42 начина да повишите тестостерона си

Тази статия ще ви послужи като подробен наръчник за това как да увеличите нивата на тестостерона си по естествен начин.

Начало: Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, отговорен е за повечето мъжки характеристики.

Вашето тяло го произвежда, когато хипоталамуса в мозъка ви отделя едно нещо, наречено GnRH (гонадотропин-освобождаващ хормон), което след това се придвижва до друга мозъчна жлеза (наречена хипофизна жлеза), където GnRH стимулира освобождаването на два хормона, наречени фоликулостимулиращ хормон (FSH ) и лутеинизиращ хормон (LH), това са гонадотропините.

След това гонадотропините (LH и FSH) отиват до тестисите през гръбначния стълб, а след като достигнат крайната си цел, FSH стимулира производството на сперматозоиди, докато LH стимулира клетките на тестисите да преобразуват холестерола в тестостерон.

След като тестостеронът е създаден, той обикаля кръвта ви. Част от него остава биологично достъпен в кръвообращението като свободен тестостерон, другата част се отправя към рецепторите в тялото (андрогенните рецептори).

Малки части от наличния тестостерон се метаболизират в естроген (основният женски хормон) чрез ензим, наречен ароматаза и дехидротестостерон (по-мощния мъжки хормон) чрез ензим, наречен 5-алфа редуктаза.

Всички движещи се части, които влияят върху този синтез, могат да бъдат засегнати по естествен начин чрез трениране, хранене, начин на живот и хранителни добавки.

Ето един малък списък с предимствата на тестостерона, които включват (но не се ограничават до):

 • повишена способност за изграждане на мускулна маса 1.
 • подобрена скорост на липолиза, т.е. отслабване
 • добро настроение, увереност и мотивация2.
 • силни ерекции, либидо и сексуално представяне3.
 • засилено желание за успех, господство и сила.
 • по-здрави кости4, по-добро сърдечносъдово здраве5.
 • засилване на растежа на окосмението по тялото и лицето…

… Тъй като тестостеронът буквално е хормонът, който прави мъжа мъж, може да очаквате по-силно изразени мъжки качества в почти всеки един аспект от живота си. Не всичко е контролирано от тестостерона, но ако започнете да разглеждате изследванията, ще разберете, че от люлка до гроб този хормон контролира живота ви.

Това малко ръководство е разделено на 4 големи секции: начин на живот, хранене, тренировки и добавки .

Четирите секции засягат много теми: от качество на съня до зравословни условия за тестисите, хипоксия, секс, ходене

… Без да ви няпрягам излишно, нека да започнем:

1. Спете дълбоко и спете по много

Частично намаляване на продължителността на съня за една седмица (5ч/нощ) в лабораторна среда, показва, че нивата на тестостерон за конкретното денонощие спадат с ~15%6. Изследването е направено на здрави мъже.

В проучване на „Penev P. Association“ мъжете, които са спали ~4 часа, са имали средно 200-300 ng/dL тестостерон в кръвта, докато мъжете, които са спали за ~8 часа, са имали нива близки до 500-700 ng/dL7.

Друго изследване показва подобни резултати. При 531 китайски мъже увеличеното време за сън е пряко свързано с по-високи нива на тестостерон. Изследователите също изчисляват, че всеки допълнителен час сън води до около 15% повече тестостерон.

Повече информация по въпроса можете да намерите в тази статия.
Подобрете качеството на съня с прием на магнезий.

2. Отслабнете и натрупайте мускули

Определено не е нужно да бъдете супер слаби, за да увеличите естествено нивата на тестостерона си, но трябва да сте „изчистени“.

По-конкретно, процентът на телесните мазнини трябва да е относително нисък (някъде между 8-14%).

Като цяло, въпреки че има редки изключения, колкото по-висок е процентът на мазнините, толкова по-нисък е тестостеронът9-12. Така че, колкото по-релефни сте, толкова по-вероятно е да имате повече тестостерон. По-големите количества мускулна маса корелират със серумните нива на тестостерон13, така че ако изгорите излишните мазнините и изградите мускули, не само ще изглеждате много добре, но и ще подобрите хормоналното си здраве.

Защо мазнините често водят до ниски нива на тестостерон? Отговорът е много по-сложен, но знаем, че увеличената мастна маса води до повишена активност на ароматазата14, което от своя страна води до превръщането на тестостерона в естроген. Също така, оксидативния стрес и слаба инсулинова чувствителност са други основни играчи във връзката мазнини-тестостерон.

Добрата новина е, че можете лесно да увеличите тестостерона си и то по естествен начин – просто намалете теглото си, по-конкретно отслабнете. Трябва да спомена, че има едно малко условие – под 8% телесни мазнини дейността на щитовидната жлеза отслабва, не падайте под 8%, моля16.

Вижте ръководството за отслабване на TESTO-REX.

3. Намалете стреса

 Лесно е да се каже, нали? Факт е, че стресът убива тестостерона. Това се случва, защото хроничният стрес води до хронично повишени нива на кортизол, а кортизолът е катаболен хормон17, който потиска тестостерона18.

… Не ме разбирайте погрешно, ние се нуждаем от кортизола. Но това е друга тема.

Въпреки това, ако сте под постоянен физически или психологичен стрес, по-вероятно е нивата ви на кортизол да са високи през деня.

Това не е добре, тъй като кортизолът не само разгражда мускулната маса, но и причинява увреждания в организма. Той е направен от същата суровина (прегненолон), от която е направен и тестостерона19, а високите нива на кортизол могат буквално да унищожат молекулите на тестостерон в тестисите и кръвта ви.

4. Намалете излагането си на ендокринни дразнители

Определението за ендокринен дразнител (разрушител) е както следва: „Синтетични химикали или природни вещества, които могат да променят ендокринната система (състояща се от жлези, хормони и клетъчни рецептори, които контролират вътрешните функции на организма) и могат да причинят разстройства в развитието или репродуктивността.“

Съединенията, които действат като ендокринни разрушители в тялото се използват широко в съвременните продукти за лична хигиена, пластмаси, консерванти, пестициди и в много други приложения.

Повечето от милионите използвани химикали са безвредни. Въпреки това има някои съединения, за които е доказано, че нарушават производството и оползотворяването на хормоните в организма.

Те включват (но не се ограничават до):

 • Бисфенол А (BPA), който можем да намерим в пластмасите и епоксидните смоли. Тъй като BPA има „втвърдяващ“ ефект върху пластмасите, той се използва в много аспекти. BPA един от най-произвежданите химикали в света. Той също има хормоно-имитиращи свойства в организма, свързва се с ниски нива на тестостерон и еректилна дисфункция22.
 • Парабени (метил, бутил, етил, пропил, хептил и т.н) са консерванти, използвани в почти всички видове козметични продукти, като например: слънцезащитни продукти, овлажняващи кърпички, шампоани, гелове за бръснене, пасти за зъби и дори хранителни добавки. Те са класифицирани като ксеноестрогени23.
 • Фталати се използват за направата на по-гъвкави пластмаси, но също така се използват като стабилизатори и емулгатори в много продукти за лична хигиена. Повишените следи от фталат в урината се свързват с ниски нива на тестостерон при мъжете, жените и децата24.
 • Бензофеноните (BP-1, BP-2, BP-3…) се използват в широк спектър от продукти за лична хигиена, но най-често в слънцезащитните лосиони. Известен е техният ефект на намаляване на активността на ензимите, необходими за производството на тестостерон. Това са изследванията за BP-125, BP-226 и BP-327.
 • Триклозан и триклокарбан, и двете са антибактериални агенти, откриват се в много антибактериални сапуни, лосиони, дезинфектанти за ръце и т.н. Не само, че не са ефективни в убиването на бактериите, но и имат директен механизъм за понижаване на тестикуларното производство на тестостерон.

Как да намалим излагането си на тях? Почти невъзможно е да се избегне всяко излагане на подобни химикали в съвременния свят, но можете да го намалите значително, като използвате филтър за чешмяна вода, пиете от стоманени или стъклени чаши и бутилки, като използвате естествена козметика за лична хигиена и ядете по-малко консервирани храни. Касовите бележки от магазините също са покрити с BPA. Не ги размотавайте наляво-надясно…

5. Разнообразете сексуалния си живот

Разбира се, един от най-приятните начини да увеличите тестостерона си по естествен начин е сексът.

Не е напълно ясно защо това се случва, но много изследвания са установили, че това е една своеобразна смесица от възприятия: чувство на доминация, сила, успех, феромони, допамин и докосване. Поради тази причина е много вероятно сексът с истинска жена, а не мастурбация, да бъде много по-добър начин за стимулиране на Т.

Има ли изследвания във връзка със секса и тестостерона? Знаете, че има…

В изследвания при двойки се вижда, че в нощта, в която са правили секс, нивата на тестостерон са значително по-високи, отколкото в нощите, в които не са правили29. Едно друго откритие показва, че при мъжете над 60-годишна възраст тези с по-голяма сексуална активност имат значително по-високи серумни нива на тестостерон30.

Има много теории за връзката между еякулацията и тестостерона. Не мисля, че правенето на секс понижава тестостерона, а тъкмо обратното.

6. Погледнете страничните ефекти на лекарствата, които взимате

Здравеопазването е бизнес. Голям бизнес.

Ако отидете на лекар (дори и без здравословни проблеми) – най-вероятно ще ви предпишат някое лекарство. Не е изненада, че най-големите фармацевтични компании печелят стотици милиони левове годишно.

В много случаи лекарствата с рецепта могат да се окажат жизнено важни за някои. Но си заслужава да отбележим, че за да могат фармацевтичните компании да печелят пари – хората трябва да са болни.

В края на краищата вашето здраве си е ваша лична отговорност, а не на лекарите.

Повечето лекарства имат странични ефекти като този да понижават нивата на тестостерона в кръвта:

 • Кортикостероиди и болкоуспокояващи.
 • Повечето успокоителни и бета-блокери31.
 • Сулфонилурея (потиска щитовидната жлеза и тестостерона)32.
 • Спиронолактон, често предписвано лекарство за кръвно налягане33.
 • Циметидин (потиска тестикуларните ензими)34.
 • Средства срещу косопад, използвани основно за намаляване на андрогените (финастерид, дутастерид)35.
 • Лекарства, които пречат на синтеза на холестерол (статини и др.)36.
 • Някои противогъбични лекарства като често използвания Кетоконазол37.
 • Антидепресанти (SSRIs=засилващи серотонина)38.

7. Променете начина, по който стоите прави и седнали

Според интересно проучване, направено в Харвардския университет, промените в начина, по който стоите (прави и седнали) могат почти веднага да повлияят на стреса и стероидните хормони.

В изследванията си учените искали да разберат какво се случва с хормоните, когато субектите заемат повече място, стоят изправени (не прегърбени), ръцете на буквата „Ф“ или противоположните им пози (кръстосани крайници, заемат видимо по-малко пространство и други пози, които издават несигурност).

Изненадващо, само 2 минути след промяната на начина, по който стоите, нивата на тестостерона в слюнката се завишават, а кортизола спада с 25%. Аналогично, при позите без изразена доминация, се наблюдава спад на Т и повишаване на кортизола.

8. Пари, успех и конкуренция

 За някои парите са форма на щастие, други мислят точно обратното.

Фактът, че сами изкарвате парите си се равнява на свобода.

Парите се равняват на успех, а също така могат да бъдат и форма на конкуренция.

Просто казано, парите са тестостерон.

Това проучване с млади търговци е чудесен пример. В него търговците отбелязват по-високи нива на тестостерон в дните, в които са реализирали най-големи продажби. Един от тях влиза в 6-дневна серия и при изследването има 78% по-високи нива на Т в кръвта, точно в резултат на тази серия39.

Резултатите вероятно се дължат на факта, че печеленето и успеха в почти всякаква форма са силно свързани с повишени нива на тестостерон40-43. Не е задължително това да са пари, за да се генерира усещане за успех. Може да бъде спорт, даже просто да гледате спорт.

9. Грижете се за топките си

Приблизително 95% от тестостерона в тялото се произвеждат  в клетките на тестисите…

… Така че тестисите ви трябва да бъдат с най-висок приоритет.

За оптимална функция на тестисите вашите топки трябва да са на по-ниска температура, затова и се намират извън тялото. Спете голи, носите свободни боксерки и взимайте редовно студени душове (не горещи).

10. Гледайте какво пушите (ако пушите)

Най-често срещаните неща, които хората пушат са: тютюн и марихуана.

Въпрос: как влияят върху нивото на тестостерона? Въобще влияят ли?

Научните доказателства показват, че тютюна е нещо, което увеличава естествените нива на тестостерон и дехидротестостерон (ДХТ)46,47.

Този ефект вероятно е причинен от никотина, който действа като инхибитор на ензима ароматаза48, никотинът също блокира превръщането на дехидротестостерона в по-слаб метаболит (3-алфа-диол49).

… В тютюна има метали и минерали, които могат да имат андрогенни ефекти. Интересно е да се отбележи, че пушачите често имат по-високи нива на Т, отколкото непушачите.

Когато става дума за канабис, някои проучвания показват, че активната съставка (THC) може да потисне производството на тестостерон, въпреки че ефектите са обратими и не толкова силни. Всъщност има няколко проучвания, при които марихуаната не повлиява негативно на хормоните50,51.

11. Алкохолът в излишък не ви е приятел

Нека започнем с това, че не е нужно напълно да спрете алкохола, за да повишите тестостерона си.

Полезен ли е за топките ви? Като цяло не е. Алкохолът притежава много механизми, които пречат на андрогените, но всичко е много преувеличено.

Разбира се, ако сте алкохолик, който пие алкохол почти всеки ден от седмицата, можете да сте сигурни, че производството ви на Т е възпрепятствано. Да пиете по едно от време на време няма да има толкова голям ефект…

… Да погледнем механизма на действие:

 • Метаболизирането на алкохола намалява количеството коензим NAD+, който е съществена част от стероидогенезата52.
 • Алкохолът може също така да увеличи освобождаването на бета-ендорфин от мозъка и да стимулира отделянето на пролактин53 (и двете могат да повлияят отрицателно върху производството на тестостерон).
 • Увеличава се оксидативното увреждане в цялото тялото54, което води до намаляване на тестостерона в жлезите, а също и повишени нива на кортизол.
 • Високият прием на алкохол засилва ензима ароматаза55, който превръща тестостерона в естроген.

Колко трябва да пием, за да избегнем всичко това?

Най-стряскащата информация идва от няколко изследвания върху гризачи56-58. Едно тези проучвания върху плъхове показва 50% свиване на тестисите, след като са били на диета, в която 5% от калориите са от алкохол59.

Мишоците не са единствените, при които се наблюдават ниски нива на Т след прием на алкохол. Тежкият алкохолизъм е свързан с понижени нива на тестостерон и при хората60-62. Известно е, че хроничните алкохолици имат значително по-ниски нива на тестостерон и по-високи нива на естроген, отколкото техните връстници, които не пият63-65.

… За наш късмет, малко проучвания показват, че умерената консумация на алкохол не е толкова лоша за производството на мъжки хормони. Приблизително 2 чаши червено вино е равно само на 7% спад в тестостерона66. В друго проучване 0,5г алкохол на всеки килограм телесно тегло повишава нивата на тестостерона с няколко процента67.

Дозата сама прави отровата (Dosis sola facit venenum).

12. Калориите имат значение

 За да накарате тялото да произведе достатъчно количество тестостерон, трябва да му дадете достатъчно калории.

Ако постоянно недохранвате тялото си, то започва да изключва репродуктивната система и започва да пести енергия за жизненоважни процеси, необходими за вашето оцеляване.

В това 7-годишно проучване се сравняват мъже с ограничен прием на калории (1350-2415 kcal/ден), които водят здравословен начин на живот с други мъже, които са били на (2145-3537 kcal/ден) без никакви здравословни навици. Първата група с ограничения калориен прием има 31% по-ниски нива на тестостерон в сравнения с втората група68.

За оптимално производство на Т, помислете за начин на хранене с малък излишък от калории.

Уловката е, че ако сте леко затлъстели (което потиска тестостерона11), то трябва да сте в калориен недоимък (дефицит), за да стопите мазнините, а самия дефицит може да доведе до намаляване на нивата на Т68.

Решението очевидно е много сложно.

Ако искате да отслабнете бавно, без наистина да навредите на хормоните си, помислете за дефицит от 15%, за който се знае, че няма отрицателно въздействие върху производството на тестостерон69.

13. Протеинът е необходим, но не и в големи количества

 Протеинът е жизненоважен за растежа на мускулите, както и за производството на тестостерон.

Знаем, че често липсата на белтъчини в диетата води до ниски нива на тестостерон13.

Проблемът е, че сайтовете за бодибилдинг натрапват, че трябва да се консумират големи количества протеин, а протеинът в излишък не само, че е безполезен, но и може значително да намали нивата на тестостерона.

Изследване показва, че когато мъжките субекти са подложени на 10-дневна диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, нивата на свободния тестостерон падат с 36%. Високобелтъчната диета значително завишава нивата на кортизола.

Друго проучване показва, че именно съотношението протеини-въглехидрати е от изключителна важност. Придържайте се към повече въглехидрати, не толкова към белтъците70.

Вярно е, че имате нужда от белтъчини, заради тестостерона и мускулните, но не е нужно толкова много, колкото се твърди от фитнес маниаците. Отправната ви точки е 20-25% от дневните ви калории да идват от протеин. Опитайте се да си ги набавяте от животински източници71.

14. Въглехидрати в огромни количества

 Съществува някаква ненавист срещу въглехидратите. И това се случва от доста време насам…

… Хората, които имат фобия от въглехидратите казват всякакви щуротии:

„Въглехидратите повишават инсулина, инсулинът ви прави дебели.“  или „Аз не се нуждая от въглехидрати, само от извара и месо!“

Научно доказано е, че загубата на тегло няма абсолютно нищо общо с количеството въглехидрати в диетата. Можете да ядете колкото козунак и закуски искате и пак да отслабвате, стига да сте в състояние на калориен дефицит.

Познайте защо? Защото така работи човешкото тяло.

„Палео“ и кетогенните диети проповядват, че пещерните хора не са се хранили с много въглехидрати, не трябва и ние. Въпросът е, че няма абсолютно никакви доказателства. Всъщност скорошни проучвания показват, че пещерняците са се хранили с достатъчно въглехидрати.

Най-важната причина, поради която никой мъж не трябва яде малко въглехидрати, е фактът, че те са известни с увеличаването на тестостерона, намаляването на кортизола и подобряване на съня.

Както разбрахте от №14, диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати води до спад в нивата на свободния тестостерон с 36%72. Друго проучване стигна до същите заключения, по-малко въглехидрати = по-малко Т70.

Две групи мъже били подложени на интензивно колоездене 3 пъти седмично. Диетата на първата група била съставена от 30% въглехидрати, а втората – 60% въглехидрати, група №1, която се е хранила с по-малко въглехидрати, имала значително по-ниски нива на свободен тестостерон73. Подобни резултати са наблюдавани при друго проучване с мъже и жени като субекти74.

В експеримент с мъже, които са поставени на нисковъглехидратна диета, учените забелязват значително увеличение на стресовия хормон кортизол75. Ефективността на GnRH (основен хормон, който започва процеса на производство на тестостерон) също изглежда силно зависим от глюкозата76.

Препоръчвам: ~40-60% от дневните калории да идват от въглехидрати. Главно от източници с ниско или никакво съдържание на глутен, тъй като глутенът може да увеличи нивата на пролактин77,78. Просто набавяйте по-голямата част от въглехидратите си от картофи, ориз и плодове.

15. Не подценявайте мазнините

Бих казал, че мазнините и въглехидратите са царете в производството на тестостерон.

Има много доказателства, които показват, че повишения прием на мазнини води до повишаване на серумните нива на тестостерона70,79-81.

Видът на мазнините е от изключително значение. Наситените мастни киселини (SFA) и мононенаситените мастни киселини (MUFA) корелират положително с нивата на тестостерона, докато полиненаситените мастни киселини (PUFA) и трансмазнините ефективно потискат производството на андрогени.

Различните видове мазнини имат различен ефект върху хормоните ви.


П.П.
 В идеалния случай искаме приема ни на мазнини да е някъде около 20-35% (основно SFA и MUFA мазнини). Избягвайте PUFA и трансмазнините.

16. Дойде ред на захарта

Коментирано е много по темата за простите форми на захарта (захар, мед и т.н.) и това, че намалява нивата на тестостерона. Преди да се информирам смятах, че консумацията на захар е нещо, което трябва да избягвам…

… Сега вече знам, че не е така. Или поне не съм убеден в това. Факт е, че съществува изследване, което показва, че веднага след прием на захар, нивата на тестостерон рязко спаднат. Но е от съществено значение да се разбере, че всяка една храна е в състояние да понижи нивата на тестостерон, ако се прекали с нея.

Не съществуват изследвания, които свързват приема на захар и ниските нива на тестостерон в дългосрочен план. В действителност даже е  добре да се консумират захари (поне под формата на плодове) всеки ден.

По мое мнение захарта е прекалено демонизирана. Разбира се, тя може да бъде по-пристрастяваща от много други храни, но както и да е…

Черният дроб осигурява около 70% от активния ни щитовиден хормон, превръщайки тироксина в ТЗ, но това може да се случи само когато има достатъчно глюкоза.

17. Растителните диети не са начинът

 Всеки има свои възгледи за живота, но дали храненето само с растения е оптимално за Т?

Когато избягвате всички животински източници на белтъчини и мазнини, вие сте в ситуация, в която наистина е трудно да получите балансиран прием на аминокиселини, достатъчно холестерол и достатъчно наситени мазнини, та да задоволите потребностите на тялото за производството на тестостерон. При растителните диети мъжете ядат много PUFA в сравнение със SFA и MUFA, които могат допълнително да намалят производството на тестостерон…

… Да не говорим, че е много по-трудно да си набавяте ежедневните калории само от растения (не е невъзможно, но е много по-трудно).

Много изследвания са свързали растителните диети (вегетарианството и веганството) с по-ниски нива на тестостерон. Например, в това проучване от 1989г. промяната на диетата от предимно месна на предимно растителна довежда до 26% спад в нивата на свободния тестостерон79. Друго доказва същото с 30 мъже и се наблюдава спад на Т с 36% при растителна диета83. Няколко други проучвания отбелязват, че веганството може да доведе до по-високи нива на SHBG, което води до по-малко свободен Т80,84,85.

Важно е да се спомене, че в едно проучване е отбелязано, че след коригиране на индекса на телесна маса (ИТМ), веганите, вегетарианците и месоядите не се различават много по отношение на нивото на тестостерона. Всъщност в това отделно проучване веганската група е имала 6% по-високи нива на тестостерона в сравнение с месоядните субекти86.

Не е задължително вегетарианския/веганския начин на хранене да понижава тестостерона. Ако можете да си набавите достатъчно количество калории, придружени с някои SFA и MUFA (кокосово масло, зехтин, масло от авокадо, макадамови ядки…), то вероятно даже можете да завишите нивата си на тестостерон, дори и при липсата на животински продукти.

18. Органичните продукти = повече Т?

Въпросът не е в това, че биологично чистите продукти помагат за производството на повече Т. Не става дума за това, става дума да не купуваме от големите магазини и хипермаркети.

По-конкретно, говоря за пестицидите, хербицидите, инсектицидите, растежния хормон и антибиотиците.

Биохраните са по-скъпи и със сигурност не трябва да ядете само биохрана, за да поддържате високи нива на T. И, да, не всички пестициди са вредни…

… Но някои наистина могат да бъдат. Едно проучване показва как са изследвали 37 често използвани пестицида, като 30 от тях са били антиандрогени87. Друго проучване изследва множество пестициди за ефекта им върху ензима 5-алфа редуктаза, наблюдава се, че много от тях блокират синтеза на ДХТ88.

В едно огромно американско проучване е отбелязано, че 91% от американските тестови субекти имат значителни количества от инсектицида хлорпирифос в техните тела89. Това е доста тревожно, защото известен ефект на пестицида е понижаване на тестостерона, дори и при животни90, 91,92.

Глифозатът е един от най-широко използваните хербициди в света. Той също има директен ефект върху тестостерона (дори при „нормални“ дози в околната среда93).

Изследванията от Дания показват, че земеделците, които пръскат своите култури с конвенционални пестициди, имат по-слабо производство на сперматозоиди в сравнение с фермерите, които произвеждат органични храни. Те имат по-високо качество на спермата и по-високи нива на Т94.

Много други пестициди като органофосфатите95, винклозолина96, РСВ97 и атразина98 също са свързани с потиснато производство на тестостерон.

Допълнителна информация за съединеня, които възпрепятстват производството на Т.

19. Целият този шум около млякото

От гледна точка на неговия макроелементен състав (висококачествен казеин, мазнини като SFA и MUFA) и микроелементни показатели (витамините А, В1, В2, В12, D, холин, калций, магнезий и калий) млякото си е тестостеронова напитка.

Въпреки това, нека погледнем нещата по-отблизо:

В САЩ кравите са бременни повече от 300 дни в годината (това увеличава съдържанието на естроген в млякото до 33 пъти99).

Аз съм голям фен на млякото и не бях щастлив да намеря изследвания, при които пиенето на краве мляко води до повишаване на серумните нива на естрогена и прогестерона, които от своя страна потискат секрецията на GnRH от мозъка и по този начин понижават тестостерона100.

Тъй като хормоните са предимно в мастната част на млякото, изглежда, че обезмасленото и нискомаслено мляко е по-добрият вариант…

… И наистина има две изследвания, които подкрепят тази теория:

 • Когато физически активни мъже пият пълномаслено мляко, общото качество на спермата им намалява значително101.
 • Потреблението на нискомаслено и обезмаслено мляко надеждно увеличава обема и мобилността на сперматозоидите102.

20. Холестеролът е движещият механизъм

Изглежда има някаква връзка между холестерола и нивото на тестостерона в кръвта. Проучванията показват, че консумацията на холестерол не вреди на сърцето в дългосрочен план103.

Средно едър мъж синтезира около 1-1,5г холестерол на ден.

Също така е известно, че колкото повече холестерол консумирате, толкова по-малко тялото ви трябва да синтезира в черния дроб, червата, надбъбречните жлези и репродуктивните органи104. По-този начин вие им помагате да функционират.

Всички стероидни хормони са синтезирани от холестерола105. Така че яжте жълтъци и дръжте „добрия“ холестерол (HDL) на ниво, защото високи нива на HDL = повече тестострон107.

21. Пийте кафе, а не чай

 Чаят, особено зеления, е спряган като супер здравословна напитка от години…

… И със сигурност има достатъчно доказателства, че редовната консумация на чай може да намали риска от някои видове рак108, предпазва от диабет тип 2 и да подобри сърдечносъдовото здраве110. Някои проучвания дори показват, че пиенето на зелен чай може да помогне да отслабнете111.

Обаче, ако трябва да погледнем чая от хормонална гледна точка, в края на краищата не излиза, че е „супер“:

 • Чаят е една от храните с най-високо съдържание на флуор112, той може значително да понижи нивата на Т.
 • Инжектирането на гризачи със антиоксиданти от зелен чай сваля нивата на тестостерон с огромните 70%113.
 • Различните видове чайове блокират синтеза на DHT чрез отслабване на ензима 5-алфа редуктаза114,115.
 • Пиенето на големи количества зелен чай от опитни мишки (човешки еквивалент: от 5 до 20 чаши на ден) редуцира тестостерона с между 25-78%116.

Препоръчвам да пиете кафе, тъй като не само вкуса на кафето е по-добър, но също и завишава Т:

 • 4 мг кофеин на кг телесно тегло, приеман 1 час преди тренировка, може да увеличи нивата на Т с 12% при професионални спортисти.
 • В едно проучване кофеин в дози от 200мг, 400мг, 600мг и 800мг води до повишаване на тестостерона – в зависимост от дозата118.
 • Известно е, че кофеинът е PDE-инхибитор119, който забавя скоростта на разграждане на сАМР (съединение, необходимо при синтеза на Т)

22. Гладуването = засилена андрогенна чувствителност

Знаете ли, че не е нужно да ядете през няколко часа, за да увеличите тестостерона и мускулите си?

Фитнес маниаците се опитват да ви набият идеята, че трябва да ядете възможно по-често и по малко. Науката действително показа, че честотата на хранене няма връзка с метаболизма, яденето на по-малко храна не изпарява мускулите ви. Всъщност гладуването не намаля нивото на тестостерона.

Има няколко интересни проучвания, които показват, че след кратко гладуване, вашите андрогенни рецептори стават по-чувствителни към тестостерона. Даже след 10-дневно гладуване (само на вода), захранването след този период изстрелва нивата на тестостерона в космоса120,121.

Аз лично не препоръчвам дългите периоди на гладуване, въпреки че те могат да бъдат от полза при отслабване. Би било добре да гладувате, започвайки вечерта до обед, като прескачате закуската.

23. Яжте тези храни

 Трябва да си признаем, че някои храни са просто по-добри от други, когато става дума за Т.

Повечето от тях притежават много антиоксиданти, SFA или MUFA със съвсем малко PUFA/трансмазнини, качествено месо и колаген, не съдържат глутен и т.н.

Ето един малък списък с храни, които могат да ви помогнат в битката с ниския тестостерон:

Мазнини

 • студено пресован зехтин
 • необработено арганово масло
 • краве масло (от пасищно отглеждани крави е най-добре)
 • студено пресовано кокосово масло
 • масло от авокадо
 • животински мазнини

Белтъчини

 • телешки стек
 • яйца
 • кайма (телешка, свинска, агнешка, конска…)
 • бекон (по възможност органичен)
 • морски дарове

Плодове и зеленчуци

 • картофи
 • авокадо
 • нар
 • лук
 • чесън

Ядки и заместители на хранения

 • макадамови ядки
 • бразилски орехи
 • стафиди
 • сурово какао
 • боровинки, къпини, малини и т.н.

Подправки и други

 • кафе
 • магданоз
 • джинджифил
 • истинска сол
 • печурки
 • хлебна сода
 • кисело мляко
 • синьо сирене
 • сорго

Ето един малък списък от 25 храни, които могат да повишат тестостерона по естествен начин.

24. Ограничавайте приема на храни и напитки, които понижават Т

Има храни, които трябва да избягвате в големи количества.

Разбира се, че са много повече от изброените, но тези са основните, които трябва да споменем:

 • ленено семе
 • растителни мазнини с високи PUFA
 • всички видове мента…
 • соя
 • трансмазнини
 • алкохол
 • зелен чай
 • ядки, които са високи на PUFA

25. Безкрайната одисея със соята

 Има много противоречиви доказателства в интернет за това как да увеличите тестостерона си. Например, дали консумацията на соеви продукти понижава нивата на тестостерона или пък не.

Соята съдържа съединения, наречени изофлавони, които действат като фитоестрогени (растителни естрогени) в човешкото тяло. Те са структурно подобни на основния женски хормон (естроген) и се смята, че имат подобни ефекти в организма. Високи нива на естроген при мъжете почти винаги се свързват с понижени нива на тестостерон.

Проучванията по темата са много неубедителни и макар че много от тях показват, че соята понижава нивата на тестостерона, други не показват явна промяна.

Лично аз избягвам да консумирам соя, защото соята е пълна със съединения, които нарушават производството на хормони в щитовидната жлеза.

Тъй като активността на щитовидната жлеза е от решаващо значение за енергията и цялостното ви здраве, няма смисъл да я вкарвате в менюто си…

… Също така трябва да отбележа, че соята има ужасен вкус. И при условие, че не съм веган или вегетарианец, няма смисъл да държа тофу в хладилника.

26. Хидратацията е царят

 Всички знаем колко важна е водата.

И все пак има хора, които все още не пият достатъчно вода. Супер лесно е да вземете бутилка (по възможност от неръждаема стомана) и да я напълните с вода.

По време на тренировка нуждата от вода се увеличава, тъй като дори лека дехидратация ще потисне тестостерона и хормона на растежа. Дехидратацията също повишава секрецията на кортизол.

Изследванията показват, че дори много слаба дехидратация (1-2%) може значително да повиши нивото на кортизол122 и понижи секрецията на растежния хормон123. Друго изследване показва идентични резултати: колкото по-малко вода пиели субектите, толкова по-висок бил техният кортизол124.

27. Препоръчвам да вдигате тежко, много тежко

Идеята е да регулирате андрогенните рецептори в мускулната тъкан, като същевременно увеличите нивата на тестостерона.

Има една планина доказателства, които показват, че тренирането с тежести (конкретно тежки такива, а не леки гирички) може да стимулира производството на тестостерон в краткосрочен план125-128

… Но и в дългосрочен, поради значително повечето невромускулни адаптации в покои, които настъпват.

Правенето на упражнения е здравословно, също това е най-добрият начин тялото ви да изглежда прилично. Което пък от своя страна ви прави по-уверени и може да увеличи нивата на Т.

Идеята не е просто да ходите на фитнес и да правите каквото се сетите, опитайте се да спазвате тези правила:

 • използвайте достатъчно голяма тежест
 • бъдете експлозивни, но все пак поддържайте добра техника
 • активирайте големи количества мускулна маса (използвайте многоставни упражнения)
 • стимулирайте бързите мускулни влакна
 • направете всичко това за кратък период от време
 • починете достатъчно

Научете повече ТУК.

28. Вкарайте високо интензивни интервални тренировки (HIIT) в играта

Когато става въпрос за „кардио“, то ВИИТ (HIIT) успешно се вписват в плана ни за повишаване на Т.

Помислете да добавяне на 1-2 бързи HIIT сесии към тренировъчната си програма.

При интензивното физическо натоварване (HIIT) се увеличават общия тестостерон, свободния тестостерон, DHEA, растежния хормон и дихидротестостерона129-131.

Няколко примера за такъв вид трениране:

 • Спринтове
 • Спринтове по хълм или стълби
 • Използване на цикли на трениране
 • Използване на цикли на трениране с експлозивни упражнения

Заключение: Като цяло всеки вид упражнение, което се изпълнява за 15-30 секунди (давайки всичко от себе си) в 2-8 интервала, би свършило чудеса за анаболните ни хормони. Вместо да въртите или бягате 5 часа пред огледалото, помислете за малко спринтове в близкото училище.

29. Поддържайте редовна физическа активност

Освен да вдигате тежести и да спринтирате, трябва да поддържате редовна физическа активност.

Това включва неща като: ходене, ринене на сняг, косене на тревата, цепене на дърва, разхождане на кучето (или крокодил) и други видове „развлекателни“ неща.

Може би игра на баскет с момчетата? Подаване на топка? Всичко, което може да се причисли към „активна почивка“.

Има проучвания, които показват колко ефективна е редовната физическа активност за Т:

… Неотдавнашно проучване наблюдава 41 мъже с наднормено тегло, които били подложени на програма за промяна на начина на живот за 12 седмици, състояща се от много разходки (измерени с крачкомер) и намален калориен прием. Целта на изследването била да се определи кое има най-голямо влияние върху нивата на тестостерона: физическата активност или намаления калориен прием? След като изминали 12 седмици, учените установили, че засилената физическа активност печели голямата награда в изследването232.


(LPA = слаба физическа активност, HPA = засилена физическа активност,
LCR = малък калориен дефицит, HCR = голям калориен дефицит).

Разбира се, ходенето не е единствената физическа активност, която увеличава нивата на Т. Наблюдава се, че когато мъже (със заседнал начин на живот) започнат някаква физическа активност и/или тренировки, нивата им на Т обикновено нарастват133-135.

Проучване на племената Цимане показва, че 1 час цепене на дърва довежда до 46,8% увеличение на тестостерона136.

Научете повече по темата.

30. Кардио преди или след тренировка? Кога да тренираме, сутрин или вечер?

  Тези въпроси заслужават внимание:
– Сутрин или вечер трябва да тренирате за по-високи нива на тестостерон?
– Трябва ли да вдигате тежести преди кардиото или обратното?
Първо въпроса за кардиото. Разбира се, има много мнения по въпроса, но доказателствата говорят: кардиото преди тренировка е по-добре за хормоните.

Всъщност, проучване показва, че момчетата, които са правили кардио преди тренировка с тежести, са имали 7 пъти по-високи нива на тестостерона след тренировката, отколкото момчетата, които са правили кардио след тренировката с тежести.

А що се отнася до това кога да тренираме, дали сутрин или вечер – няма значение. Въпреки че нивата на Т са най-високи сутрин, тренировките повишават нивото на тестостерона така или иначе137,138.

31. Стига с това трениране за издръжливост

Знам, че някои така или иначе няма да спрат да тренират за издръжливост, може би защото ще се състезават в боен спорт или маратон например…

Въпреки че това не променя факта, че дългите монотонни физически упражнения са известни с понижаването на тестостерона.

Изследванията показват, че велосипедисти и бегачи (на дълги разстояния), но не и плувци, имат значително по-ниски нива на тестостерон, отколкото мъже със застоял начин на живот139. Освен това маратонците са известни със значително по-ниски средни нива на тестостерон140,141.

Смятам, че знаете как ще изглежда тялото ви, ако тренирате главно за аеробна издръжливост…

Като цяло бавните разходки и изкачването на някоя планина са една добра алтернатива на дългите часове маратонско бягане.

32. Избягвайте претренирането

Изглежда, че е на мода да се твърди, че няма такова нещо като претрениране. 

Ако тренирате достатъчно тежко и правите спринтове от време на време, наистина няма как да тренирате всеки ден. Можете да опитате, но в крайна сметка това ще доведе до мигновено забавяне на прогреса ви и тотално объркване на хормоните (точно това се опитваме да избегнем).

Накратко, искате да тренирате 2-5 пъти седмично и да почивате качествено, така че вашите мускули, ендокринна и нервна система винаги да са се възстановили за следващата тренировка, която ще бъде по-интензивна и по-тежка.

Ходенето на фитнес без енергия няма да ви помогне да напреднете (ако въобще следите напредъка си) и само ще повлияе отрицателно на хормоните ви.

Запомнете: напредъкът е най-важен в хормоналната оптимизация. За да се стимулира секрецията на Т, трябва постоянно да слагате по-големи тежести и да ставате по-силни…

… Добър пример за това е едно проучване, при което неспортистите са имали значително по-високи нива на тестостерон след тренировка във фитнеса в сравнение с професионални спортисти142. За мъжете със застоял начин на живота това била огромна стъпка, принудила телата им да се приспособяват към нови хормонални адаптации, докато за професионалните спортисти това била просто една тренировка и хормоналния отговор не бил кой знае какъв.

Идеята е непрекъснато да надграждате себе си и да вдигате все по-тежки дъмбели. Когато ставате по-силни, бавно измествате хормоналната линия, по този начин принуждавате тялото си да използва по-големи тежести…

Ако претренирате, вашата нервна система (ЦНС) ще бъде изпържена. А вие не искате това.

33. Взимайте витамини и минерали

Може би един от най-лесните начини за значително увеличаване на естественото производство на тестостерон е чрез коригиране на всичките ви липси на витамини и минерали. Това най-лесно става с храненето (докъдето е възможно) и с помощта на висококачествени витамини.

Позволете ми да обясня защо…

… Въпреки че много от вас мислят, че си набавят всичко необходимо от храната.

Проучване, което е проведено в САЩ143:

„Голяма част от населението не покрива препоръчителната дневна доза (ПДД) витамини и минерали: витамин А (35%), С (31%), D (74%) и Е (67%), калций (39%), магнезий (46%). Само 1%, 8% и 33% от населението си набавят препоръчителните дневни количества калий, холин и витамин К…“

Разгледайте как недостига на витамини и минерали оказва влияние върху производството на тестостерон:

 • Витамин А се съхранява в тестисите (и няколко други жлези в тялото). Изследванията показват, че когато няма витамин А в тестисите, нивата на Т започват бързо да падат и синтеза на естроген се покачва144. Също така в проучване на 155 близнаци е установена ясна връзка между нивата на витамин А и тестостерона в кръвта145. Препоръчани продукти.
 • Витамин В комплекс (който се състои от 8 водоразтворими витамина) играе важна роля в производството на тестостерон, недостигът на много витамини от групата B води до повишени нива на естроген, повишени нива на пролактин и понижени нива на тестостерон147-150Препоръчани продукти.
 • Витамин С има защитен ефект върху молекулите на тестостерона и това е, защото е мощен антиоксидант. Препоръчани продукти.
 • Витамин D в доза от 3332 IU на ден за една година води до 25% по-високи нива на тестостерон при мъжете151Препоръчани продукти.
 •  Витамин Е недостигът му при гризачи причинява значителен спад в нивата на LH, FSH и тестостерона. Препоръчани продукти.
 • Магнезий – има директен ефект върху серумните нива на тестостерон в различни проучвания. В едно от тях 10 мг/кг магнезий е способен да повиши нивата на свободния тестостерон с 24%152. При друго приемът на магнезий се свързва положително с високи нива на Т в кръвта153. Учените заключават: „Има доказателства, че магнезият оказва положително влияние върху тестостерона при мъжете“. Препоръчани продукти.
 • Калций има роля в освобождаването на невротрансмитери и комуникацията между клетките. Не е известно много за ефекта му върху тестостерона, но през 1976г. група изследователи установява, че калция стимулира тестостероновия синтез155. 33 години по-късно друго изследване показва, че калция (като хр. добавка) не променя нивата на Т в покой, но значително увеличава нивата  на Т (+18%) след упражнения/тренировка15Препоръчани продукти.
 • Селенът е свързан с повишеното производство на тестостерон и подобрените параметри на спермата в няколко проучвания157,158.
 • Цинкът има положителен ефект върху производството на тестостерон и липсата му възпрепятства ендокринната система. Всъщност цинкът може да бъде един от най-важните микроелементи за здравословно производство на тестостерон. Той увеличава нивата на тестостерон при всички мъже159,160(при мъжете с дефицит на цинк161, при стерилни мъже162, при животни163 )… В едно проучване на гризачи също се отбелязва, че дефицитът на цинк може да повиши естрогена с 57%, вероятно поради факта, че цинкът има своята роля в контрола на ензима ароматаза. Препоръчани продукти.
 • Бор, въпреки че не е много разпространен минерал, съществуват няколко интересни изследвания, подкрепящи ефектите му върху Т. В едно проучване 6мг борон/ден за 60 дни увеличава свободното ниво на Т с 29%165. В друго изследване 10мг борон в продължение на 7 дни повишава свободния тестостерон с 28%166Препоръчани продукти.
 • Манганът притежава GnRH стимулиращ ефект167 = завишен тестостерон. Въпреки това манганът не трябва да се предозира, тъй като се натрупва в тялото и може да стане невротоксичен. 

34. Индийски жен-шен (идва ред на екзотиката)

 Индийски жен-шен (ашваганда) е билка, често употребявана в Аюрведа.

Знаете ли, че името всъщност се превежда като „миризма на кон“ в Санскрит. И някои шамани твърдят, че точно тази билка ще ви даде енергичност на кон.
Може би трябва да опитате, за да разберете…

… Оставете конете на страна и обърнете внимание на тези ползи, установени от изследвания:

а) Тъй като билката е адаптоген, той трябва да намали стреса, безпокойството и балансира хормоните на стреса (главно кортизола). За моя изненада ашваганда всъщност е доказано, че прави всичко това. Вземете това проучване175, където 300мг ашваганда/ден за 60 дни, успява да намали нивата на кортизол с 27%, като същевременно намалява безпокойството и психическия стрес у субектите. Друго проучване отбелязва 14% понижение в кортизола. В трето пък са използвали 5г прах от корена на билката и са наблюдавали до 32% намаляване на кортизола при176 мъже, които страдат от безплодие. Няколко проучвания при животни са стигнали до същите изводи: индийският жен-шен намалява нивото на кортизола.

б) Що се отнася до общото здраве, билката има много ползи. Например, ашваганда може значително да подобри сърдечносъдовото здраве чрез намаляване на възпалението, намаляване на количеството триглицериди в кръвта, увеличаване на „добрия“ холестерол (~17%) и намаляване на „лошия“ (~9%)177. В едно проучване билката успява  да повиши имунитета178. При дози от 250-500мг дневно екстрактът повишава нивата на хемоглобина179. Едно от по-скорошните проучвания установява, че 600мг ашваганда на ден значително увеличава мускулната сила и възстановяването при 57 млади мъже181.

в) Индийският жен-шен всъщност е доста стабилен адаптоген и то с многобройни ползи. Билката ашваганда подобрява качеството на съня, намалява кортизола, повишава HDL холестерола и намалява възпалението (както споменахме по-горе). Две проучвания при хора, взимащи 5г пудра от билката на ден
в продължение на 90 дни, отбелязват значително повишаване на тестостерона (~40% и ~16% при импотентност и 15% при здрави мъже) със значително подобрено качество на спермата
182,183. Едно проучване с импотентни мъже (този път с 675мг от билката/дневно в продължение на три месеца) показва ~17% увеличение на Т и ~36% увеличение на лутеинизиращия хормон (LH)184. Преди 2015 г. не е имало проучвания върху здрави мъже, които да показват покачване на тестостерона, но изследването с 57 млади и здрави мъже, описани в горния параграф (използващи екстракт от индийски жен-шен), показва значително увеличение с ~15% на нивата на Т, което е доста за една билка, ако ме питате181

35. Креатин

 Креатинът е най-популярната добавка, използвана от културисти и различни спортисти (разбира се след протеина на прах).

Той е естествена аминокиселина, която има положителен ефект върху силата и мускулната маса.

Креатинът действа като увеличава клетъчните нива на АТФ (аденозин трифосфат). А клетките използват АТФ като енергиен източник.

Знаете ли, че креатинът също може да повиши нивата на тестостерона?

Като вметка, има изследване, че креатина благоприятства върху когнитивните способности188. Едно 4-годишно проучване отбелязва, че при спортисти, които употребяват креатин, се наблюдават завишени нива на тестостерон189.

… При плувците се наблюдава подобряване на времената на дължините190. При преуморени мъже, които ходят на фитнес, креатинът поддържа силата, свободия тестостерон и общите нива на тестостерон191. Едно проучване дори установява, че група мъже, които приемат креатин имат 17% по-високи нива на тестостерон, в сравнение с група, която получава хапчета от захар (плацебо реакция)192.

Креатинът също повишава нивата на дехидротестостерон  (ДХТ) с близо 56% при млади играчи на ръгби.

Когато купувате креатин, не се заблуждавайте от търговците, най-евтината форма (монохидрат) върши работа точно толкова, колкото и скъпите формули.

36. Пробиотици

 Дефиницията за пробиотиците е следната: „живи микроорганизми, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки вътрешния микробен баланс“. С други думи, пробиотиците са приятелски бактерии, които най-често се използват за подобряване на здравето на червата.

Тези бактерии естествено се срещат в много ферментирали храни като: кисело мляко, сурово прясно мляко, кефир, зрели сирена, кашкавали, туршии, ябълков оцет, кисело зеле и т.н..

Какво общо има всичко това с тестостерона?

Здравето на червата е силно свързано с производството на тестостерон. Хората с лоша чревна флора са по-склонни да страдат от дефицит на микроелементи (слабо усвояване на храната) и ниски нива на Т…

… Съвременни изследвания показват, че някои пробиотични щамове могат да повишат нивото на тестостерона. Вземете това проучване от 2014 г. върху плъхове, например193, където пробиотичен щам (Lactobacillus reuterii), който често се среща в киселите млека е способен значително да засили репродуктивното здраве. Всъщност добавянето на пробиотици към храненето на мъжки гризачи води до:

 • повишени нива на тестостерон
 • увеличен размер и тегло на тестисите
 • засилени маркери на социално господство (доминация)
 • забавяне на свързаното с възрастта свиване на тестисите
 • подобрено качество на спермата (подвижност и обем)
 • повишени нива на лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон

Това не е единственото изследване на плъхове с обещаващи резултати – в друго такова са стигнали до подобни резултати, колкото повече гризачите били захранвани с пробиотици, толкова по-високи били нивата им на тестостерон194. Едно проучване също така установява, че пробиотичен щам с името „Clostridium scindens“ е в състояние директно да преобразува кортизола в андрогени в червата195.

37. Дългият Джак (Eurycoma Longifolia)

 Дългият Джак (Pasak Bumi, Eurycoma Longifolia) е малайзийска билка с репутация на тестостеронов бустер.

Някои изследвания показват, че може да понижи нивата на SHBG, да увеличи тестостерона, да блокира естрогена и да повиши либидото. Повечето от проучванията са легитимни, но има и такива, които много трудно се намират в интернет.

Ако погледнем част от изследванията, можем да видим, че има няколко върху животни, при които Дългият Джак е повишил либидото, качеството на ерекцията и дори забавя еякулацията202-204. В друго пък билката блокира естрогена подобно на Тамоксифен205(популярен синтетичен блокер на естроген).

Съществува твърдение, че Джак 🙂 (още познат като Дългия Джак) действа чрез стимулиране на ензима CYP17 в тестисите206. Според изследване активните съставки на билката си проправят своя път към тестисите207, затова е възможно този механизъм да действа.

В проучване на 109 мъже208 300мг/ден за 12 седмици успяват да подобрят мобилността на спермата с 44% и обема й с 18% в сравнение с плацебо изследване. Според анкета, която участниците трябвало да попълнят по време на проучването, групата, която приемала Дългия Джак също отбеляза значителни подобрения в качеството на ерекцията и либидото. За съжаление хормонални тестове не били направени в това проучване.

Единственото проучване, което изследва хормоналните ефекти на растението, е това, при което пациенти (с умерен стрес) взимат 200мг за период от 4 седмици. В сравнение с плацебо групата малайзийската билка е завишила тестостерона с 37% и е свалила кортизола с 16%209.

38. ​​Карнитин

 L-Карнитинът е аминокиселина, която можем да открием в месото. Обикновено се използва за подобряване на когнитивните способности или като „фет бърнър“.

Карнитинът работи, като прехвърля мазнините в митохондриите, за да ги използва като енергия, теоретично би трябвало да подобри способността на организма ви да изгаря мазнините (въпреки че изследванията върху това не са твърде надеждни).

Причината, поради която карнитинът е идеален за всеки, които се интересуват от естествена оптимизация на тестостерона е, че когато той транспортира мастната тъкан до митохондриите, едновременно с това успява да регулира андрогенните рецептори. Това на свой ред води до по-качествено оползотворяване на андрогените в тялото.

Този ефект е доказан в едно проучване, при което 3-седмичен прием на L-карнитин L-тартарат (2 г/ден) значително да увеличава количеството на активните андрогенни рецептори210. Изследователите даже са направили мускулни биопсии, за да са сигурни. В друго пък същите изследователи са забелязали, че дори без да тренирате, карнитинът е в състояние да регулира активността на андрогенните рецептори.

Тъй като карнитинът увеличава активността на АР (андрогенните рецептори), то тази аминокиселина категорично подобрява качеството на сперматозоидите при мъжете.

39. Пчелно млечице

 Пчелното млечице е меко казано анаболна каша, извлечена от пчели.

Пчелното млечице е хранителна бомба, съдържаща доста балансирано съотношение въглехидрати (15%), протеини (12%) и мазнини (5%), докато има в себе си витамини като: B1, B2, B3, B5, B6, биотин и фолиева киселина. Да не забравим минералите: калций, мед, желязо, фосфор, калий, силиций и сяра.

Пчелното млечице съдържа естествени хормони, нуклеинова киселина, захари, гамаглобулин и 3% съединения, които все още не са идентифицирани до момента.

Как действа на тестостерона?

Пчелното млечице е ефективно срещу безплодие, тъй като в едно проучване, 25 мг от него, вземано в продължение на 3 месеца, успява да увеличи нивата на тестостерона с 20% при импотентни мъже212. В друго проучване, при което субектите са били здрави, е била дадена по-голяма доза (3000мг) за продължителност от 6 месеца. В резултат групата, която взимала тази отвара увеличава нивото на тестостерона си с 14% в сравнение с плацебо групата213

40. Джинджифил

Препоръчвам да го добавяте към храната
(като подправка), но си струва и 
да го
използвате под формата на хранителна добавка.

Джинджифилът обикновено по-често се споменава заради противовъзпалителния му ефект и рядко заради това, че може да увеличи тестостерона.

Много изследвания върху животни отбелязват, че джинджифилът съдържа андрогенни съединения и може да се използва като афродизиак при мъжете217. И да, има проучвания върху хора (безплодни мъже), при които определено количество (приемано в продължение на 90 дни) е способно да увеличи ЛХ (43%),ФСХ (17%) и тестостерона (17%)218.

Дали джинджифилът може да постигне същото при здрави мъже? Не се знае, но си струва да пробвате.

41. Епимедиум

Епимедиумът (Epimedium) е цъфтящо растение от средиземноморския регион на Азия.

В продължение на векове то се използва като мощен афродизиак в китайската медицина.

Понастоящем няма данни за човешки изследвания, но много проучвания върху животни показват интересни резултати, причинени от активната му съставка.

Съвсем накратко:

В проучване е установено, че икаринът (естествената съставка на растението) е PDE-5 и PDE-4 инхибитор219 („виаграта“ работи чрез инхибиране на PDE-5).  В същото проучване е отбелязано, че икаринът активира ензима сАМР (чрез инхибиране на PDE-4), което е свързано с повишено производство на тестостерон. Факт е, че не е толкова ефективен, колкото синьото хапче…

Едно изследване на плъхове установява, че при доза от 80мг/кг икаринът може да утрои нивата на тестостерон, без да променя нивата на гонадотропините (LH и FSH). Изследователите твърдят, че активната съставка на епимедиума действа като имитира тестостерон в тялото, както повечето билки афродизиаци правят220.

В няколко проучвания при животни, икаринът е потиснал нивата на стресовия хормон кортизол 221, 222. Както може би вече знаете, повишеното производство на кортизол „унищожава“ холестерола, необходим за синтеза на тестостерон.

Епимедиумът също много силно завишава азотния оксид (AO). Повишеното производство на AO отпуска кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв.

42. Кадифен боб

Кадифеният боб (Mucuna pruriens) е индийска билка, ползвана като лекарство в Аюрведа. Той е широко изследван в западната медицина и в момента се използва в много медикаменти за облекчаване на симптомите на болестта на Паркинсон.

Едно от твърденията, с които веднага се сблъскваме в интернет е, че може да увеличи размера на тестисите.

Причината, поради която тази билка работи е активната съставка леводопа, която е прекурсор на допамина. А увеличената секреция на допамин е свързана с повишеното производство на тестостерон. Човек лесно може да се сети, че кадифеният боб може да стимулира производството на Т.

Според една група изследвания, точно това се случва при мъжете, които консумират билката:

На първо място има няколко проучвания върху животни, при които това растение успява да увеличи нивата на тестостерона и параметрите на спермата. След това пък има изследване при хора, при което билката успява значително да увеличи концентрацията на сперматозоидите при безплодни и здрави мъже (това обяснява увеличаването на размера на тестисите).

Съществува друго проучване, в което 75 здрави и 75 стерилни мъже са взимали 5 грама от кадифения боб за 90 последователни дни. Резултатите показват, че нивата на тестостерон са се увеличили значително (38% при стерилните мъже и 27% при здравите мъже). Лутеинизиращият хормон (LH) също се е увеличил (41% при стерилните мъже и 23% при здрави мъже). Пролактинът намалява (-32% при безплодната група и -19% при здравата група)224. Още едно проучване потвърждава резултатите, при които нивата на Т при стерилни мъже са се повишени с 38%225.

 


Препратки:

 1. Kadi F. Клетъчни и молекулярни механизми, отговорни за действието на тестостерона върху човешкия скелетен мускул. Основа за незаконно повишаване на ефективността. Br J Pharmacol . 2008; 154 (3): 522-528.
 2. Wang C, Alexander G, Berman N, et al. Тестостероновата терапия подобрява настроението при мъже – проучване на клинични изследователски центрове. J Clin Endocrinol Metab . 1996; 81 (10): 3578-3583.
 3. Wang С, Swerdloff R, Iranmanesh А, et al. Трансдермалният тестостеронов гел подобрява сексуалната функция, настроението, мускулната сила и параметрите на телесния състав при хипогонадалните мъже. J Clin Endocrinol Metab . 2000; 85 (8): 2839-2853.
 4. Hansen K, Tho S. Androgens и здравето на костите. Семена Reprod Endocrinol . 1998; 16 (2): 129-134.
 5. Тестостерон и сърдечно-съдовата система – Wikipedia. Wikipedia.org. https://en.wikipedia.org/wiki/Testosterone_and_cardiovascular_system. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 6. Leproult R, Van C. Ефект на 1 седмично ограничение на съня върху нивата на тестостерон при млади здрави мъже. JAMA . 2011; 305 (21): 2173-2174.
 7. Пенев П. Асоциация между нивата на сън и сутрин на тестостерона при по-възрастните мъже. Сън . 2007; 30 (4): 427-432.
 8. Goh V, Tong T. Sleep, сексуални стероидни хормони, сексуални дейности и стареене в азиатски мъже. Дж . Андрол . 2010; 31 (2): 131-137.
 9. Luconi М, Samavat J, Seghieri G, et al. Детерминанти на възстановяването на тестостерона след бариатрична операция: е въпрос само на намаляването на индекса на телесната маса? Фертил Стерил . 2013; 99 (7): 1872-9.e1.
 10. Camacho Е, Huhtaniemi I, O’Neill Т, et al. Свързаните с възрастта промени в функцията на хипоталамус-хипофиза-тестикула при мъже на средна възраст и по-възрастни хора се променят чрез промяна на теглото и фактори на начина на живот: надлъжни резултати от европейското проучване за стареене при мъже. Eur J Endocrinol . 2013; 168 (3): 445-455.
 11. Mogri M, Dhindsa S, Quattrin T, Ghanim H, Dandona P. Концентрациите на тестостерон при млади мъже с пубертет и пубертета. Clin Endocrinol (Oxf) . 2013; 78 (4): 593-599.
 12. Saboor A, Kumar S, Barber T. Ролята на затлъстяването и захарния диабет тип 2 при развитието на вторичен хипогонадизъм, свързан със затлъстяването при мъжете. Clin Endocrinol (Oxf) . 2013; 78 (3): 330-337.
 13. Lado-Abeal J, Prieto D, Lorenzo М, et al. Разлики между мъжете и жените по отношение на ефектите от протеино-енергийното недохранване върху хипоталамо-хипофизната-гонадалната ос. Хранене . 1999; 15 (5): 351-358.
 14. Коен П. Ароматаза, мастна тъкан, стареене и заболяване. Показанието за хипогонално-метаболитно-атерогенно заболяване и стареене. Междинни хипотези . 2001; 56 (6): 702-708.
 15. Мъжете с наднормено тегло могат да повишат ниските нива на тестостерон, като намалят теглото си. Наука дневно. https://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120625124914.htm. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 16. Rossow L, Fukuda D, Fahs C, Loenneke J, Stout J. Подготовка и възстановяване на естествения културизъм: 12-месечен казус. Int J Спорт Физиол изпълнява . 2013; 8 (5): 582-592.
 17. Epel E, Moyer А, Martin C, et al. Стрес-индуцирано кортизол, настроение и мастно разпределение при мъжете. Obes Res . 1999; 7 (1): 9-15.
 18. Cumming D, Quigley М, Yen S. Острата супресия на циркулиращите нива на тестостерон от кортизол при мъжете. J Clin Endocrinol Metab . 1983; 57 (3): 671-673.
 19. Андроген – Уикипедия. Андрогените. https://en.wikipedia.org/wiki/Androgen#/media/File:Steroidogenesis.svg. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 20. Li D, Zhou Z, Qing D, et al. Експозицията на бисфенол-А (BPA) на работното място и риска от самооценка на мъжката сексуална дисфункция. Hum Reprod . 2010; 25 (2): 519-527.
 21. Ferguson К, Peterson К, Lee J, et al. Пренатални и перипубертни фталати и бисфенол А във връзка с половите хормони и пубертета при момчетата. Reprod Toxicol . 2014; 47: 70-76.
 22. Nakamura D, Yanagiba Y, Duan Z, et al. Бисфенолът А може да причини намаляване на тестостерона чрез неблагоприятно въздействие както на тестисите, така и на хипофизната система, подобни на естрадиола. Toxicol Lett . 2010; 194 (1-2): 16-25.
 23. Byford J, Shaw L, Drew M, Pope G, Sauer M, Darbre P. Естрогенната активност на парабените в MCF7 човешки ракови клетки на гърдата. J Steroid Biochem Mol Biol . 2002; 80 (1): 49-60.
 24. Meeker J, Ferguson K. Метаболитите на уринарния фталат са свързани с намаляването на серумния тестостерон при мъже, жени и деца от NHANES 2011-2012. J Clin Endocrinol Metab . 2014; 99 (11): 4346-4352.
 25. Nashev L, Schuster D, Laggner С, et al. UV-филтърът бензофенон-1 инхибира 17бета-хидроксистероид дехидрогеназа тип 3: Виртуален скрининг като стратегия за идентифициране на потенциални химикали, разрушаващи ендокринната система. Biochem Pharmacol . 2010; 79 (8): 1189-1199.
 26. Kim Y, Ryu J, Choi Н, Lee K. Ефект на 2,2 ‘, 4,4’-тетрахидроксибензофенон (ВР2) върху стероидогенезата в тестикуларни Leydig клетки. Токсикология . 2011; 288 (1-3): 18-26.
 27. Кисел на слънцезащитни продукти. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/289343435_Sour_on_sunscreens. Публикувано на 1 ноември 2009 г. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 28. Нивата на тестостерона в слюнчените мъже в сексуален клуб в САЩ. SpringerLink. http://link.springer.com/article/10.1007/s10508-010-9711-3. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 29. Dabbs J, Mohammed S. Концентрации на тензостерон при мъже и жени преди и след сексуална активност. Physiol Behav . 1992; 52 (1): 195-197.
 30. Циторас Р, Мартин С, Харман С. Връзка на серумния тестостерон със сексуалната активност при здрави възрастни мъже. J Gerontol . 1982; 37 (3): 288-293.
 31. Rosen R, Kostis J, Jekelis A. Бета-блокер ефект върху сексуалната функция при нормални мъже. Арч секс Бев . 1988; 17 (3): 241-255.
 32. Ефект на дългосрочната терапия със сулфонилурейни производни върху функцията на щитовидната жлеза при човека. Изпълнени. Вестник. http://www.metabolismjournal.com/article/0026-0495(67)90009-1/abstract. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 33. Corvol P, Michaud A, Menard J, Freifeld М, Mahoudeau J. Антиандрогенен ефект на спиролактони: механизъм на действие. Ендокринология . 1975; 97 (1): 52-58.
 34. Lardinois С, Mazzaferri Е. Cimetidine блокира синтеза на тестостерон. Arch Intern Med . 1985; 145 (5): 920-922.
 35. Amory J, Wang C, Swerdloff R, et al. Ефектът от инхибирането на 5алфа-редуктазата с дутастерид и финастерид върху параметрите на семенната течност и серумните хормони при здрави мъже. J Clin Endocrinol Metab . 2007; 92 (5): 1659-1665.
 36. Училищно обучение C, Au Y, Freeman G, Cowling B. Ефектът на статините върху тестостерона при мъжете и жените, систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания. BMC Med . 2013; 11: 57.
 37. De C, Caers I, Haelterman С, Debroye M. Ефект на еднократно прилагане на кетоконазол върху общите и физиологично свободни плазмени нива на тестостерон и 17-бета-естрадиол при здрави мъже доброволци. Eur J Clin Pharmacol . 1985; 29 (4): 489-493.
 38. Антидепресантно-индуцирана сексуална дисфункция, свързана с ниско серум без тестостерон. Priory. http://www.priory.com/psych/sexdys.htm. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 39. Coates J, Herbert J. Ендогенни стероиди и финансови рискове, поемащи лондонска търговска площ. Proc Natl Acad Sci САЩ . 2008; 105 (16): 6167-6172.
 40. Bernhardt P, Dabbs J, Fielden J, Lutter C. Тестостероните се променят по време на опитите за печелене и загуба сред любителите на спортни събития. Physiol Behav . 1998; 65 (1): 59-62.
 41. Booth A, Shelley G, Mazur A, Tharp G, Kittok R. Тестостерон и спечелване и загуба в човешката конкуренция. Хорм Бев . 1989; 23 (4): 556-571.
 42. McCaul K, Gladue B, Joppa M. Спечелване, загуба, настроение и тестостерон. Хорм Бев . 1992; 26 (4): 486-504.
 43. Trumble B, Смит Е, О’Конър К, Каплан Н, Гурвен М. Успешното ловуване увеличава тестостерона и кортизола в популацията. Proc Biol Sci . 2013; 281 (1776): 20132876.
 44. Cantatore С, Capuano Р, Cobuzzi I, et al. Качество на семена и хормонални нива при безплодни пациенти с варикоцеле. Арх Итал Урол Адрол . 2010; 82 (4): 291-293.
 45. Varicocelektomy води до повишаване на тестостерона, независимо от степента. Урологични времена. http://urologytimes.modernmedicine.com/urology-times/news/modernmedicine/modern-medicine-news/varicocelectomy-leads-testosterone-increase-r. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 46. Ефектът от пушенето на цигари върху нивата на биодостъпен тестостерон при здрави мъже Клинична наука. Клинична наука. http://www.clinsci.org/content/100/6/661. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 47. Пушене, качество на спермата и ниво на тестостерон Човешка репродукция | Oxford Academic. Oxford Journals. http://humrep.oxfordjournals.org/content/17/12/3275.full. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 48. Biegon A, Kim S, Logan J, Hooker J, Muench L, Fowler J. Никотин блокира мозъчната естроген синтаза (ароматаза): in vivo изследвания на позитронната емисионна томография при женски бабуини. Biol Psychiatry . 2010; 67 (8): 774-777.
 49. Meikle A, Liu X, Taylor G, Stringham J. Никотин и котининови ефекти върху 3 алфа хидроксистероид дехидрогеназа в кучешка простата. Life Sci . 1988; 43 (23): 1845-1850.
 50. Плазмените нива на тестостерон преди, по време и след хронично пушене на марихуана. N. Eng. J. Med. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM197411142912003. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 51. Блок R, Farinpour R, Schlechte J. Ефекти на хроничната употреба на марихуана върху тестостерон, лутеинизиращ хормон, фоликулостимулиращ хормон, пролактин и кортизол при мъже и жени. Наркотикът зависи от алкохола . 1991; 28 (2): 121-128.
 52. Widenius T. Инхибиране на биосинтеза на тестостерон in vitro: липса на ацеталдехиден ефект. Алкохол Алкохол . 1987; 22 (1): 17-22.
 53. Frias J, Torres J, Miranda M, Ruiz Е, Ortega Е. Ефекти на остра алкохолна интоксикация върху хормони на хипофиза-гонадовата ос, хипофиз-надбъбречни оси хормони, бета-ендорфин и пролактин при възрастни хора от двата пола. Алкохол Алкохол . 2002; 37 (2): 169-173.
 54. АЛКОХОЛНО ЗАБОЛЯВАНЕ-ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ЗАМЪРСЯВАНЕТО В ПЛАЗМА ТЕСТОСТЕРОНА И АНТИОКСИДАНТИТЕ В МАЛЪК. Индийски. J. Physiol. Pharmacol. http://www.ijpp.com/IJPP%20archives/2006_50_3/291-296.pdf. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 55. Purohit V. Може ли алкохолът да стимулира ароматизацията на андрогените до естрогени? Преглед. Алкохол . 2000; 22 (3): 123-127.
 56. Ellingboe J, Varanelli С. Етанолът инхибира биосинтезата на тестостерона чрез директно действие върху Leydig клетки. Res Commun Chem Pathol Pharmacol . 1979; 24 (1): 87-102.
 57. Ефекти на алкохола върху плазмения тестостерон и нивата на лутеинизиращия хормон. Онлайн библиотека. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1530-0277.1978.tb05808.x/abstract. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 58. Salonen I, Huhtaniemi I. Ефекти на диета с хронична етанол върху функцията на хипофизата и тестисите на плъха. Biol Reprod . 1990; 42 (1): 55-62.
 59. van T, Gavaler J, Cobb C, Sherins R, Lester R. Атрофия на тестисите, индуцирана от алкохол при възрастен мъжки плъх. Ендокринология . 1979; 105 (4): 888-895.
 60. Välimäki M, Härkönen M, Eriksson C, Ylikahri R. Хормони на половите органи и адренокортикалните стероиди при мъже, интоксикирани с етанол. Алкохол . 1984; 1 (1): 89-93.
 61. Ефекти на острия прием на алкохол върху хормоните на хипофизата и гонадата при нормални човешки мъжки животни. | Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. JPET. http://jpet.aspetjournals.org/content/202/3/676.short. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 62. Сексуални хормони и адренокортикални стероиди при мъже, интоксикирани с етанол. Алкохолният вестник. http://www.alcoholjournal.org/article/0741-8329(84)90043-0/abstract. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 63. Венкат К, Арора М, Сингх Р, Десай М, Хаткхатй I. Ефект на консумацията на алкохол върху плътността на костите и хормоналните параметри при физически активните мъжки войници. Кост . 2009; 45 (3): 449-454.
 64. Villalta J, Ballescà J, Николас J, Martínez de, Antúnez E, Pimentel C. Функция на тестисите при асимптоматични хронични алкохолици: връзка с приема на етанол. Alcohol Clin Exp . Res . 1997; 21 (1): 128-133.
 65. Dai X, Thavundayil J, Santella S, Gianoulakis В. Отговор на оста на HPA за алкохола и стреса като функция на зависимостта от алкохола и фамилната анамнеза за алкохолизма. Психоневроендокринология . 2007; 32 (3): 293-305.
 66. Ефект на умереното потребление на алкохол върху плазмените нива на дехидроепиандростероновия сулфат, тестостерон и естрадиол при мъже на средна възраст и постменопаузални жени: диета-контролирано интервенционно проучване. Онлайн библиотека. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1097/01.ALC.0000125356.70824.81/abstract. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 67. Увеличаването на тестостерона при мъжете след ниска доза алкохол. Онлайн библиотека. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1530-0277.2003.tb04405.x/abstract;jsessionid=B0E13DCD049737AC03BBE4DE9206648A.f01t01. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 68. Cangemi R, Friedmann A, Holloszy J, Fontana L. Дългосрочни ефекти на калорийно ограничение върху серумните концентрации на полов хормон при мъжете. Стареене на клетката . 2010; 9 (2): 236-242.
 69. Гарел D, Todd K, Pugeat M, Calloway D. Хормонални промени в нормалните мъже под незначително негативен енергиен баланс. Am J Clin Nutr . 1984; 39 (6): 930-936.
 70. Тестостерон и кортизол във връзка с диетични хранителни вещества и упражнения за резистентност. Вестник на приложната физиология. http://jap.physiology.org/content/82/1/49. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 71. Ефекти от заместването на месо със соя в диетата върху концентрациите на полов хормон при здрави възрастни мъже | Британски вестник на храненето Кеймбридж ядро. Кеймбридж ядро. http://journals.cambridge.org/action/displayFulltext?type=6&fid=906928&jid=BJN&volumeId=84&issueId=04&aid=906924&fulltext. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 72. Андерсън К, Rosner W, Khan M, et al. Диагностично-хормонните взаимодействия: съотношението протеини / въглехидрати променят взаимно плазмените нива на тестостерон и кортизол и съответните им свързващи глобулини при човека. Life Sci . 1987; 40 (18): 1761-1768.
 73. Lane A, Duke J, Hackney A. Влияние на диетичния прием на въглехидрати върху свободния тестостерон: съотношението на кортизола към краткосрочното интензивно обучение. Eur J Appl Physiol . 2010; 108 (6): 1125-1131.
 74. Tsai L, Karpakka J, Aginger C, Johansson C, Pousette A, Carlström K. Основни концентрации на анаболни и катаболитни хормони във връзка с издръжливост след краткосрочни промени в диетата. Eur J Appl Physiol Occup Физиол . 1993; 66 (4): 304-308.
 75. Имунология и клетъчна биология – Модификация на имунните отговори за упражнения с въглехидрати, глутамин и антиоксидантни добавки. J. Nat. http://www.nature.com/icb/journal/v78/n5/full/icb200076a.html. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 76. Roland A, Moenter S. Регулиране на невроните на хормон на освобождаване на гонадотропин чрез глюкоза. Тенденции Endocrinol Metab . 2011; 22 (11): 443-449.
 77. Delvecchio M, Faienza M, Lonero A, Rutigliano V, Francavilla R, Cavallo L. Пролактинът може да се увеличи при ново диагностицирани деца и юноши на клетъчен път и да намалее след 6 месеца безглутенова диета. Horm Res Paediatr . 2014; 81 (5): 309-313.
