25 храни, които могат да повишат тестостерона по естествен начин

В този списък има 25 продукта за пазаруване, които дават тласък на тестостерона при мъжете. Включени са всички натрапчиви обяснения защо тези храни са полезни за ендокринната система и т.н..

Мислете за него като за списък с хранителни стоки, които вашите топки биха си купили, ако имат ръце и пари.

1. Всички видове картофи

 Ако сте чели нещо от Тесто-Рекс, вече знаете, че въглехидратите са изключително важни за здравословното производство на тестостерон.

Също така знаете, че зърнените култури не са предпочитан източник на въглехидрати, главно поради проблема с глутена, който може значително да увеличи нивата на пролактин, което пък ефективно води до понижаване на производството на Т.

Обикновените захари също не са предпочитан източник на въглехидрати, тъй като те са свързани с понижени нива на тестостерон в многобройни проучвания.

Трябва да ядете картофи!

Сладки картофи, бели картофи, червени картофи, лилави картофи и т.н. Ако е картоф, то трябва да го ядете. Картофите са отличен източник на въглехидрати без глутен, които увеличават тестостерона, а също са и наситени на хранителни вещества. Направете картофите си основен източник на въглехидрати.

2. Макадамови ядки

 Качествените мазнини са известни с повишаването на тестостерона, а ядките като цяло са с много високо съдържание на мазнини. Можем лесно да се допуснем, че всички ядки са О.К. за тестостерона, но това не е така.

Видовете мазнини, които са свързани с увеличено производство на Т са наситените мастни киселини (SFA) и мононенаситените мастни киселини (MUFA). Полиненаситените мастни киселини (PUFA) от друга страна са склонни да понижават нивата на тестостерона.

Повечето ядки са (за съжаление) пълни с PUFA.

Макадамовите ядки, при тях 100 грама съдържат около 75 грама мазнини, от които 60 грама са MUFA, 13 грама са SFA, а по-малко от 2 грама са PUFA.

Добро съотношение, нали?

3. Кафе

Кой не обича една чаша (или две) със силно кафе?

Кафето е страхотно. То ви дава кофеин, който стимулира нервната ви система, като същевременно повишава нивата на сАМР, което води до повече тестостерон.

Разбира се, кафето може също да увеличи нивата на кортизол (който е стресов хормон, прословут в понижаването на тестостерона), но е много важно да разберем, че кортизолният тласък от кофеина е много кратък.

О, също така кафето е заредено с антиоксиданти. Така че не е необходимо да избягвате кафето, просто не пийте 15 чаши дневно.

4. Бразилски орехи

Бразилските орехи технически са семена, но поради техния вкус и структура, хората ги наричат ​​ядки.

Те нямат толкова добри съотношения на мазнините колкото макадамовите ядки (100 грама бразилски орехи имат 15 грама SFA, 25 грама MUFA и 19 грама PUFA), но истинският потенциал на тези семена не е в съотношението на мазнините…

… Потенциалът им е във високото съдържание на селен. 100 грама бразилски орехи съдържат 1917 мкг селен, което е 2739% от препоръчителната дневна доза (ПДД)!

Селенът е про-тестостеронов заради глутатион стимулиращите му ефекти (проучване, проучване) и само една шепа бразилски орехи на ден е достатъчна да покрие нуждите ви от селен, и то по естествен начин.

5. Зехтин (студено пресован)

Зехтинът даже може да бъде споменат като тестостеронов бустер.

Има едно изследване, при което млади марокански мъже консумират необработеното маслиново масло като основен източник на мазнини и за 2 седмици тестостероновите им нива се увеличават с 17%.

Това може да е така поради факта, че маслиновото масло има доста големи количества мазнини, които произвеждат Т (73% MUFA, 14% SFA, 13% PUFA), или поради факта, че зехтинът е противовъзпалително, или че съдържа абсурдно високи нива на антиоксиданти.

Просто се уверете, че зехтинът ви е истински: органичен (по възможност), екстра върждин (студено пресован) и от надеждна марка. По-евтините маслинови масла са били нагрявани, обработени и подправяни с други по-евтини масла (обикновено с високо съдържание на PUFA).

6. Стафиди

Стафидите са страхотна храна, която повишава нивото на тестостерона по няколко причина.

Първо, те са противовъзпалителни и са пълни с антиоксиданти. Един от тези антиоксиданти е ресвератролът, които се свързва с повишен тестостерон и понижени нива на естроген в няколко проучвания (ето едно).

На второ място, 100 грама стафиди съдържат ~3 мг борон, който е не толкова популярен минерал, но пък значително увеличава нивата на тестостерон в няколко научни изследвания (проучванепроучване).

Така че, не е лоша идея да направите своя собствена тестостеронова бомба със стафиди, макадамови ядки и бразилски орехи. J

7. Магданоз

Магданозът е малко зелено растение (ако не знаете).

Изследовател от Тексас (не от Добрич) установил, че магданоза увеличава количеството на StAR (регулаторен протеин) в клетките на тестисите.

StaR е свързващият протеин, който транспортира холестерола до митохондриите на вашите топки, като по същество го превръща в свободен тестостерон.

Така че, повече магданоз -> повече StaR -> по-лесно превръщане на холестерола в свободен тестостерон -> повече свободен тестостерон.

Поука: по-добре консумирайте магданоз.

8. Джинджифил

Джинджифилът е често срещана домакинска подправка, но може да се използва и за други неща, а не само за добавяне на вкус към храната.

Джинджифилът съдържа активната съставка „джингол“, която е мощен противовъзпалителен агент в организма.

Не само това, но няколко проучвания върху животни идентифицират джинджифила като андрогенно съединение (проучване, проучване).
Друго изследване отбелязва 17% увеличение на нивата на тестостерон след добавяне на джинджифил в диетата.

Бележка: също така е и много евтин.

9. Какао

Суровото какао, какаото и шоколадовите продукти са изключително наситени на вещества, който повишават тестостерона.

Въпреки това, аз не говоря за шоколада или какаото, които повечето хора си представят. Истинският шоколад не се нагрява (това унищожава антиоксидантите и много витамини), не се обработва и определено не се пречиства.

Това е тази ненагрявана, минимално обработена и основно сурова версия на шоколада, който съдържа в себе си антиоксидантите, ензимите и полезните бактерии. Това е суровият шоколад, който се свързва със добро сърдечносъдово здравепонижено кръвното налягане и понижени нива на кръвната захар. Не става дума за боклуците на рафтовете с бонбони и вафли.

Но защо суровият шоколад и какаовите продукти са страхотна храна, която увеличава производството на тестостерон?

На първо място, те са наситени с антиоксиданти и минерали като магнезий, цинк, манган, желязо и мед…

Да обобщим, пълен с антиоксиданти, живи бактерии и ензими. Пълен с минерали, който повишават тестостерона. Също така има перфектни съотношения на мазнини, което го прави енергоспестяваща храна, повишаваща нивото на тестостерона.

10. Яйца (без фипронил)

Яйцата се считат за „перфектния протеин“, тъй като съдържат почти перфектен баланс от аминокиселини.

Яйцата също са силно питателни, съдържащи почти всички познати витамини (с изключение на витамин С).

Също така имат добри съотношения на мазнините (38% наситени мазнини, 44% мононенаситени мазнини и само 18% полиненаситени мазнини).

Най-важният фактор, който прави яйцата високотехнологична храна, е фактът, че жълтъкът съдържа големи дози холестерол, който, както вече може би знаете, е предшественик на тестостерона.

ЗАБЕЛЕЖКА: Знам, че много хора се страхуват от холестерола и мазнините в жълтъка, но няма нужда. Научно доказано е, че редовната консумация на яйца на дневна база не оказва негативно влияние върху сърдечносъдовото ви здраве (проучванепроучване).

11. Истинска сол

Има огромна разлика между кристална, морска или скална сол в сравнение с обикновената „трапезна сол“.

Това означава, че истинската нерафинирана и непроменена сол съдържа около 60 минерала.

От друга страна е трапезната сол. Обикновено тя има 2 минерала: натрий и хлор.

Какво още? Обработената трапезна сол може да съдържа до 3% противослепващи агенти, които често са нездравословни тежки метали като алуминиев силикат или натриев фероцианид.

Това се прави, за да се увеличат печалби, т.е. по-дълъг срок на годност.

Изборът е изцяло ваш.

12. Авокадо

Тези плодове често се смятат за лоши от някои псевдо-екперти (мразещи мазнините). И това е така, защото за разлика от много други плодове, 77% от калориите на авокадото идват от мазнини.

Предполагам вече знаете, че завишения прием на мазнини е пряко свързан с увеличеното производство на тестостерон.  Мазнините, които увеличават Т са наситените мазнини (SFA) и мононенаситените мазнини (MUFA), докато полиненаситените (PUFA), всъщност са склонни да понижават тестостерона.

От гледна точка на горното, можем да видим, че авокадото е чудесна храна, която естествено повишава тестостерона. Тъй като съдържа много мазнини, от които 16% са SFA, 71% са MUFA, а само 13% са PUFA.

Авокадото е пълно с мастноразтворими витамини, много от които са от изключително значение за здравословното производство на тестостерон.

13. Печурки

Преди ги хапвах само, когато са върху пица… Голяма грешка.

Даже две…

Гъбите са заредени с полизахариди и при многобройни проучвания е установено, че оказват анти-естрогенни ефект, тъй като естествено блокират ензима ароматаза, който превръща тестостерона в естроген (проучванепроучванепроучване).

Подобни анти-естрогенни ефекти са забелязани и при други сортове гъби, но печурките изглеждат най-силните инхибитори на ароматаза.

14. Хлебна сода a.k.a. сода бикарбонат

Използвам хлебната сода (сода бикарбонат) повече като добавка (преди тренировка и за увеличаване на Т), отколкото като храна, но тъй като може да бъде закупена от всеки магазин, тя напълно се вписва в този списък.

Защо, може да питате? Е, първо, защото това е страхотна ергогенна помощ, която може драстично да завиши резултатите ви при клека и лежанкатаклетъчна адаптация към високо интензивни интервални тренировки (HIIT), даже може да се използва за подсилване на ефекта на креатина (ако взимате де).

Хлебната сода има тенденция да действа като молекулярен превключвател за цикличния аденозин монофосфат (сАМР). А повишените нива на сАМР – както вече може би знаете, се свързват с увеличеното производство на Т, тъй като сАМР активира протеин-киназа А и служи като посредник между клетките и хормоните (проучванепроучванепроучванепроучванепроучванепроучване, проучванепроучванепроучване).

Също така струва около 8 лв/кг.

15. Кисело мляко

Има много доказателства, които сочат, че пребиотиците, пробиотиците, живите ензими и другите видове бактерии могат да окажат положително въздействие върху производството на тестостерон.

Няколко примера: В това проучване от 2014г. група изследователи са добавили Lactobacillus reuteri в храната на мъжки гризачи. Във всеки отделен случай добавянето на L.Reuterii към храната увеличава нивата на тестостерона, нивата на лутеинизиращия хормон, тестикуларния размер и теглото, предотвратява свиване на тестисите (което е свързано с възрастта), подобрява параметрите на спермата и дори увеличава маркерите на социалното господство.

Друго изследване върху опитни мишки установява, че въвеждането на пробиотици в червата води до повишени нива на тестостерон. При едно друго изследване се наблюдава, че пробиотикът Clostridium scindens може буквално да превърне стресовия хормон в андроген.

И така, как да приемаме повече такива полезни бактерии? Отговорът е като ядете ферментирали храни, които естествено съдържат бактерии и ензими.

Киселото мляко е чудесен пример и страхотна храна, която повишава нивото на тестостерона.

16. Кайма

Всеки път, когато отида до месарницата до вкъщи се връщам с най-малко 2 килограма телешка кайма.

Има една добра причина да правя това. Каймата е чук.

Независимо дали става въпрос за телешко месо или смес от говеждо и свинско, може дори и агнешко, вие получавате много висококачествени мазнини и белтъчини, за които ендокринната ви система мечтае.

Мляното месо е супер основa за много рецепти и манджи. Толкова е лесна за употреба и вкусна. Защо не се заредите с кайма най-накрая?

17. Нар

Има много интересни резултати от изследвания:

В това проучване, всекидневната консумация на сок от нар за 2 седмици повишава нивата на тестостерон в слюнката с 24%, като същевременно намалява систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Друго проучване, свързано с дългосрочна консумация (1-3 години) на сок от нар – до 35% намаляване на артериалната плака. Сокът от нар също предпазва LDL холестерола от оксидативно увреждане и намалява кръвното налягане, както се вижда в по-горното изследване.

Учени откриват, че някои от съединенията в нара са анти-естрогенни.

Ако скоро не сте опитвали нар, време е да си вземете.

18. Синьо сирене

Както можете да видите в подзаглавието на №15 („кисело мляко”) по-горе, ферментиралите храни са отлични за производството на тестостерон, тъй като съдържат пробиотици, пребиотици, полезни бактерии и ензими, свързани с повишено производство на Т (проучванепроучванепроучване).

Освен това, синьото сирене съдържа големи количества наситените мазнини и мастноразтворими витамини (като витамин К2), който повишават тестостерона.

Синьото сирене върви идеално за дресинг, разядки, между хамбургери и т.н. То е супер елементарен начин да завишите тестостерона си.

19. Боровинки, малини и къпини

Тези малки плодчета винаги са били определяни като здравословни.

И защо не? Колкото по-тъмни, толкова по-високо е антиоксидантното съдържание и колкото повече антиоксиданти консумирате, толкова по-малко оксидативния стрес ще ви повлиява. Резултатът от това трябва да бъде значително увеличаване на производството на тестостерон и запазване на молекулата на тестостерона.

И не само заради антиоксидантите, тези мъници са доста нискокалорични и са пълни с микроелементи.

20. Масло

Истинското масло повишава тестостерона и трябва да бъде основната съставка на всяка диета.

То е качествен източник на SFA, като същевременно съдържа мастноразтворимите витамини А , ЕК2 и D, които са свързани с повишеното производство на тестостерон.

Само не забравяйте, че то трябва да е истинско и за предпочитане от крави, който са захранвани с трева. Маргаринът и други видове гадории са пълен боклук.

Ползвайте масло. Вашите топки ще ви благодарят рано или късно.

21. Сорго

Откакто започнах да намирам доказателства, че глутена потиска пролактина и потиска щитовидната жлеза, ограничавам приема на зърнени храни и се фокусирам повече върху картофите като основен източник на въглехидрати.

Ще видите само добри резултати от това да не ядете зърнени храни. Човек не трябва да е краен в принципите си, но соргото е добра алтернатива на бялото брашно.

Бях приятно изненадан дори да се сблъскам с това проучване, при което екстрактът от сорго увеличава нивата на 5-алфа редуктазата с 54%. А това довежда до завишен дехидротестостерон (DHT).

22. Кокосово масло

Не търсете недостатъците на кокосовото масло.

Установено е, че подобрява когнитивните способностиувеличава производството на тестостеронповишава хормоните на щитовидната жлезаповишава метаболизма и т.н.

То също притежава оптимално съотношение мазнини, който повишават тестостерона.

ЗАБЕЛЕЖКА: Въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини, кокосовото масло не създава никакви сърдечносъдови проблеми (проучванепроучванепроучване).

23. Лук

Всички видове лук са заредени с противовъзпалителни фитохимикали и антиоксиданти. Някои от тях повишават тестостерона.

Не е изненада, че в няколко проучвания с гризачи лукът увеличава тестостерона и предизвика андрогенни ефекти (проучванепроучванепроучване).

Вероятно най-сериозен резултат досега дава това изследване, при което сокът от лук, добавен към диетата на мъжки гризачи, е увеличил Т средно с 300%. Трудно е да се каже дали резултатите са тълкувани правилно, но все си е обнадеждаващо.

Лукът може да се добави към много храни, така че защо не?

24. Чесън

Независимо от факта, че чесънът може да направи дъха ви ужасен, той също така може да увеличи нивата на азотния ви оксид с ~200%, когато се приема в комбинация с витамин С. Това го прави смешно евтин бустер, който е идеален за преди тренировка.

П.П. Никой не трябва да ви доближава, докато тренирате.

Също така има проучване при плъхове, при което са на режим на хранене с високо съдържание на белтъчини. След добавяне на чесън в диетата се наблюдава  значително повишаване на тестостерона и спад на кортизола.

Нямам представа какво би предизвикало това повишаване на тестостерона след консумацията на чесън, дали противовъзпалителни ефекти, високо количество антиоксиданти или пък вазодилатативни ефекти…

Каквото и да е, чесънът е храна, която увеличава нивото на тестостерона и определено си заслужава парите.

25. Морски дарове

Една легенда от 18-ти век гласи, че Казанова се е хранил с 50 стриди за закуска.

Те са наблъскани с цинк, магнезий, селен, мед и витамин D. Всички те са от решаващо значение в производството на тестостерон.

Стридите също съдържат висококачествен протеин, включително някои по-редки аминокиселини.

Може би Казанова е знаел какво прави. 😉