Ядките и тестостеронът: Увеличават или намаляват нивата на Т?

Ядките са вкусни и богати на хранителни вещества.

Но дали трябва да ги добавим към диетата си, когато се опитваме да увеличим производството на тестостерон?

Отговорът е и „да“, и „не“. Дали ще увеличат или редуцират нивата на тестостерона, зависи от вида на ядките.

В тази статия ще научите какъв е ефектът на ядките върху хормоните, кои са най-добрите (ако целите повече Т) и кои – най-лошите.

Нека да продължим:

Всичко за ядките и връзката им с тестостерона

Обикновено ядките се считат за здравословни.

Проучвания свързват приема на ядки с намален риск от сърдечносъдови заболявания, понижен оксидативен стрес и дори подобрена мозъчна функция.

Много ядки също са с високо съдържание на фибри, съдържат някои полезни аминокиселини (като аргинин, което обяснява ползите за сърдечносъдовите заболявания) и са добър източник на няколко микроелемента (витамини и минерали).

Да, като цяло можем да се съгласим, че ядките са здравословни…

Въпреки това, когато става дума за хормони, особено за увеличаване на тестостерона и дихидротестостерона (ДХТ), повечето ядки не са толкова полезни, колкото си мислим.

Това е така, защото:

  1. По неизвестна причина е установено, че някои ядки (бадеми и орехи най-малко) повишават нивата на SHBG с 10-20%. Тъй като SHBG се свързва със свободния тестостерон и ДХТ, той ги прави „неактивни“. Това означава, че ядките могат да намалят биологичната чувствителност на андрогените.
  2. Някои видове ядки съдържат невероятно много полиненаситените мастни киселини (PUFA), а  PUFA понижават нивата на тестостерона чрез повишено оксидативно увреждане в тестисите.
  3. Повечето ядки са наситени на фитостероли. Те от своя страна се конкурират с холестерола и намаляват нивата му. Всички естествени стероидни хормони в мъжкото тяло са направени от холестерол…

Това означава ли, че трябва да избягвам всички ядки? Не. Някои от тях всъщност могат да ни помогнат в битката с ниския тестостерон.

По-долу ще видите кратък списък от ядки, които би трябвало да бъдат от полза при производството на тестостерон и ядки, които биха могли да ни навредят.

Ядки, които могат да окажат благоприятно влияние върху нивата на тестостерона:

Ядки, които могат да повлияят отрицателно на нивата на тестостерона: