Холинът и тестостеронът: Метилиращата истина за недостига на холин

Защо се чувствате така изморени, изтощени, раздразнителни и немотивирани? Тежест? Депресия? Това може да се дължи на липсата на холин, която води до понижени нива на тестостерона и малфункция в цялостното мозъчно и физическо здраве.

Холинът е един от най-важните компоненти в човешкото тяло.

Употребата на холинергични лекарства, фармацевтични продукти и многото стрес, съчетани с обща липса на холин, ни поставят в сложна ситуация. Цялата тази комбинация провокира постоянна ментална мъгла и раздразнителност. Нашият мозък силно разчита на холина за невротрансмисията, не е случайно, че се чувстваме безучастни и безпомощни, когато нашият холин е нисък.

Днес бих искал да ви запозная с този чуден микроелемент:

Значението на холина

Холинът, често представян като един от семейството на витамините В, е неразделна част от функциите на човешкото тяло, някои от които са ръководени именно от: мозъчната, чернодробната, клетъчната и ендокринната система. Холинът е известен, че намалява симптомите на депресия, загуба на паметта и припадъци. Спортисти също използват холин като помощно средство за изграждане и поддържане на мускулите.

Страничните ефекти от ниските нива на холин включват: затруднено фокусиране, ниски нива на енергия и мозъчна мъгла. Дефицитът на холин не е шега, той може да доведе до заболявания на черния дроб. Причината е забавеното метаболизиране на мазнините и увеличеното натрупване на липиди в черния дроб.

Дефицитът на холин също забавя процесите на нервната система, намалявайки невротрансмисия в тялото. Ако мозъкът не получи достатъчно холин, за да поддържа оптимална невротрансмисия, той може да прибегне до самоизяждане на клетъчните стени… Той често се свързва със загубата на памет и психични разстройства.

Холинът и либидото

Веднага щом тялото ви си набави холин, то го обработва за спешна доставка под формата на невротрансмитери и изпраща съобщения до топките ви. Още докато пристигне на онова място, холинът освобождава азотен оксид, които е основен причинител на ерекцията. Другите хормонални позитиви на холина са: добро настроение, много енергия и силна мотивация.

Холинът в храната

Сега, когато знаете функцията на холина и какво прави, остава само да разберете как да си го набавите. Холинът се набавя предимно чрез диетата. Съвременният начин на хранене обикновено се свързва с удобство и лекота, отколкото с получаване на максимално количество полезни хранителни вещества…

Честото използване на микровълни (топлината и радиацията унищожават холина) и лошото качество на храната водят до все по-ниски нива на холин в диетата на човека. Холинът е важен, наистина важен… Следващият раздел ще ви насочи към начините, по които може да избегнете дефицита на холин.

Как да си набавим холин?

Въпреки че няма официална препоръчителна дневна стойност за холина в човешката диета, учените препоръчват дневен прием от 550мг при възрастните мъже. Най-често холинът се среща под формата на фосфатидилхолин. Фосфатидилхолинът е лецитин и е най-разпространеният фосфолипид в човешките клетки. Този лецитин се съдържа в следните храни:

  • ПротеиниЯйчни жълтъци (особено в суровите), черен дроб и бъбреци, телешко месо, пилешко месо, треска, сьомга, хайвер, свинско месо и фасул.
  • ВъглехидратиБрюкселско зеле, пшеничен зародиш, броколи, спанак, бок чой, карфиол, зеле и гъби.
  • МазниниФъстъчено масло, бадемово масло (като цяло повечето растителни масла и кисело мляко), кефир и сурово мляко.

Най-добрият начин да си набавите холин е да консумирате животински продукти. Храни като ядките и бобовите растения съдържат анти-нутриенти, които могат да намалят абсорбцията на холина. Можете да консумирате тези храни, но умерено.

Когато естествените източници на холин не са достатъчни, можете да използвате и хранителни добавки за целта.