час цепене на дърва води до увеличение на тестостерона с 46,8% . Може би било най-добре първо да отидете на разходка, а след това да нацепите дървата. 😉

Други изследвания са установили, че физически активните мъже показват значително по-високи нива на тестостерон и по-добри качества на сперматозоидите, отколкото техните мързеливи връстници (проучванепроучванепроучване).