Креатинът и тестостеронът: Кралят на всички бодибилдинг добавки

Креатинът е естествено вещество, което присъства при почти всички гръбначни същества. Той е ключов компонент при метаболизма на мускулите и е най-търсената добавка в бодибилдинг средите.

Креатинът работи чрез увеличаване на количеството молекули АТФ (аденозин трифосфат) вътре в клетките, което подобрява изпращането на съобщенията и генерирането на енергия в тялото. По този начин креатинът има голяма полза за нервната, ендокринната и мускулната система.

Ето малко съществени данни:

 1. Креатинът увеличава силата (проучванепроучванепроучване,
  проучване, проучванепроучванепроучванепроучванепроучване).
 2. Креатинът стимулира клетъчната хидратация
  (
  проучванепроучванепроучванепроучванепроучванепроучване,
  проучванепроучване).
 3. Креатинът улеснява изграждането на чиста мускулна маса (проучванепроучванепроучванепроучванепроучванепроучване,
  проучванепроучванепроучванепроучване).
 4. Креатинът значително намалява умората (проучванепроучване,
  проучванепроучване
  ).

Въпреки че повечето от бодибилдинг добавките са пълна загуба на време и пари, креатинът не принадлежи към тази група.

Друга позитивна характеристика на креатиновия прах е ниската му цена. Той е един от най-евтините, но най-ефективни добавки на пазара…

… И това е така, защото най-простата и най-евтината форма на креатина (креатин монохидрат) е доказала своята ефективност (или дори е по-ефективна) от по-скъпите креатинови формули (като креатин пируват, кре-алкалин и т.н.).

Креатин монохидрат – хормонални ползи

Както можете да видите по-горе, креатинът има широк спектър от научно доказани ползи по отношение на силата, мускулатурата, хидратацията и енергията.

… Но той притежава още едно огромно предимство, което не споменах по-горе.

Креатинът повишава нивата на тестостерона, превръщайки го дихидротестостерон (ДХТ), който е около 3-10 пъти по-силен от тестостерона (той е най-силният андроген в мъжкото тяло).

Ето няколко проучвания:

а) Това проучване изследва дали креатинът ще има някакво положително въздействие върху изпълнението на дейности, изискващи конкретни умения при хора, които са лишени от сън. Впоследствие разбират, че даже повишава нивата на тестостерона…

б) Проучване провело се през 2009 г., показва, че след 7 дневна зареждаща фаза, последвана от 14 дни поддържаща доза креатин, нивата на тестостерона в кръвния серум НЕ СЕ променят, но нивата на дихидротестостерона са се повишили с 56% след първоначалните 7 дни (зареждаща фаза). В останалите 14 дни на поддържаща доза нивата на ДХТ остават 40% по-високи в сравнение с ден 1.

в) Това проучване изследва спортисти по време на десетседмична тренировъчна програма. Спортистите били разделени на 3 групи: една група получава плацебо хапчета, втората група получава креатин, а третата получава комбинация от креатин и бета-аланин.

Резултатите показват, че в група II нивата на тестостерона и силата са се увеличили значително.

г) В това изследване 17 мъже правят кратки, но високоинтензивни тренировки. Те са разделени на две групи, първата получава 0,3 грама креатин на килограм телесно тегло, а втората получава плацебо.

Резултатите показват, че „креатиновата“ група има по-високи нива на тестостерон и силови показатели в сравнение с плацебо групата.

д) Изследователите в този краткосрочен експеримент, проведен върху плувци, наблюдават, че креатинът е способен да увеличи скоростта на плуване с 4,6% и нивото на тестостерона с поне 15% в сравнение с плацебо реакция.

е) Това проучване изследва дългосрочните ефекти на креатина върху здравето. Спортистите, които са приемали креатин в продължение на четири години, не са забелязали неблагоприятни последици за здравето (дори след изследвания). Единствената разлика била – по-високи нива на свободния тестостерон.

ж) В това проучване 10 мъже (които тренират) приемат 5г креатин по 4 пъти на ден, други 10 – същото количество, но декстроза (плацебо). След една седмица резултатите показват, че в сравнение с плацебо групата, мъжете, които са приемали креатин, имат 17% по-висок тестостерон и 13% по-ниски нива на кортизол.

Оптимизирането на тестостерона и приема на креатин вървят ръка за ръка. Това евтино съединение има способността да увеличава силата, тестостерона, ДХТ, клетъчната хидратация и да редуцира симптомите на умората…

… В допълнение към това, няколко проучвания показват, че то е абсолютно безопасно, при условие че следвате правилно дозиране.