Какво представлява тестостеронът?

Какво всъщност е тестостеронът?

Тестостеронът е главен мъжки полов хормон и анаболитен стероид. Той принадлежи към групата андрогени (DHEA, DHT и т.н.).

Тестостеронът се среща както при мъжете, така и при жените, но мъжете имат около 10 пъти повече от него и очевидно мъжете са полът, който има повече ползи от това.

Тестостеронът и много други андрогени са най-известни с ефектите върху половите характеристики. Просто казано, тестостеронът е хормон, който ни прави мъже. Той стимулира растежа на пениса и скротума, също така е решаващ фактор за производството на сперматозоиди, укрепва гласните струни, увеличава скоростта на растежа на тялото и космите (по лицето и тялото), оказва влияние върху формата на тялото, контролира разпределянето на мазнините.

Когато молекулите на тестостерона навлизат в андрогенните рецептори в мускулната тъкан, те задействат протеиновия синтез и следователно растеж на нова мускулна тъкан. Подобни ефекти се наблюдават в костите ви. Тестостероновите молекули се свързват към скелетните андрогенни рецептори и повишават плътността и силата им.

Горното е и причината, поради която синтетичният тестостерон е най-търсеното лекарство в много спортове, особено в културизма. Той просто ви помага да изградите мускула по-бързо.

Защо да се интересувате от естествена оптимизация на тестостерона, когато можете просто да си инжектирате тестостерон, както правят всички професионални културисти и не само?

Причината за това е много проста: Когато напълниш тялото си с екзогенен тестостерон (въведен перорално или чрез инжектиране), тялото ви отхвърля естественото производство на хормона. Познайте какво се случва, когато спрете да използвате екзогенния тестостерон? Точно така, тялото ви няма да произведе своето. И между другото, това не се случва само с огромни дози стероиди, същото се случва и с тези тестостеронови гелове, кремове, хапченца и лепенки.

Така че, да, това е тестостеронът, но как всъщност се произвежда в тялото? Това ще научите по-нататък.

Как се произвежда тестостеронът?

Около 95% от вашия тестостерон се произвежда в тестисите. Останалите 5% се синтезират от DHEA (прекурсорен андроген) в надбъбречните жлези.

Очевидно молекулата не се появява магически в тестисите, има стратегическа поредица от събития, които водят до производството на хормона. И както всичко в тялото, то започва от мозъка.

Ето какво представлява естественото на производството на тестостерон:

  1. Всичко започва от хипоталамуса, който е основният мозък. Той свързва нервната ви система с ендокринната система. Първата стъпка от процеса е, когато хипоталамусът освобождава хормон, наречен гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH).
  2. GnRH стимулира хипофизната жлеза, това е една малка жлеза, която е се намира в дъното на хипоталамуса. Когато жлезата се стимулира от GnRH, тя освобождава два хормона: лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH). Тези хормони са гонадотропините.
  3. След като хипофизната жлеза отдели LH и FSH в кръвообращението, и двата хормона се транспортират до тестисите.
  4. В тестисите се случват няколко неща: FSH започва процеса на сперматогенеза, докато LH – той превръща холестерола в тестостерон.

Как тестостеронът проявява своите ефекти в тялото?

Тестостеронът вече е създаден и вашите клетки в тестистие го пускат в кръвообращението. Какво ще стане след това? Какъв е ефектът на хормона?

  1. Новосъздаденият тестостерон влиза в кръвообращението, той се нарича „свободен тестостерон“. Това е така, защото е буквално свободен, и не е обвързан с нищо. Но след това черният ви дроб освобождава глобулин (протеинов носител), свързващ половите хормони (SHBG).
    Тук нещата се усложняват.
  2. Около 98% от „свободния тестостерон“ се свързва или с SHBG, или с албумин (друг протеинов носител), и когато тестостеронът е свързан с някой от тези протеини, той не може да влезе ефективно в клетките. Това означава, че приблизително 98% от тестостерона не е наистина „активен“. Просто казано, колкото повече протеинови носители (SHBG и албумин) имате в кръвта си, толкова по-малко молекули тестостерон всъщност остават био-налични. Както и да е.
  3. Останалият тестостерон, който не е свързан с протеиновите носители, свободно циркулира в тялото и просто чака да бъде свързан с рецептор. Да кажем, че вдигате тежести във фитнеса. Вашите андрогенни рецептори в мускулната тъкан се активират и свободните молекули на тестостерона ще бъдат свързани с рецепторите. Това е моментът, в който нещата започват да се случват.
  4. След като свободната молекула на тестостерона се свърже с андрогенния рецептор, той може да влезе в ДНК. След като влезе в ДНК, ефектите на тестостерона се проявяват (засилва се протеиновия синтез и мускулния растеж).

Това е! Където има андрогенни рецептори в тялото (мускулна тъкан, пенис, кости и т.н.), свободният тестостерон може да се свърже с тях и след това да влезе в ДНК, където хормонът най-накрая показва своята магия.