5 храни, богати на калий

Името калий идва от поташ (пепел от растения). Именно по този начин минералът е бил изолиран за първи път.

Калиевите йони са необходими за функцията на почти всяка клетка в човешкото тяло. Тялото се нуждае от балансирани количества калий и натрий, за да поддържа сърдечния ритъм и нервната електрофизиология.

Минералът участва и в много други функции: производството на хормони, метаболизма на захарта, баланса на течности, контрола на кръвното налягане и доставянето на кислород до мозъка.

Видимо е, че калият е жизненоважен елемент, но откъде да си го набавяме?

Тези пет храни са с високо съдържание на калий:

1. Картофи

ТЕСТО-РЕКС препоръчва картофите да са основният ви източник на въглехидрати, понеже не съдържат глутен.

Не само, че картофите са изключително засищащи (въпреки че съдържат относително малко калории), те също така ни предоставят много важни микроелементи.

Картофите са добър източник на витамини Ввитамин Смед и магнезий. А ако консумирате и сладки картофи (като тези на снимката), то вие също ще си набавите и много витамин А.

100 гр. печените картофи ни осигуряват около 600 мг калий (13% ПДД).

2. Авокадо

Авокадото наистина увеличава тестостерона.

То е пълно с мононенаситени мастни киселини (MUFA), за които е установено, че повишават нивото на тестостерона при мъжете. Авокадото също ще ни осигури и добри количества мастноразтворим витамин Е + глюкозида олеуропеин, за който е доказано, че повишава тестостероновите нива при животни.

Що се отнася до съдържанието на калий…

100 грама авокадо ни осигуряват 485 мг калий (10% ПДД).

3. Спанак

Всеки мъж трябва да консумира спанак (и/или други видове зеленчуци с тъмни листа) на ежедневна база.

На първо място, те са с високо съдържание на естествени нитрати; нитратите се превръщат в нитритини с помощта на бактериите върху езика; и като за финал се трансформират в азотен оксид (благодарение на бактериите в червата)…

… Азотният оксид (АО) е много ефективен при подобряването на циркулацията и качеството на ерекцията.

Спанакът и другите листни зеленчуци съдържат много от микроелементите, които са необходими за производството на тестостерон.

 100 грама спанак = 560 мг калий (11% ПДД).

4. Гъби

Печурките са много здравословни, особено за мъжете.

Те са с високо съдържание на полизахариди, които могат да стимулират здравето на черния дроб и функцията на имунната системасъдържат високи дози витамин D и значително да понижат нивата на естрогена чрез блокиране на производството и активността на ароматазния ензим.

Портобеловите гъби са един от най-добрите видове гъби. Те са отличен източник на калий.

100 грама портобелови гъби съдържат 483 мг калий (10% ПДД).

5. Магданоз

Магданозът има нитрати, нитратите се превръщат в нитрити в устната кухина, а след това и в азотен оксид, докато са в стомаха. Също, както при спанака, това води до подобрено качество ерекцията.

Магданозът съдържа флавони, които стимулират производството на StaR (регулаторен протеин). А той транспортира холестерола в клетъчните митохондрии на тестисите (жизненоважен етап при производството на тестостерон).

Магданозът е добър източник и на няколко микронутриента…

Един от тях е калият, 100 грама магданоз осигуряват 554 мг от минерала (11% ПДД).