9 вкусни храни, които повишават тестостерона по естествен начин

Съществуват стотици храни, които повишават тестостерона. Има и такива, които могат да направят точно обратното.

В днешния пост ще изброя 9 храни, които повишават тестостерона. Напълнете хладилника си с тях и резултатите са гарантирани.

Без допълнителни обяснения, ето ги храните:

1. Авокадо

Авокадото по форма се доближава до крушата, но не и на цвят.

Има стотици различни сортове авокадо, но най-често попадаме на сорта „Хас“.

Защо авокадото увеличава тестостерона? Ето няколко причини:

а) За разлика от повечето плодове, които са с високо съдържание на въглехидрати, авокадото е наситено на мононенаситени мастни киселини (MUFA). Това са типът мазнини, които искате да консумирате, ако целта ви е да стимулирате естественото производство на тестостерон (проучванепроучванепроучване).

б) То съдържа повече от 20 витамина и минерала. Вашето тяло се нуждае точно от тях, за да произвежда максимално количество тестостерон: АК2СВ2, В5, В6цинкмагнезий и мед.

в) Авокадото е една от малкото храни, за които е известно, че съдържат олеуропеин (горчив гликозид с ефект на блокиране на ензима ароматаза). При това изследване върху плъхове, олеуропеинът повишава нивата на тестостерона с повече от 250%. Трудно е да се каже дали това се отнася и за хората.

Доказано е, че високият прием на мононенаситени мастни киселини значително повишава нивата на тестостерона. Авокадото съдържа много мазнини и по-голямата част от тях са мононенаситени.

2. Яйца

Старите бодибилдъри не са се хранили със сурови яйца за нищо. Белтъците в яйца съдържат голямо количество аминокиселини. Те са перфектният източник на протеин.

Но не правете грешката да изхвърляте жълтъка, защото там се крие истинската сила на яйцето.

Първо, жълтъкът съдържа естествен холестерол, който е прекурсор на тестостерона. Вашите тестиси не могат да направят никакъв тестостерон без холестерол (проучванепроучванепроучване, проучване).

ЗАБЕЛЕЖКА: Не, яйцата не причиняват сърдечносъдови проблеми. Спрете да вярвате в тези глупости. Проучвания през последните 10 години са доказали безброй пъти, че не съществува връзка между приема на холестерол и сърдечносъдовите заболявания (проучванепроучванепроучване)

На второ място, яйцата съдържат голямо количество мастни киселини. Доказано е многократно, че консумацията на повече SFA и MUFA увеличава тестостерона, докато високият прием на PUFA прави точно обратното (проучванепроучванепроучванепроучване).

Трето, яйцата имат колосално количество витамини и минерали: АDBйод и селен. Един от витамините В, по-специално холинът, е изключително важен за производството на тестостерон. Холинът е естествен метилатор, а метилаторите влияят позитивно на тестостероновия синтез (in vitro проучване).

Ако единствената ви цел е да стимулирате производството на тестостерон, пийте ги сурови, по този начин ще предпазите холестерола и витамините от топлината. От друга страна, ако искате максимална усвояемост на белтъчините, то трябва да ги сготвите. Ако искате най-доброто от двата варианта, пийте жълтъците сурови и гответе белтъците. 🙂

3. Телешко месо

Говеждото е храна, която повишава нивата на тестостерона изключително много.

Научно доказано е, че недостигът на белтъчини понижава тестостерона и че животинският протеин е по-добър източник на белтъчини в сравнение с растителния.

20-25% от дневните ви калории трябва да идват от протеини. Наблягайте на животинските източници.

С други думи, започнете да ядете повече говеждо месо.

По възможност избирайте месо от пасищно животно.

Бележка: Това не е задължително, но е препоръчително:

а) Животните, захранвани със зърно, се хранят най-вече с ГМО царевица. Като резултат месото не е толкова наситено на хранителни вещества, колкото това, идващо от пасищно теле. Например: говеждото месо от пасищно животно съдържа 4 пъти повече витамин К2, 5 пъти повече омега-3 и 2 пъти повече CLA, повече витамин А, повече витамини от вида B, повече калий, цинк и фосфор (проучване).

б) Добитъкът, отглеждан със зърно, често се инжектира с хормони, за да стане голямо за по-кратко време. Най-често това е комбинация от естроген и хормон на растежа, за да направят говедата големи и мазни (проучване).

Запомнете: Консумацията на говеждо месо е наистина добра идея, ако искате да стимулирате производството на Т. Мазнините са предимно наситени, което е най-добрият вариант, а протеинът е висококачествен – животински протеин.  Месото на животно, хранено с трева е по-добро от храненото със зърно. Ако не можете да намерите такова, не се тревожете, конвенционалното пак ще ви свърши работа.

4. Краве масло

Изхвърлете онези гадни маргарини и псевдо-масла, съдържащи само PUFA и транс-мазнини.

Заменете ги с истинско масло.

Защо?

Маслото е страхотна храна и повишава тестостерона. Съдържа наситени мазнини, които са най-добрият вид мазнини, когато искате повече от главния мъжки хормон. Ако е качествено, то може да съдържа доста витамини: K2, D и A.

