Цинкът и тестостеронът: Един от най-важните минерали за ендокринната система

Цинкът е един от 24-те основни елемента, необходими за оцеляването на човека. Човешкото тяло не може да го синтезира, така че трябва ежедневно да си го набавяме.

Той участва в клетъчния метаболизъм, регулира повече от 100 ензима, поддържа растежа, помага при синтеза на ДНК и е дълбоко свързан със здравето на репродуктивната система.

Цинкът също (до определена степен) повишава тестостерона, инхибира ароматазата, като по този начин намалява конверсията на тестостерон в естроген.

Ето за какво говоря:

Цинкът може да повиши нивата на тестостерона и да блокира естрогена

Цинкът, както казах по-горе, може да се нарече и „тестостеронов бустер“.

Той повишава нивото на тестостерона при мъжете. Ако нивата на цинк в кръвта ви вече са балансирани, допълнителен прием няма да доведе до кой знае какви ползи, всъщност прекалено много цинк не е на добре.

Какво имам предвид?

Човек трябва да приема най-малко по 15мг цинк на ден, за да поддържа най-важните функции на ендокринната система.

Това означава, че трябва да консумирате много животински продукти ежедневно, а наред с това може да приемате и допълнително цинк (под формата на хранителна добавка), за да сте сигурни, че получавате достатъчно количество от минерала. При спортистите добавката е почти задължителна.

Има много клинични изследвания, подкрепящи ползите от приемането на цинк под формата на капсула/таблетка.

Борци приемат 3мг/кг цинк ежедневно в продължение на един месец. Наблюдавани са значително по-високи нива на тестостерон и завишена функция на щитовидната жлеза в сравнение с плацебо групата. При нея борците са изгубили/изразходвали много цинк, изпотявайки се всеки ден и диетата им не е била достатъчна, за да коригира дефицита. Също при първата група не само, че тестостерона се е запазил, но и се е увеличил (както свободните, така и общите нива на тестостерона). Докато при втората група е точно обратното.

Същите изследователи правят изследване с 10 млади мъже през 2007 г., като използват същата доза цинк за същата продължителност от време. Мъжете са подложени на „изтощаващо колоездене“ за четири седмици (както в предишното си проучване). Добавянето на цинк увеличава общото и свободното ниво на тестостерона в сравнение с плацебо реакция. Тези две проучвания предполагат, че употребата на цинк (като хранителна добавка) е от полза за хормоналното здраве. Тъй като и двете показват подобрения в нивата на тестостерона. Възможно е също така цинкът да инхибира серумните нива на SHBG и по този начин да остави повече био-наличен тестостерон за андрогенните рецептори.

При пациентите, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност (състояние, свързано със значително ниско ниво на цинк в кръвта), мегадозата от 250 мг цинк на ден, както се очаква, може значително да повиши нивата на серумния цинк, тестостерона и LH (лутеинизиращия хормон).

Друго проучване, което изследва 37 инфертилни (импотентни) мъже, доказва, че прием на цинк от Х мг/ден (количеството е държано в тайна) в продължение на 6 месеца, постига следните резултати:

а) При мъже с нива на Т по-малки от 480ng/dL, повишава тестостерона и дехидротестостерона.

б) При мъже с нива на Т по-високи от 480ng/dL, НЕ повишава тестостерона, но значително завишава ДХТ (дехидротестостерона).

Когато става дума за проучвания върху животни, е установено, че цинкът значително повишава нивата на тестостерона, ЛХ (лутеинизиращия хормон) и ДХТ (проучванепроучване), като същевременно намалява активността на естрогена с 57%.

Цинкът увеличава ли нивата на тестостерона?

Отговор: Да, вероятно. Най-малкото, ако сте с недостиг на минерала и/или тренирате много. В друга ситуация, когато нивата на цинк вече са наситени и завишени, вероятно ще наблюдавате увеличение на ДХТ, което изобщо не е лошо нещо.

Блокира ли естрогена?

Отговор: Да.

Колко цинк мога да приемам?

Отговор: Мегадозирането с 100 мг цинк дневно е доказано безопасно при дългосрочни проучвания (2-4 месеца). Въпреки това, ако смятате да предозирате с минерала, уверете се, че също така си набавяте и мед (елемента, а не пчелен мед 😉 ), тъй като твърде много цинк ще изчерпи и дебалансира количествата в тялото. Добро съотношение е 10:1 (това означава, че трябва да приемате 1 мг мед за всеки 10 мг цинк).

Коя е най-добрата форма?

Отговор: Л-оптицинк, пиколинатната или оротатната форма.

Чувал съм, че трябва да се избягвам храни, богати на калций, когато приемам цинк?

Отговор: Калций, цинк, магнезий и желязо се свързват с едни и същи рецептори в тялото, рецепторите могат да поглъщат около 800 мг минерали. Първата от препоръчаните форми елиминира тази условност. Пиколинатните и оротатните форми на елемента задължават да се избягва прием храни/добавки, съдържащи фитати, желязо и калций.