 78. Fanciulli G, Dettori A, Demontis М, Anania V, Delitala G. Серумни нива на пролактин след прилагане на храносмилателния опиоиден пептид глутен екзорфин В4 при мъжки плъхове. Nutr Neurosci . 2004; 7 (1): 53-55.
 79. Bélanger A, Locong A, Noel С, et al. Влияние на диетата върху плазмените стероиди и нивата на глобулина, свързващи половите хормони при възрастни мъже. J Steroid Biochem . 1989; 32 (6): 829-833.
 80. ХРАНИТЕЛНИ ЛИПИДИ: ДОПЪЛНИТЕЛЕН РЕГУЛАТОР НА ПЛАЗМА НИВА НА СЕКС ХОРМОНА ВЗАИМО GLOBULIN | Списание за клинична ендокринология и метаболизъм Oxford Academic. JCEM. http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem-64-5-1083. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 81. Hill P, Wynder E. Ефект на вегетарианска диета и дексаметазон върху плазмения пролактин, тестостерон и дехидроепиандростерон при мъже и жени. Cancer Lett . 1979; 7 (5): 273-282.
 82. Нарушение на наситените мазнини и сърдечносъдовите заболявания – Wikipedia. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Saturated_fat_and_cardiovascular_disease_controversy. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 83. Hämäläinen E, Adlercreutz H, Puska P, Pietinen P. Намаляване на серумния общ и свободен тестостерон по време на нискомаслена диета с високо съдържание на фибри. J Steroid Biochem . 1983; 18 (3): 369-370.
 84. Raben A, Kiens В, Richter Е, et al. Серумни полови хормони и издръжливост след лакто-ово вегетарианска и смесена диета. Мед Сис Спорт Изпълнение . 1992; 24 (11): 1290-1297.
 85. Тестостерон, глобулин, свързващ половите хормони, изчислен свободен тестостерон и естрадиол при мъжки вегани и папурници | Британски вестник на храненето Кеймбридж ядро. Кеймбридж ядро. http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=868864&fileId=S0007114590000897. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 86. Allen N, Appleby P, Davey G, Key T. Хормони и диета: нисък инсулиноподобен растежен фактор-I, но нормални бионалични андрогени при вегетарианци. Br J рак . 2000; 83 (1): 95-97.
 87. Orton F, Rosivatz E, Scholze М, Kortenkamp A. Широко използваните пестициди с предишна неизвестна ендокринна активност, разкрити като in vitro антиандрогени. Environ Health Perspect . 2011; 119 (6): 794-800.
 88. Lo S, King I, Allera A, Klingmüller D. Ефекти на различни пестициди върху активността на човешката 5алфа-редуктаза в простатната и LNCaP клетките. Токсикол ин витро . 2007; 21 (3): 502-508.
 89. Trunnelle К, Bennett D, Tulve N, et al. Концентрациите на метаболитите на пиретроидите в пикочните пътища и хлорпирифос в семействата в Северна Калифорния и връзката им с вътрешните нива на инсектициди, част от проучването за употреба на продукти и поведението, свързано с експозицията (SUPERB). Environ Sci Technol . 2014; 48 (3): 1931-1939.
 90. Meeker J, Ryan L, Barr D, Hauser R. Излагане на непроницаеми инсектициди и мъжки репродуктивни хормони. Епидемиология . 2006; 17 (1): 61-68.
 91. Хлорпирифос предизвиква увреждане на тестисите при плъхове: Подобрява ефекта на глутатионния антиоксидант. Онлайн библиотека. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/tox.21831/abstract. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 92. Токсичност на тестисите на хлорпирифос (органофосфатен пестицид) при албиноси. SAGE списания. http://tih.sagepub.com/content/23/7/439.abstract. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 93. Кларир Е, Mesnage R, Travert C, Séralini G. Хербицидът на основата на глифозат индуцира некроза и апоптоза в зрели тестикуларни клетки на плъхове ин витро, а тестостеронът намалява при по-ниски нива. Токсикол ин витро . 2012; 26 (2): 269-279.
 94. Ларсен С, Спано М, Джуркерман А, Бонд Й. Семена качество и полови хормони сред органични и традиционни датски фермери. Проучвателна група ASCLEPIOS. Occup Environ Med . 1999; 56 (2): 139-144.
 95. Семена за качество и репродуктивни нива на серумни хормони в перуанските пестицидни пръскачки: Международен журнал за професионално и екологично здраве: Vol 12, No 4. maneyonline. http://www.maneyonline.com/doi/abs/10.1179/oeh.2006.12.4.355. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 96. Статус на пререгистрация на пестициди. СИП. http://www.epa.gov/pesticides/reregistration/status.htm. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 97. Goncharov A, Rej R, Negoita S, et al. По-нисък серумен тестостерон, свързан с повишени концентрации на полихлорирани бифенили при мъже от индиански произход. Environ Health Perspect . 2009; 117 (9): 1454-1460.
 98. B. Hayesa, 1, T, Khourya, 2, V. Atrazine предизвиква пълна феминизация и химическа кастрация при мъжки африкански закръглени жаби (Xenopus laevis). PNAS. http://www.pnas.org/content/107/10/4612.full. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 99. Isobe N, Nakao Т, Uehara O, Yamashiro H, Kubota Н. Плазмената концентрация на естрон сулфат по време на бременност при различни породи говеда от японски говеда. J Reprod Dev . 2003; 49 (5): 369-374.
 100. Maruyama K, Oshima T, Ohyama K. Експозиция на екзогенен естроген чрез приемане на търговско мляко, произведено от бременни крави. Pediatr Int . 2010; 52 (1): 33-38.
 101. Adebamowo С, Spiegelman D, Berkey С, et al. Консумация на мляко и акне при тийнейджърките. J Am Acad Dermatol . 2008; 58 (5): 787-793.
 102. Afeiche М, Bridges N, Williams Р, et al. Прием на млечни продукти и качество на спермата сред мъжете, посещаващи клиника за плодородие. Фертил Стерил . 2014; 101 (5): 1280-1287.
 103. Dubois С, Armand М, Mekki N, et al. Ефектите от увеличаване на количеството на холестерола в храната върху постпрандиалната липемия и липопротеините при хора. J Lipid Res . 1994; 35 (11): 1993-2007.
 104. Хранителното хранене по отношение на храненето потиска синтезата на човешкия холестерол, измерен чрез влагането на деутерий и нивата на меланоновата киселина в урината | Артериосклероза, тромбоза и съдова биология. ATVB Journal. http://atvb.ahajournals.org/content/16/10/1222.long. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 105. Стероидогенезата. Wikipedia. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/13/Steroidogenesis.svg. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 106. DeBose-Boyd R. Обратна връзка Регулиране на синтеза на холестерол: Ускокитиниране на стерол и разграждане на HMG CoA редуктаза. Cell Res . 2008; 18 (6): 609-621.
 107. Freedman D, O’Brien T, Фландрия W, DeStefano F, Barboriak J. Връзка на серумните нива на тестостерона с липопротеиновия холестерол с висока плътност и други характеристики при мъжете. Артериослер Тромб . 1991; 11 (2): 307-315.
 108. Sun C, Yuan J, Koh W, Yu M. Риск от зелен чай, черен чай и рак на гърдата: мета-анализ на епидемиологичните изследвания. Карциногенеза . 2006; 27 (7): 1310-1315.
 109. Liu K, Zhou R, Wang B, et al. Ефект на зеления чай върху контрола на глюкозата и инсулиновата чувствителност: мета-анализ на 17 рандомизирани контролирани проучвания. Am J Clin Nutr . 2013; 98 (2): 340-348.
 110. Връзката между консумацията на зелен чай и сърдечносъдовата болест, както се вижда от епидемиологичните изследвания1,2. Хранителен списание. http://jn.nutrition.org/content/138/8/1548S.short. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 111. Auvichayapat Р, Prapochanung М, Tunkamnerdthai O, et al. Ефективността на зеления чай върху намаляването на теглото при затлъстели Тайланд: Рандомизирано, контролирано проучване. Physiol Behav . 2008; 93 (3): 486-491.
 112. Оценка на експозицията на човека от флуорид от чай (Camellia sinensis L.): Въпрос от Великобритания? ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/257422811. Публикувано на 1 май 2013 г. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 113. Модулация на ендокринните системи и приема на храна от зелен чай епигалокатехин галат. OMICS International. https://www.omicsonline.org/references/modulation-of-endocrine-systems-and-food-intake-by-green-tea-epigallocatechin-gallate-1068070.html. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 114. Лих H, Ho C, Lin J. Теафлавин-3,3′-дигалат и пента-0-галоил-бета-D-глюкоза инхибират активността на чернодробната микрозомална 5алфа-редуктаза в плъх и експресията на андрогенния рецептор в LNCaP ракови клетки на простатата. Карциногенеза . 2004; 25 (7): 1109-1118.
 115. Liao S, Lin J, Dang М, et al. Потискане на растежа на органите на хребета на хамстер чрез локално приложение на катехини, алилизарин, куркумин и миристоилова киселина. Arch Dermatol Res . 2001; 293 (4): 200-205.
 116. Chandra A, Choudhury S, De N, Sarkar M. Ефект на екстракт от зелен чай (Camellia sinensis L.) върху морфологични и функционални промени при възрастни мъжки гонади на плъхове от албиноси. Indian J Exp Biol . 2011; 49 (9): 689-697.
 117. Paton C, Lowe T, Irvine A. Кофеиновата дъвка увеличава многократно изпълнението на спринт и увеличава тестостерона в конкурентни велосипедисти. Eur J Appl Physiol . 2010; 110 (6): 1243-1250.
 118. Beaven C, Hopkins W, Хансен К, Wood M, Cronin J, Lowe Т. Доза ефект на кофеин върху тестостерона и кортизол реакции към упражняване на резистентност. Int J Спорт Nutr Exerc Metab . 2008; 18 (2): 131-141.
 119. Есеян Д. Циклични нуклеотидни фосфодиестерази. J Allergy Clin Immunol . 2001; 108 (5): 671-680.
 120. Röjdmark S, Asplund A, Rössner S. Хипофиза-тестикуларна ос при затлъстели мъже при краткотрайно гладуване. Acta Endocrinol (Копенхаген) . 1989; 121 (5): 727-732.
 121. Klibanski A, Beitins I, Badger T, Little R, McArthur J. Репродуктивна функция по време на пост при мъжете. J Clin Endocrinol Metab . 1981; 53 (2): 258-263.
 122. Макгрегър С, Николас С, Лакомий Х, Уилямс С. Влиянието на интермитентното движение с висока интензивност на совалката и поглъщането на течности върху изпълнението на футболни умения. J Sports Sci . 1999; 17 (11): 895-903.
 123. Peyreigne C, Bouix D, Fedou C, Mercier J. Ефект на хидратацията върху индуцирания от упражнението отговор на растежен хормон. Eur J Endocrinol . 2001; 145 (4): 445-450.
 124. Judelson D, Maresh C, Yamamoto L, et al. Ефект на състоянието на хидратация върху резистентността към упражнения, предизвикани от ендокринните маркери на анаболизма, катаболизма и метаболизма. J Appl Physiol (1985) . 2008; 105 (3): 816-824.
 125. Невромускулни и хормонални адаптации при спортисти до силно обучение за две години. Вестник на приложната физиология. http://jap.physiology.org/content/65/6/2406. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 126. Craig B, Brown R, Everhart J. Ефекти на прогресивното обучение за резистентност върху нивата на растежния хормон и тестостерона при млади и възрастни индивиди. Mech стареене Dev . 1989; 49 (2): 159-169.
 127. Ahtiainen J, Pakarinen A, Alen M, Kraemer W, Häkkinen K. Кратък и продължителен период на почивка между сериите в тренировка за хипертрофична резистентност: влияние върху мускулната сила, размера и хормоналните адаптации при обучени мъже. J Strength Cond Res . 2005; 19 (3): 572-582.
 128. Ефекти на обучението за тежка резистентност върху модели на хормонална реакция при по-млади и по-възрастни мъже. Вестник на приложната физиология. http://jap.physiology.org/content/87/3/982.short. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 129. Hackney A, Hosick К, Myer A, Rubin D, Battaglini В. Тестостероновите реакции към интензивен интервал спрямо устойчивост при издръжливост. J Endocrinol Invest . 2012; 35 (11): 947-950.
 130. Liu T, Lin C, Huang C, Ivy J, Kuo В. Ефект на острото приложение на DHEA върху свободен тестостерон при мъже на средна възраст и млади мъже след интензивно интер-тренировъчно обучение. Eur J Appl Physiol . 2013; 113 (7): 1783-1792.
 131. Nevill М, Holmyard D, Hall G, et al. Отговорите на растежния хормон на спринта на бягаща пътека в атлети със спринт и издръжливост. Eur J Appl Physiol Occup Физиол . 1996; 72 (5-6): 460-467.
 132. Kumagai H, Zempo-Miyaki A, Yoshikawa T, Tsujimoto T, Tanaka K, Maeda S. Повишената физическа активност има по-голям ефект, отколкото намаленият прием на енергия при повишаване на тестостерона, предизвикано от промяна в начина на живот. J Clin Biochem Nutr . 2016; 58 (1): 84-89.
 133. Физически активните мъже показват по-добри параметри на семенната течност и хормонални стойности, отколкото мъжете в седнало положение. SpringerLink. http://link.springer.com/article/10.1007/s00421-011-2304-6. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 134. SERUM TESTOSTERONE, РАСТЕЖНИЯ ХОРМОН И НИЗАЙНИТЕ ФИКТОРИ НА РАСТЕЖА НА ИНСУЛИНА, НИВО НА РЕАКЦИОННАТА ВРЕМЕ И МАКСИМАЛНО АЕРОБИЧНО УПРАЖНЯВАНЕ В ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ И ДЪЛГОСРОЧНО ФИЗИЧЕСКИ ОБУЧЕНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВЪЗРАСТНИТЕ: Международна списание за неврология: Vol 114, No 5. Тейлър и Франсис Online публикации. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00207450490430499. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 135. Ефект от прогресивното аеробно обучение върху лептин, инсулин, кортизол и тестостерон при затлъстели заселници. SJKU. http://sjku.muk.ac.ir/browse.php?a_id=1606&slc_lang=en&sid=1&printcase=1&hbnr=1&hmb=1. Достъп до 4 февруари 2017 г.
 136. TRUMBLE B, CUMMINGS D, O’CONNOR К, et al. Независимо от възрастта увеличение на мъжкия слюнчен тестостерон по време на градинарската дейност сред земеделските производители на цигани. Евол Хъм Бев . 2013; 34 (5): 10.1016 / j.evolhumbehav.2013.06.002.
 137. Shariat A, Kargarfard M, Danaee M, Bahri M. Интензивна физическа активност и концентрации на циркадиен слюнчен тестостерон сред младите мъже за възрастни. J Strength Cond Res . 2015; 29 (1): 151-158.
 138. Kraemer W, Loebel С, Volek J, et al. Ефектът от упражняване на тежка резистентност върху циркадния ритъм на слюнчените тестостерони при мъжете. Eur J Appl Physiol . 2001; 84 (1-2): 13-18.
 139. Маймун Л. Тестостеронът е значително понижен при издръжливостта на спортистите, без да се отразява върху костната минерална плътност. Karger. http://www.karger.com/Article/Abstract/70627. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 140. Wheeler G, Singh M, Pierce W, Epling W, Cumming D. Обучението за издръжливост намалява серумните нива на тестостерона при мъжете без промяна в пулсиращото освобождаване на лутеинизиращия хормон. J Clin Endocrinol Metab . 1991; 72 (2): 422-425.
 141. Wheeler G, стена S, Belcastro A, Cumming D. Намалени серумни нива на тестостерон и пролактин при мъже на разстояние. JAMA . 1984; 252 (4): 514-516.
 142. Ahtiainen J, Pakarinen A, Kraemer W, Häkkinen К. Остри хормонални реакции към тежка резистентност при спортисти в сила срещу неатлети. Може да J Appl Physiol . 2004; 29 (5): 527-543.
 143. Wallace T, McBurney M, Fulgoni V. Принос на мултивитамини / минерални добавки към приема на микроелементи в САЩ, 2007-2010. J Am Coll Nutr . 2014; 33 (2): 94-102.
 144. Livera G, Rouiller-Fabre V, Pairault С, Levacher С, Habert R. Регулиране и смущение на функциите на тестисите от витамин А. Възпроизводство . 2002; 124 (2): 173-180.
 145. Епископ D, Meikle A, Slattery M, Stringham J, Ford M, West D. Ефектът на хранителните фактори върху нивата на половите хормони при мъжките близнаци. Genet Epidemiol . 1988; 5 (1): 43-59.
 146. Добавянето на витамин А и желязо е толкова ефикасно, колкото хормоналната терапия при конституционно закъснели деца. Онлайн библиотека. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2265.2004.02034.x/abstract. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 147. Wong W, Merkus H, Томас С, Menkveld R, Zielhuis G, Steegers-Theunissen R. Ефекти на фолиева киселина и цинков сулфат върху субфективността на мъжкия фактор: двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо контролирано проучване. Фертил Стерил . 2002; 77 (3): 491-498.