Не вярвайте на щуротиите от телевизията и медиите. Маслото е напълно здравословно както за вашето сърце, така и за вашите топки.

5. Картофи

Много обичам картофи.

Картофите са моят основен източник на въглехидрати. Те имат толкова много приложения и вариации: картофено брашно, печени картофи, варени картофи, пържени картофи (с масло или мас) и т.н..

Защо ви го казвам?

Въглехидратите са от съществено значение за производството на тестостерон (проучванепроучванепроучванепроучванепроучване)

Добре де, защо пък да не ям пици, рогчета и баници, вместо картофи? Нали и те са въглехидрати?

Отговор: Повечето зърнени култури допринасят за общото възпаление в тялото, имат високо съдържание на фибри и глутен. А възпалениетовисокият прием на фибри и консумацията на глутен допринасят за понижаването на тестостерона.

Вместо да консумирате тесто, наблегнете на тези зеленчуци: всички видове картофи, цвекло, скуош, репи, пащърнак и т.н. Те не съдържат глутен, имат ниско съдържание на фибри и няма да допринесат за възпаление в тялото.

Няма да умрете, ако ядете тестени изделия от време на време, но нека да повторя: картофите=тестостерон. Те са най-вкусният, най-ефективният и най-евтиният източник на въглехидрати.

6. Зехтин

Предполагам, че вече знаете, че става дума за студено пресован зехтин…

Той е особено полезен в борбата с ниския тестостерон.

Маслиновото масло съдържа предимно мононенаситени мастни киселини (MUFA), които индуцират по-високи нива на тестостерон (проучванепроучванепроучванепроучване).

Маслиновото масло съдържа олеуропеин. Нещото, което увеличава нивата на тестостерона при плъхове с 250% (това съединение присъства и в авокадото).

Има проучване, при което млади марокански мъже консумират зехтин и арганово масло като основни източници на мазнини в продължение на 3 седмици. Резултатите показват, че зехтинът увеличава тестостерона с 17,4%, а аргановото масло – с 19,9%.

Това изследване върху животни демонстрира, че зехтинът помага на тестисите да превърнат холестерола в тестостерон.

Вече можем да се съгласим, че зехтинът е много полезен за мъжете…

7. Синьо сирене

Повечето сирена са чудесни за производството на тестостерон, тъй като те съдържат предимно наситени мазнини.

Същото се отнася и за синьото сирене, то съдържа и други полезни компоненти…

… Пробиотици и здравословни чревни бактерии.

Известно е, че червата са вторият мозък в човешкото тяло и че стомаха ви директно комуникира с хипоталамуса (мозъчен субстрат, отговорен за производството на тестостерон).

Ето защо съществува теория, че повишеният прием на чревни бактерии и пробиотици може да повлияе положително на хипоталамуса и следователно на производството на тестостерон.

Кое е най-хубавото? Вече е доказано в проучвания с животни…

Силно препоръчвам да ядете много синьо сирене и други ферментирали храни с високо съдържание на пробиотици и чревни бактерии.

8. Нар

Ако трябва да избера само един афродизиак, без съмнение това ще е нарът.

Нарът е суперхрана в много отношения.

Това се дължи на две неща. Първо, той подобрява сърдечносъдовото здраве чрез увеличаване на кръвния поток, производство на азотен оксид и намаляване на артериалната плака. На второ място, нарът повишава тестостерона.

Ето няколко проучвания:

а) В това изследване сокът от нар увеличава нивата на тестостерона с 24%.

б) В това проучване субектите пият сок от нар в продължение на 3 години, наблюдава се значително намаляване на артериалната плака (-35%), намаляване на кръвното налягане, намаляване на LDL окисляването и повишаване нивата на азотния оксид.

в) Това in-vitro проучване установява, че наровете са анти-естрогенни, просто защото инхибират ензима ароматаза (ензима, който превръща тестостерона в естроген).

Как този странен плод постига всичко това? Вероятно има няколко механизма, но засега знаем само, че наровете са невероятно наситени на антиоксиданти и че съединение, наречено „пуникалагин“, принуждава тялото да произвежда повече азотен оксид. А той разширява и отпуска кръвоносните съдове.

9. Бекон

Как мога да не добавя бекона в този списък?

Е, не мога.

Беконът е нещо невероятно. Не само че има съвършен вкус, но също така съдържа висококачествен животински протеин, наситени мазнини и холестерол (предшественик на тестостерона).

Беконът може би щеше да е на първо място в списъка, ако не съществуваше една малка подробност…

Беконът, който ядете, трябва да бъде органичен…

Конвенционалните прасета в масовото производство се хранят с ГМО соя и царевица, блъскат ги с антибиотици, за да се гарантира, че свинете няма да получат някоя инфекция. Зобят ги с абсурдни количества естроген и хормон на растежа, за да са по-дебели и по-големи за рекордно кратко време.

Мастната тъкан съхранява точно тези хормони, които избягваме…

Ето защо трябва да се запасявате с месо от село или друг сигурен източник.

Бележка: Беконът е страхотна храна, която увеличава производството на тестостерон, но само ако е от качествен източник. Ако не можете да си набавите качествен бекон, вместо това е по-добре да си купите конвенционално говеждо месо.