Кокосовото масло и тестостеронът: Вероятно една от най-добрите мазнини, които можем да консумираме

През последните години наситените мазнини получават много лошо име в медиите. И понеже кокосовото масло съдържа 92-96% наситени мазнини, то бива несправедливо критикувано.

Ако обаче проведете свое задълбочено прочуване, бързо ще стигнете до изследвания, които показват, че кокосовото масло всъщност предпазва от сърдечносъдови заболявания и дори балансира холестерола (повече HDL, по-малко LDL холестерол) и кръвните липиди.

Населението на Токелау (в Тихи океан) си набавя приблизително 60% от дневните калории от кокосово масло и сърдечносъдовите заболявания са изключителна рядкост. Същото важи и за Китава в Папуа Нова Гвинея, там консумират кокосово масло като основен източник на мазнини, но сърдечносъдови заболявания изглежда липсват

… Кокосовото масло влияе положително върху щитовидната жлеза, засилва метаболизма и подобрява способността за повишаване на антиоксидантния статус. Кокосовото масло е една от най-добрите мазнини, които можем да консумираме.

ЗАБЕЛЕЖКА: Кокосовото масло е идеално и за готвене, тъй като е предимно наситено и с ниско съдържание на холестерол, което означава, че не е склонно към окисляване.

Кокосовото масло и тестостеронът

Това, което прави кокосовото масло малко по-различно от другите източници на наситени мазнини (животински мазнини, яйца, масло и т.н.) е фактът, че по-голямата част от мастните киселини в кокосовото масло са МСТ (средно верижни триглицериди).

MCT се метаболизират по различен начин от другите мазнини, тъй като тялото ви ги пренася директно в черния дроб, където ги използва като енергия или ги превръща в кетони. Този уникален ефект на МСТ е вероятно причината за неговата способност да засилва метаболизма.

Кокосовото масло съдържа предимно наситени мазнини, а те са  най-добрият вид мазнини за увеличаване на тестостерона.

Кокосовото масло е способно да повиши антиоксидантния статус на организма и ефективността на щитовидната жлеза, което от своя страна потвърждава теорията, че маслото е подходящо при диета, която цели повишаване на тестостерона.

Въпреки че не съществуват много изследвания, които да изучават влиянието на кокосовото масло върху нивата на тестостерона при хората, има много други проучвания върху мъжки гризачи (които споделят почти еднакви репродуктивни системи с хора).

Съществуват доказателства, че кокосовото масло, до голяма степен благодарение на антиоксидантните му свойства, е в състояние да предотврати оксидативния стрес в тестисите и следователно да предпази тестостерона от окислително увреждане.

Четири групи мъжки плъхове са на диети, съдържащи соево масло, кокосово масло, масло от грозде или зехтин. Изследователите отбелязват, че активността на ключовите ензими, необходими за производството на тестостерон (3-β-HSD и 17-β-HSD), са значително по-високи при групите на диета със зехтин и кокосово масло. Тестостероновите нива също са значително по-високи при тези две групи. Учудващо, нали?

В проучване, при което плъхове са получили комбинация от калций, витамин D и бор + рапично и слънчогледово олио, се наблюдава значително по-високи нива на тестостерона при субектите (БЕЛЕЖКА: прочетете повече за бора и витамин D3).

Съществува изследване, в което 6 групи плъхове (8 плъха във всяка група) са били хранени с шест вида мазнини – сусамово масло, слънчогледово олио, рибено масло, зехтин, свинска мас и кокосово масло. Учените отбелязват, че групите, които са получавали кокосово масло и свинска мас, имат значително по-високи серумни нива на тестостерон, отколкото останалите групи. Заслужава си да се отбележи също, че групата със свинската мас има значително по-високи нива на Т, отколкото всеки друг изучаван източник на мазнини (включително кокосово масло), като същевременно има най-ниски нива на LDL холестерол и най-високи на HDL холестерол.

ВАЖНО: Много мъже се страхуват, че кокосовото масло ще понижи нивата на ДХТ (дехидротестостерона), като потиска ензима 5-а редуктаза (в началото и аз се притеснявах). Това проучване показва как свободните форми на лауринова и миристинова киселина правят точно това, от което се опасяваме. Важно е обаче да се отбележи, че използваните в проучването мазнини са свободни мастни киселини, които се срещат в гранясалните масла. Това се получава обикновено, когато консумирате рафинирано кокосово масло (а не студено пресовано). Ето едно доказателство, при което консумацията на кокосово масло увеличава нивата на Т с 28%, а на DHT – с цели 31% за 6 месеца. Съмнявам се, че резултатите биха изглеждат по този начин, ако кокосовото масло потискаше дехидротестостерона.