Антиандрогени: Как да избягваме съединения, които понижават тестостерона?

Антиандрогени са съединения (естествени или синтетични), които имат способността да понижават нивата на ДХТ и тестостеронa.

Ограничаване излагането на именно такива антиандрогенни съединения играе ключова роля в естествената оптимизация на хормоните.

Разбира се, че е по-трудно да избягвате даден химикал, в сравнение с това да си набиете инжекция, използвате някое гелче или да изпиете подходящото хапченце…

… Но, няма как.

Има много замърсители в ежедневието ни, които могат да понижат нивата на тестостерон.

Антиандрогенни лекарства с рецепта и медикаменти

Не съм лекар, нито възнамерявам да се правя на такъв.

Информацията по-долу със сигурност не е медицинска и винаги трябва да консултирате с лекаря си.

Искам да ви предупредя, че съществуват много лекарства, отпускани с рецепта (или без), които имат способността да понижават нивата на тестостерона и да блокират андрогенните рецептори. Понякога това са добре познати странични ефекти, а понякога хората нямат абсолютно никаква представа какво им пречиняват лекарствата.

Ето кратък списък с някои от най-разпространените антиандрогенни лекарства:

Антиандрогени под формата на хранителни добавки

Добавките, които повишават тестостерона са огромен бизнес.

Колосално количество добавки могат да понижат нивата на тестостерона, много от тях се продават като тестостеронови бустери.

Това е пълна лудост, но докато хората си хвърлят парите за такива глупости, нищо няма да се промени.

По-долу са изброени антиандрогенни хранителни добавки, които трябва да се избягват;

Това е съвсем малък списък, който може да ви послужи като основа.

Антиандрогенни химични вещества и съединения

Има няколко антиандрогенни съставки в нашите ежедневни продукти и хранителни стоки, които задължително трябва да споменем.

Най-често това са химикали и/или вече забранени съединения, които са попили в почвата и са се прехвърлили в нашите храни.

Химически антиандрогени могат да бъдат намерени в много видове пластмаси, тоалетна хартия, освежители за въздух…

Ето списък на най-често срещаните:

  • Бисфенол А (BPA), който се намира в пластмасите и епоксидните смоли. Тъй като BPA има „втвърдяващ“ ефект върху пластмасите, той се използва в много аспекти. BPA един от най-произвежданите химикали в света. Той също има хормоно-имитиращи свойства в организма, свързва се с ниски нива на тестостерон и еректилна дисфункция (проучванепроучванепроучване).
  • Парабени (метил, бутил, етил, пропил, хептил и т.н) са консерванти, използвани в почти всички видове козметични продукти, като например: слънцезащитни продукти, овлажняващи кърпички, шампоани, гелове за бръснене, пасти за зъби и дори хранителни добавки. Те са класифицирани като ксеноестрогени.
  • Фталати се използват, за направата на по-гъвкави пластмаси, но също така се използват като стабилизатори и емулгатори в много продукти за лична хигиена. Повишените следи от фталат в урината са свързани с ниски нива на тестостерон при мъжете, жените и децата.
  • Бензофеноните (BP-1, BP-2, BP-3 …) се използват в широк спектър от продукти за лична хигиена, но най-често в слънцезащитните продукти. Известен е техният ефект на намаляване на активността на ензимите, необходими за производството на тестостерон. Това са изследванията за BP-1 ,BP-2 и BP-3.
  • Триклозан и триклокарбан, и двата са антибактериални агенти, открити в много антибактериални сапуни, лосиони, дезинфектанти за ръце и т.н. Не само, че не са ефективни в убиването на бактериите, но и имат директен механизъм за понижаване на тестикуларното производство на тестостерон.
  • Полихлорираните бифенили (ПХБ) – производството и употребата на тези съединения е намалено до голяма степен през 80-те. Лошото е, че все още не са се разградили в околната среда и често се срещат в различни продукти (най-вече в морските дарове и рибени масла). Високотехнологични проучвания показват, че излагането на ПХБ понижава нивата на тестостерон и че консумацията на риба от замърсени с ПХБ места води до антиандрогенни ефекти.
  • Ароматизатори – ако апартамента или колата ви миришат на л***а, не маскирайте миризмата с ароматизатори, а ги почистете. Всички тези миришещи на свежест боклуци съдържат различни фталати, които са високо естрогенни и понижават нивата на тестостерон.
  • Различни пестициди – хлорпирифос, глифозат, винклозолин, атразин и много други други хербициди, пестициди и инсектициди са били изследвани за техните антиандрогенни ефекти. Някои от тях директно потискат производството на тестостерон чрез оксидативно увреждане на тестисите, докато някои са показали, че блокират андрогенните рецептори. Много от антиандрогенните пестициди не се произвеждат от десетки години (като DDT), но те все още са в почвата и  са опасни за здравето.

Съществуват десетки милиони различни химични продукти, невъзможно е да се идентифицират всички антиандрогени. Би било лесно да обвиняваме производителите, но факт е, че спирането на производството им ще бъде меко казано невъзможно. Вие като потребител имате възможността да избирате какво да консумирате…