Депресия и нисък тестостерон: Какво ги свързва?

Това може да ви изненадва, но ниският тестостерон и депресията изглежда вървят ръка за ръка.

Ниският тестостерон е свързан с депресия, а депресията е свързана с ниския тестостерон. Ако имаме едното, много вероятно е и другото да последва. Това, което е по-забележително е, че високият тестостеронът до известна степен лекува депресията (разбира се, има много други фактори, които трябва да бъдат взети под внимание, но факт е, че тестостеронът прави чудеса…).

Ето какво за какво говоря:

Връзката между депресията и ниският тестостерон

Учените никога не са били сигурни кое всъщност причинява депресия.

Депресията наистина е една сложна „болест“.

Можете да се депресирате, ако близък роднина или приятел си отиде, ако не знаете какво да правите с живота си, ако сте самотни и не можете да намерите партньор, вследствие на развод и т.н.

Елиминирайки емоциите и чувствата изглежда, че има и други причини за депресията и това може да обясни защо някои хора се депресират, без дори да знаят защо.

И изглежда, че тестостеронът е причината, по-точно липсата му…

а) Това проучване установява, че когато мъжете стават по-възрастни, тестостероновите им нива намаляват, което води до симптоми на депресия и раздразнителност.

б) Друго проучване показва подобни резултати, мъжете с нисък тестостерон са много по-склонни да бъдат депресирани от мъжете с висок тестостерон.

в) Трето изследване установява, че свързаният с възрастта спад на тестостерона, може да НЕ Е част от процеса на стареене, както казах по-рано. Изследователите заявяват, че това е следствие от затлъстяването.

Ако се чувствате объркани, погледнете следващите данни:

г) В експеримент се изследват 7 отделни проучвания, установява се, че тестостероновата терапия (чрез инжекции, лепенки и гелове) има силен антидепресантен ефект. С други думи, депресираните мъже, които получават повече тестостерон (от външен източник), в крайна сметка са много по-щастливи.

д) Това проучване, проведено през 2012 г., изследва причините, поради които тестостеронът облекчава симптомите на депресия. Изследователите са използвали животни, за да установят, че тестостеронът влияе положително върху хипокампуса (част от мозъка, свързана с паметта и стреса).

БОНУС: Ето кои вещества и лекарства биха ни довели до още по-дълбока депресия.