 148. Неактивиране на тестостероновия пропионат в ликьор по време на комбинирана дефицит на витамин В. АЛТЕРНАЦИЯ НА ИКОНОМИВИЯТА И ЕТОРОГЕНА-АНДРОГЕН1 Ендокринология | Oxford Academic. Oxford Academic. https://academic.oup.com/endo/article-lookup/doi/10.1210/endo-32-1-97. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 149. Потискане на освобождаването на тиротропин (TSH) и пролактин (PRL) от пиридоксин при хроничен първичен хипотиреоидизъм | Списание за клинична ендокринология и метаболизъм Oxford Academic. Oxford Academic. https://academic.oup.com/jcem/article-lookup/doi/10.1210/jcem-45-5-1019. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 150. ЕФЕКТ НА КОМПЛЕКСНАТА ДЕФИЦИЕНТ НА ​​ВИТАМИН Б, КОНТРОЛИРАНА ИАНТИЦИЯ И МЕТИОНИН ПРИ НЕАКТИВИРАНЕ НА ЕНЕРГЕН ОТ ЛИВИЕ1 | Ендокринология | Oxford Academic. Oxford Academic. https://academic.oup.com/endo/article-lookup/doi/10.1210/endo-38-5-300. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 151. Pilz S, Frisch S, Koertke H, et al. Ефект на добавката на витамин D върху нивата на тестостерона при мъжете. Horm Metab Res . 2011; 43 (3): 223-225.
 152. Cinar V, Polat Y, Baltaci A, Mogulkoc R. Ефекти на магнезиевата добавка върху тестостероновите нива на спортистите и заселещите се индивиди в покой и след изтощение. Biol Trace Elem Res . 2011; 140 (1): 18-23.
 153. Maggio М, Ceda G, Lauretani F, et al. Магнезиеви и анаболни хормони при по-възрастни мъже. Int J Androl . 2011; 34 (6 Pt2): e594-600.
 154. Взаимодействието между магнезий и тестостерон при модулиране на физическата функция при мъжете. Hindawi. http://www.hindawi.com/journals/ije/2014/525249/. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 155. Janszen F, Cooke В, Van D, Van D. Ефектът на калциевите йони върху производството на тестостерон в Leydig клетки от тестис на плъхове. Biochem J. 1976; 160 (3): 433-437.
 156. Нивата на тестостерона при спортисти в покой и изтощение: Ефекти от добавяне на калций. SpringerLink. http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12011-008-8294-5. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 157. Safarinejad M, Safarinejad S. Ефикасност на селен и / или N-ацетил-цистеин за подобряване на параметрите на спермата при безплодни мъже: двойно-сляпо, плацебо контролирано, рандомизирано проучване. J Urol . 2009; 181 (2): 741-751.
 158. Oluboyo A, Adijeh R, Onyenekwe С, et al. Връзка между серумните нива на тестостерон, цинк и селен при неплодородните мъже, посещаващи клиника за плодородие в Нюни, Югоизточна Нигерия. Afr J Med Med Sci . 2012; 41 Suppl: 51-54.
 159. Килик М. Ефект от изморителното упражнение на велосипед върху хормона на щитовидната жлеза и нивата на тестостерона в засегнатите мъже, допълнени с орален цинк. Neuro Endocrinol Lett . 2007; 28 (5): 681-685.
 160. Kilic M, Baltaci A, Gunay M, Gökbel H, Okudan N, Cicioglu I. Ефектът от упражнението на изчерпване върху хормоните на щитовидната жлеза и тестостероновите нива на елитните спортисти, получаващи орален цинк. Neuro Endocrinol Lett . 2006; 27 (1-2): 247-252.
 161. Jalali G, Roozbeh J, Mohammadzadeh А, et al. Влияние на оралната цинкова терапия върху нивото на половите хормони при мъже на хемодиализа. Ren Fail . 2010; 32 (4): 417-419.
 162. Netter A, Hartoma R, Nahoul K. Ефект от прилагането на цинк върху плазмен тестостерон, дихидротестостерон и брой на сперматозоидите. Арх Адрол . 1981; 7 (1): 69-73.
 163. Kaya O, Gokdemir K, Kilic M, Baltaci A. Добавяне на цинк при плъхове, подложени на остро плуване упражнение: Неговият ефект върху нивата на тестостерон и връзката с лактат. Neuro Endocrinol Lett . 2006; 27 (1-2): 267-270.
 164. Om A, Chung K. Диетичният цинков дефицит променя 5 алфа-редукция и ароматизиране на тестостеронови и андрогенни и естрогенни рецептори в черния дроб на плъхове. J Nutr . 1996; 126 (4): 842-848.
 165. Miljkovic D, Miljkovic N, McCarty M. Up-регулиращо въздействие на бор върху витамин D функция – отразява ли инхибиране на 24-хидроксилаза? Междинни хипотези . 2004; 63 (6): 1054-1056.
 166. Naghii M, Mofid M, Asgari A, Hedayati M, Daneshpour М. Сравнителни ефекти на ежедневното и седмичното добавяне на бор върху плазмените стероидни хормони и провъзпалителните цитокини. J Trace Elem Med Biol . 2011; 25 (1): 54-58.
 167. Lee B, Pine M, Johnson L, Rettori V, Hiney J, Dees W. Manganese действа централно, за да активира секрецията на репродуктивните хормони и развитието на пубертета при мъжки плъхове. Reprod Toxicol . 2006; 22 (4): 580-585.
 168. Нивата на тестостерон, цинк, манган и селен при пациенти с диабет тип 2 в Югоизточна Нигерия | Онах | Международен вестник на научните изследвания в медицинските науки. msjonline. http://www.msjonline.org/index.php/ijrms/article/view/1458. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 169. Кингсли М, Милър М, Kilduff L, McEneny J, Benton D. Ефекти на фосфатидилсерина върху физически упражнения по време на колоездене при активни мъже. Мед Сис Спорт Изпълнение . 2006; 38 (1): 64-71.
 170. Kingsley М, Wadsworth D, Kilduff L, McEneny J, Benton D. Ефекти на фосфатидилсерина върху оксидативния стрес след интермитентно протичане. Мед Сис Спорт Изпълнение . 2005; 37 (8): 1300-1306.
 171. Ефектът на фосфатидилсерина върху изпълнението на голфа. Вестник на Международното дружество по спортно хранене. http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-4-23. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 172. Monteleone P, Maj M, Beinat L, Natale М, Kemali D. Замърсяване чрез хронично прилагане на фосфатидилсерин на стрес-индуцираното активиране на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос при здрави мъже. Eur J Clin Pharmacol . 1992; 42 (4): 385-388.
 173. Starks M, Starks S, Kingsley М, Purpura М, Jäger R. Ефектите на фосфатидилсерина върху ендокринния отговор към упражняване с умерена интензивност. J Int Soc Спорт Nutr . 2008; 5: 11.
 174. Shing C, Chong S, Driller M, Fell J. Остри протеазни добавки върху мускулните увреждания и възстановяването през последователни дни на състезателни цикли. Eur J Sport Sci . 2016; 16 (2): 206-212.
 175. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. Проспективно, рандомизирано двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване на безопасността и ефикасността на висококачествен екстракт от асфуаганда корен при намаляване на стреса и тревожността при възрастни. Индия J Psychol Med . 2012; 34 (3): 255-262.
 176. Махди А, Шукла К, Ахмад М, et al. Withania somnifera Подобрява качеството на спермата при мъжкия фертилитет, свързан със стреса. Допълнение на базата на данни Alternat Med . Септември 2009 г.
 177. Raut А, Rege N, Tadvi F, et al. Проучвателно проучване за оценка на поносимостта, безопасността и активността на Ashwagandha (Withania somnifera) при здрави доброволци. J Ayurveda Integr Med . 2012; 3 (3): 111-114.
 178. Mikolai J, Erlandsen А, Murison А, et al. In vivo ефекти на екстракта Ashwagandha (Withania somnifera) върху активирането на лимфоцитите. J Altern Complement Med . 2009; 15 (4): 423-430.
 179. Ziauddin M, Phansalkar N, Patki P, Diwanay S, Patwardhan B. Проучвания върху имуномодулаторните ефекти на Ashwagandha. J Ethnopharmacol . 1996; 50 (2): 69-76.
 180. Shenoy S, Chaskar U, Sandhu J, Paadhi M. Ефекти от осемседмичното добавяне на Ashwagandha върху сърдечно-респираторната издръжливост на елитни индийски велосипедисти. J Ayurveda Integr Med . 2012; 3 (4): 209-214.
 181. Wankhede S, Лангаде D, Joshi K, Sinha S, Bhattacharyya S. Изследване на ефекта от добавката с уаниния somnifera върху мускулната сила и възстановяване: рандомизирано контролирано проучване. J Int Soc Спорт Nutr . 2015; 12: 43.
 182. Withania somnifera Подобрява качеството на спермата при мъжкия фертилитет, свързан със стреса. Hindawi. http://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/576962/. Достъп до 5 февруари 2017 г.
 183. Ахмад М, Махди А, Шукла К и др. Withania somnifera подобрява качеството на спермата чрез регулиране на нивата на репродуктивните хормони и оксидативния стрес в семенната плазма на неплодородните мъже. Фертил Стерил . 2010; 94 (3): 989-996.
 184. Амбие V, Langad D, Dongre S, Aptikar P, Kulkarni M, Dongre А. Клинична оценка на сперматогенната активност на коренния екстракт от Aswagandha (Onania somnifera) при олигоспермични мъже: Пилотно изследване. Допълнение на базата на данни Alternat Med . 2013; 2013: 571 420.
 185. Lin H, Wang S, Wang R, Wang P. Стимулиращ ефект на лактат върху продукцията на тестостерон от Leydig клетки на плъх. J Cell Biochem . 2001; 83 (1): 147-154.
 186. Състав на тялото и хормонални адаптации, свързани с употребата на Forskolin при наднормено тегло и мъже със затлъстяване. Онлайн библиотека.http://onlinelibrary.wiley.com/ Преглеждана нa 5 февруари 2017.
 187. V. Назарет и L. Активирането на андрогенния рецептор на човешките чрез протеин киназа А сигналния път *. JCB. http://www.jbc.org/content/271/33/19900.short. Преглеждана 5 февруари 2017.
 188. Кук C, B Crewther, Kilduff L, Чекмедже S, Gaviglio С изпълнение на умения и лишаване от сън: ефекти от остра кофеин или креатин – рандомизирано, плацебо-контролирано проучване. J Int Soc Sports Nutr . 2011; 8: 2.
 189. Schilling В, Stone М, произнася, и др. Креатин допълване и здравни променливи: ретроспективно проучване. Med Sci Sports Exerc . 2001; 33 (2): 183-188.
 190. Ефектите на креатин върху ефективността и хормонален отговор в аматьорски плувци. ResearchGate. researchgate.net Публикувано на 1 ноември 2011 г. 
 191. Volek J, Ratamess N, Rubin М и др. Ефектите на креатин в мускулите производителност и телесния състав отговори на краткосрочно обучение съпротива преиграва. Eur J Appl Physiol . 2004; 91 (5-6): 628-637.
 192. Arazi Н. Ефекти на краткосрочни креатин и устойчивост упражнения на покой хормонални и сърдечносъдови реакции. Science & Sports . Април 2005 г. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0765159715000039.
 193. Пробиотични Микроби поддържа Млади серумни нива на тестостерон и тестисите Размер на стареене Мишки. PLoS. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084877. Преглеждана 5 февруари 2017.
 194. Секс Различията в червата Microbiome Задвижване на хормонално зависим Регламент на Автоимунността | Science. Science.http://science.sciencemag.org/content/339/6123/1084.short. Преглеждана 5 февруари 2017.
 195. Gut бактерии могат да бъдат източник на мъжки стероидни хормони. asbmb. http://www.asbmb.org/asbmbtoday/asbmbtoday_article.aspx?id=48671. Преглеждана 5 февруари 2017.
 196. Gupta М, McDougal А, Сейф S. естрогенни и антиестрогенни дейности на 16alpha- и 2-хидрокси метаболити на 17бета-естрадиол в MCF-7 и T47D клетки на човешки рак на гърдата. J Steroid Biochem Mol Biol . 1998; 67 (5-6): 413-419.
 197. Bradlow Н, Telang N, Sepkovic D, Osborne M. 2-хидроксиестрон: на „добър“ естроген. J Endocrinol . 1996; 150 Suppl: S259-65.
 198. Michnovicz J, Adlercreutz Н, Bradlow H. промени в нивата на естроген в урината метаболити след орално лечение индол-3-карбинол при хора. J Natl Cancer Inst . 1997; 89 (10): 718-723.
 199. SAGE списания: Вашият портал за научни изследвания от световна класа списание. SAGE публикации. http://ict.sagepub.com/content/2/2/139.short. Преглеждана 5 февруари 2017.
 200. Wang Y, Lee К, Chan F, Chen S, Leung L. червено вино полифенол ресвератрол показва две нива инхибиране на ароматазата в ракови клетки на гърдата. Toxicol Sci . 2006; 92 (1): 71-77.
 201. Sergides С, Chirilă М, Silvestro L, Питта D, Pittas A. бионаличност и проучване за безопасност на ресвератрол 500 мг таблетки при здрави доброволци мъже и жени. Exp Ther Med . 2016; 11 (1): 164-170.
 202. Chiou W, Wu Т. 9-hydroxycanthin-6-он индуцира ерекция на пениса и закъснения еякулация. J Sex Med . 2012; 9 (4): 1027-1036.
 203. Ang Н, Cheang Н. Ефекти на Eurycoma Longifolia жак за laevator Ани мускулите и в двата некастрирани и тестостерон стимулирани кастрирани интактни мъжки плъхове. Arch Pharm Res . 2001; 24 (5): 437-440.
 204. Ang Н, Ikeda S, Gan E. Оценка на активността на ефикасност афродизиак в Eurycoma Longifolia Джек. Phytother Res . 2001; 15 (5): 435-436.
 205. Тех С, Abdulghani М, Morita Н, Shiro М, Hussin А, Chan К. Сравнителен рентгенова и конформационна анализ на нова кристална на 13α, 21-dihydroeurycomanone с eurycomanone от Eurycoma Longifolia и тяхната анти-естрогенната активност с помощта на анализа утеротрофична , Planta Med . 2011; 77 (2): 128-132.
 206. US 7132117 B2 – Биоактив част от Eurycoma Longifolia & Nbsp; – & Nbsp; Обектива. обектив Великобритания. https://www.lens.org/lens/patent/US_7132117_B2. Преглеждана 5 февруари 2017.
 207. Chan K, L-B, Тех С, Das P. Ефектът на Eurycoma Longifolia на качеството на спермата на мъжки плъхове. Нат Prod Commun . 2009; 4 (10): 1331-1336.
 208. Исмаил S, M Уан, Джордж А, Nik H, Musthapa К, Liske Д. рандомизирано проучване за използването на PHYSTA замразена-сушена Воден екстракт от Eurycoma Longifolia за подобряване на качеството на живот и сексуално благополучие в Men. Evid Въз основа на комплемента Alternat Med . 2012; 2012: 429 268.
 209. Ефект на Tongkat Али на хормоните на стреса и състоянието психологическо настроение в умерено подчертаха теми. Вестник на Международното дружество по спортна Nutrition. http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-10-28. Преглеждана 5 февруари 2017.
 210. Kraemer W, Spiering В, Volek J и др. Андрогенните отговори на упражнение резистентност: ефекти на хранене и L-карнитин. Med Sci Sports Exerc . 2006; 38 (7): 1288-1296.
 211. Balercia G, Regoli F, Armeni Т, Koverech А, Mantero F, Boscaro М. плацебо-контролирано, двойно-сляпо рандомизирано проучване относно използването на L-карнитин, L-ацетилкарнитин, или в комбинация на L-карнитин и L-ацетилкарнитин при мъже с идиопатична астенозооспермия. Fertil Steril . 2005; 84 (3): 662-671.
 212. Али Е. Влияние на пчелно млечице на мъжки стерилитет. iasj. http://www.iasj.net/iasj?func=fulltext&aId=47761. Преглеждана 5 февруари 2017.
 213. Morita Н, Ikeda Т, Kajita К, и др. Ефект от пчелно млечице поглъщане в продължение на шест месеца по-здрави доброволци. Nutr J . 2012; 11: 77.
 214. Необходимостта за формулиране на Shilajit от нейните изолирани активни съставки. Онлайн библиотека. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2650050505/abstract. Преглеждана 5 февруари 2017.
 215. Carrasco-Gallardo С, Guzmán L, Maccioni R. Shilajit: физическо Phytocomplex с потенциал Прокогнитивните активност. Int J Алцхаймер Dis . 2012; 2012: 674 142.
 216. Biswas Т, Пандит S, Мондейл S, и др. Клинична оценка на сперматогенезата дейност на преработени Shilajit в олигоспермия. Andrologia . 2010; 42 (1): 48-56.
 217. Амин А, Хамза А. Влияние на Розел и джинджифил на цисплатин-индуцирано репродуктивна токсичност при плъхове. Азиатски J Androl . 2006; 8 (5): 607-612.
 218. Ефектът от Джинджър на параметрите на сперма и на серумния FSH, LH и усилвател; тестостерон на безплодните мъже. EBSCO. http://connection.ebscohost.com/c/articles/98039248/effect-ginger-semen-parameters-serum-fsh-lh-testosterone-infertile-men. Преглеждана 5 февруари 2017.
 219. Ефекти на Icariin на цГМФ специфични PDE5 и сАМР-специфична PDE4 дейности. Азиатски вестник андрология. http://www.asiaandro.com/archive/1008-682x/5/15.htm. Преглеждана 5 февруари 2017.
 220. Zhang Z, Yang Р. тестостерон миметични свойства
 221. Shukla К, Махди А, Ahmad М, Jaiswar S, S Shankwar, Tiwari S. Mucuna pruriens намалява стреса и подобрява качеството на спермата при безплодни мъже. Evid Въз основа на комплемента Alternat Med . 2007; 7 (1): 137-144.
 222. Shukla К, Махди А, Ahmad М, Shankhwar S, S Rajender, Jaiswar S. Mucuna pruriens подобрява мъжката плодовитост чрез действието си върху оста хипоталамус-хипофиза-половите жлези. Fertil Steril . 2009; 92 (6): 1934-1940.
 223. Gupta А, Махди А, Ahmad М и др. Протон NMR проучване на ефекта на Mucuna pruriens на семенната плазма метаболити на безплодни мъже. J Pharm Biomed Anal . 2011; 55 (5): 1060-1066.