Медта и тестостеронът: Не е от най-популярните, но определено повишава тестостерона

Медта (Cu) определено не е първото нещо, което идва на ум, когато става дума за повече тестостерон.

По мое мнение трябва да се интересуваме малко повече относно приема на мед…

… Тъй като медта може действително да увеличи нивата на тестостерона, когато се приема в оптимални дози.

Ето за какво говоря:

Медта и производството на тестостерон

Медта е основен микроелемент както при хората, така и при животните. Препоръчителната дневна доза (ПДД) при мъжете е около 2 мг/ден.

Тя поддържа множество важни функции в човешкото тяло, включително: пренос на кислород, фотосинтеза и т.н.. Дефицитът на мед се свързва с проблеми с щитовидната жлеза, нарушен растеж, остеопороза, анормален метаболизъм на глюкозата и холестерола.

Имаме ли нужда от допълнително мед?

Отговор: Недостигът на мед не е толкова често срещан. Хората, които имат балансирана диета, би трябвало да запълват ежедневните си нужди от мед само с хранителни източници (миди, зеле, гъби, ядки, авокадо и ферментирали храни).

Има два много важни факта за медта, които трябва да вземете под внимание.

Почти всяка форма на медта (Cu) е слабо абсорбирана от човешкото тяло (30-40%)…

… И второ, консумирането на много цинк изчерпва медта в тялото (и обратно). Тъй като е известно, че цинкът повишава нивото на тестостерона, много мъже са склонни да приемат високи дози цинк на дневна база без да консумират мед (Cu). За балансирани съотношения между цинк и мед се считат 10:1 и 10:2.

Ако приемате 15мг цинк/ден (приблизително 100мг/седмица), то трябва да си набавяте 1-2мг мед/ден, за да компенсирате намаляването на медта, предизвикано от цинка.

Сега ще разгледаме малко изследвания по темата. Ето защо не искате да сте с дефицит на мед:

а) В това инвитро изследване са забелязали, че когато добавят хелирана (хелатирана) форма на мед към хипоталамични клетки, GnRH (гонадотропин-освобождаващият хормон) се е увеличил с 68%. GnRH е хормонът, който започва целия механизъм в производството на повече тестостерон.

б) Това индийско проучване продължава горния експеримент. Учените решават да инжектират мед хлорид в червата на живи мъжки плъхове в продължение на 26 последователни дни. Дозите били различни: 1000мкг, 2000мкг и 3000мкг/кг.

Те установяват, че доза от 1000мкг, значително повишава нивата на тестостерона чрез стимулиране на лутеинизиращия хормон (LH). Което подкрепя резултатите от изследването по-горе.

Дозите от 2000мкг и 3000мкг били токсични за плъховете, при тях нивата на тестостерона били значително по-ниски. Няколко човешки проучвания също установяват, че когато приемът на мед е твърде висок, той става нездравословен и токсичен, но по-ниският прием е от съществено значение за човешкото здраве (проучванепроучванепроучване).

в) След това има и друго доста старо инвитро проучване, което установява, че когато изолирани хипоталамични неврони се модифицират/променят до хелатна мед, освобождаването на лутеинизиращия хормон (LH) се повишава с 45%. Тъй като LH е хормонът, който стимулира синтеза на тестостерон вътре в тестисите, тези открития подкрепят теорията, че медта увеличава производството на тестостерон.