Борът и тестостеронът: Евтин и непопулярен минерал със свойства на тестостеронов бустер

Има множество микроелементи (витамини и минерали), които допринасят за синтеза на тестостерон. Става дума за витамините АСDК2 и минералите цинкмагнезиййодкалций и т.н.

… Но това, което често е пренебрегвано, е борът. Борът (Boron) притежава най-впечатляващите резултати по отношение производството на тестостерон.

Много експерти смятат, че си набавяме значително по-малко бор чрез диетата, отколкото нашите прадеди, и това е така, защото съвременното земеделие бързо изчерпва почвата на микроелементи и полезни вещества.

Определено борът не е нещо, което искате да пренебрегнете (според изследванията):

Борът и тестостеронът

Борът е рядък минерал на Земята, а и в цялата вселена. И това е така, защото борът е „остатък от следите“ на Големия взрив…

… Само около 0.001% от земната кора е съставена от бор.

Най-шокиращото е, че той дори не е включен в списъка на „най-важните витамини и минерали за човешкото оцеляване“, въпреки че има ПДД (препоръчителната дневна доза), която е ~3мг/ден.

Повечето мъже не знаят, че борът може да бъде естествен тестостеронов бустер. Този абсурдно евтин и непопулярен минерален всъщност е много по-ефективен при повишаването на Т, отколкото повечето продукти, които виждате по сайтовете и в магазините за хранителни добавки.

Вземете това изследване например. Учените давали на осем от своите субекти (мъже) по 10мг бор всяка сутрин в продължение на 7 последователни дни. В края на седмицата те сравнили кръвните резултати (от първия до седмия ден) на пациентите си и разбират, че:

  • свободните нива на тестостерона са се увеличили с 28%
  • свободните нива на естрогена са намалели с -39%
  • нивата на дихидротестостерона (ДХТ) нарастват с 10%
  • много биомаркери на възпаление (hsCRP, TNF-a) спадат значително

Друго изследване наблюдава как добавянето на бор оказват влияние върху серумните нива на витамин D, но от друга страна те измерват и свободните нива на тестостерона. След 2-месечен период нивата на свободния тестостерон при субектите са се повишили средно с 29,5% при прием на бор от 6мг/ден.

Две проучвания (проучванепроучване), които изследват токсичността на бора, установяват, че приемането на бор значително повишава нивата на тестостерона. При мегадоза от 500мг/ден, увеличението е 160%. Въпреки, че това количество би било много скъпо и силно токсично, дози над 25мг/ден не се препоръчват.

Да обобщим:
Има много научни доказателства, които демонстрират ползите на бора за здравето.
 Той има способността да повишава нивата на тестостерона при здрави мъже, както и при гризачи, а също и при жени (с недостиг на бор).

Дозата, която може да повиши нивата на тестостерона (без да е токсична), е между 3-25мг/ден.

Храни, който съдържат доста бор: стафиди, желатин, сливи, фурми, авокадо, бадеми, бразилски орехи и мед.