5 храни, богати на йод

Йодът е чудо за щитовидната жлеза.

Щитовидната жлеза се нуждае от него, за да създаде хормона Т4, който е жизненоважен и участва в почти всички метаболитни процеси в тялото, включително и производството на тестостерон.

Липсата на йод в храната причинява хипотиреоидизъм (недостатъчна активност на щитовидната жлеза), което от своя страна води до значително по-ниска метаболитна скорост (метаболизъм) и инхибиране на производството на тестостерон.

Няколко примера:

Йодът не е единственото нещо, което е необходимо за здрава щитовидна жлеза, но определено е най-важният микроелемент в това отношение. Дефицитът със сигурност ще причини огромни проблеми в ендокринната система. Без наличието на йод щитовидната жлеза не може да произвежда Т3 и Т4.

Ето пет храни с високо съдържание на йод:

1. Водорасли

Консумацията на водорасли е нещо обичайно в Азия.

Това може да обясни защо японският народ приема средно 1-3мг йод на ден, докато средният прием в САЩ е само 0,1-0,2мг.

Виждате ли, азиатците са склонни да консумират много водорасли, а морските водорасли са най-наситената на естествен йод храна.

Водораслите съдържат абсурдно много минерали, толкова много, че 100 грама от тях могат да съдържат до 54 мг йод (36000% ПДД). Това означава, че само един грам сухи морски водорасли е достатъчен, за да покрие ежедневните ви нужди.

2. Морски дарове

Морските дарове заемат място и друга класация на ТЕСТО-РЕКС, а именно тази.

Ситуацията е същата, когато става дума за йод: октоподите, мидите, стридите, раците, омарите са богат и естествен източник на много минерали.

100 грама стриди съдържат 160 мкг йод (106% ПДД).

3. Дива треска

Поради изчерпването на минералите в почвата (причинено от земеделието), морските дарове са по-добрият източник на йод.

Същото се отнася за морските водорасли, мекотелите (като стридите по-горе) и рибата.

Една от рибите с най-високо съдържание на йод е дивата треска – 100 грама от нея съдържат 100 мкг йод (66% ПДД).

4. Картофи

Не всичко, отглеждано на сушата, е с ниско съдържание на йод и много видове картофи са доказателство за това.

Картофите също са един от най-добрите източници на въглехидрати, които можете да консумирате, ако искате естествено да се увеличите нивата на тестостерона си.

Те имат ниско съдържание на калории, никакъв глутен (не повишават пролактина) и са идеални за консумиране след тренировка.

Когато става дума за йод, картофите са доста добър източник. Един картоф със среден размер съдържа 60 мкг йод (40% ПДД).

5. Червени боровинки

Боровинките са богати на антиоксиданти и често се използват с цел разбиване на камъни в бъбреците, респираторни заболявания и инфекции на пикочните пътища.

Тъй като са богати на множество витамини и минерали, те доста добре се вписват в плана ви за естествена тестостеронова опитмизация.

Боровинките също съдържат йод…

… 100 грама от тях съдържат приблизително 300 мкг йод (200% ПДД).