Млякото и тестостеронът: Отразява ли се на андрогените?

Млякото и млечните продукти са подложени на тежки клевети в последно време.

Както винаги, истината не се вижда толкова ясно. Съществуват няколко положителни и няколко отрицателни ефекта, свързани с консумацията на мляко.

Основният компонент на повечето млечни продукти е пълномасленото краве мляко, то се състои от:

Що се отнася до съотношението между макро и микроелементите, пълномасленото мляко би било „оптималната храна“ за всеки, чиито цели включват повече мускулна маса и високи нива на тестостерон.

Въпреки това, млякото има няколко големи недостатъка:

Млечните продукти и тестостеронът

Данните показват, че бялото сирене е продуктът, който е сред най-предпочитаните на българската трапеза, 91% от потребителите купуват сирене за домакинството, а 42% го консумират всеки ден.

Няма да коментирам горните факти по никакъв начин, по-скоро ще ви запозная с няколко изследвания:

Кравите са бременни повече от 300 дни в годината и по-голямата част от млякото на пазара идва от тези бременни крави (тъй като те произвеждат най-много мляко). Проблемът е, че количеството женски полови хормони (естроген) в млякото се увеличава, когато кравата е бременна за по-дълги периоди от време. Според монголски изследователи млякото от крава, която е в късните етапи на бременността, може да съдържа до 33 пъти повече естроген в сравнение с небременни крави.

Около 60 различни хормона могат да бъдат намерени в млякото (различни видове естроген и неговите метаболити, но също и тестостерон, който всички обичаме толкова много. Според това проучване пиенето на мляко от бременни крави представлява 60-70% от естрогена, който приемаме от външната среда. Това не е добра новина…

… До каква степен това влияе върху нивата на естрогена и тестостерона?

Според проучване, публикувано през 2012 г., млякото съдържа големи количества естроген и негови метаболити, но почти всички те се инактивират от черния дроб и стомашно-чревния тракт. Ето това са добри новини, нали?

… Е, трудно е да се каже.

Според едно японско проучване млякото от крави води до повишаване на серумните нива на естрогена и прогестерона, които пък потискат секрецията на GnRH от мозъка и води до понижаване на секрецията на тестостерон при мъжете.

Друго изследване наблюдава, че когато монголските деца започнат да пият мляко, внесено от САЩ, техните нива на естроген се покачват. Това вероятно се дължи на разликата в млекопроизводството в различните страни, в Монголия кравите остават бременни за много по-кратка продължителност от време…

Тези две проучвания обобщават влиянието на млечните продукти върху здравето на сперматозоидите:

  • В първото проучванефизически активни мъже пият пълномаслено мляко и качеството на сперматозоидите значително намалява
  • Във второто проучванеконсумацията на нискомаслено и обезмаслено мляко увеличава обема и мобилността на сперматозоидите

Тъй като екзогенните хормони в млякото се разтварят в мазнините, би следвало, че обезмасленото мляко ще съдържа по-ниски количества естроген.