Магнезият и тестостеронът: По-малко SHBG и повече тестостерон?

Магнезият контролира повече от 300 функции в тялото. Много от хората свързват минерала само със здравето на костите и сърцето…

… Магнезият е основният електролит, който се използва от почти всички телесни ензими. Той поддържа баланса на течностите, дава енергия на клетките (ATP), активира креатина, подобрява качеството на съня и увеличава количеството свободен тестостерон.

Всичко това е чудесно, но нещото, което най-много ни интересува, е последното. Магнезият увеличава нивата на свободния тестостерон:

Нивата на магнезий и тестостеронът

Магнезият е много подобен на цинка, когато става въпрос за повишаване на нивата на тестостерона…

… Недостигът и на двата елемента понижава сериозно нивата на тестостерона, но ако вече имате достатъчно количество в тялото си, то тогава със сигурност няма да постигнете много с предозиране.

Имаме ли нужда от повече магнезий?

Това проучване показва, че близо 70% от възрастните в САЩ приемат количества под препоръчителните, а 19% от тях – по-малко от половината на ПДД (препоръчителната дневна доза).

Освен това, магнезият се отделя от тялото чрез потта, така че ако тренирате често или живеете на горещо място, то е много вероятно да не консумирате достатъчно от този изключително важен минерал (особено, ако ядете само джобове, дюнери и пици)…

… Но обратно към темата, ето няколко изследвания:

Проучвания относно връзката тестостерон-магнезий
а) Това проучване установява, че магнезият прави тестостерона по-биоактивен (лесноусвоим). Това се случва, защото минералът потиска SHBG (глобулин, свързващ половите хормони), който от своя страна е молекула, която се свързва със свободния тестостерон и го прави недостъпен за рецепторите.

б) В това човешко изследване приблизително един грам магнезий е достатъчен, за да увеличи свободните нива на тестостерона с 24% в комбинация с интензивно физическо натоварване.

в) В това проучване, което имало 400 субекти, учените установили, че високите нива на магнезий в серума, корелират с по-високи нива на тестостерон.

г) Изследователите в това проучване открили нещо подобно.  Ето какво написали в заключението: „Съществуват доказателства, че магнезият оказва положително влияние върху анаболния хормонален статус, включително тестостерона при мъжете“.

д) В това проучване изследователите установяват, че синдромът на Гителман (който представлява дисбаланс в нивата на магнезий и калций) често води до забавен пубертет при момчетата. Най-вероятно това забавяне на пубертета се дължи на ниските нива на тестостерона, причинени от ниски нива на магнезий и калций.

Изглежда, че има смисъл да приемате повече магнезий, особено ако тренирате…

Коя е най-добрата форма на магнезий?

ОтговорМагнезиев глицинат, това е най-добрата форма по отношение на абсорбцията. А магнезиев оксид – най-лошата (и най-използвана).

Кои храни са богати на магнезий?

Отговор: Сурови какаови продукти, необработена сол, месо, листни зеленчуци и някои ядки.

Чувал съм, че калцият блокира абсорбцията на магнезий?

Отговор: Калцият, цинкът, магнезият и желязото се свързват с едни и същи рецептори вътре в тялото, но рецепторите могат да поглъщат около 800мг минерали.
Условието е да не предозирате едновременно с всички минерали, тогава би трябвало да няма проблем.