Желязото и тестостеронът: Основен микроелемент или токсичен тежък метал?

Желязото (Fe) се счита за основен микроелемент и в наши дни много хранителни продукти са обогатени с него. Как желязото влияе на нивото на тестостерона и общото здраве?

Желязото обикновено се свързва с някои важни ползи за здравето. То е част от хемоглобина и следователно е от съществено значение при предотвратяване на потенциална анемия. Желязото може да бъде и силно токсично дори в относително малки дози.

Съществуват два вида желязо:

  • Хемово желязо, което си набавяме от червеното месо. Лесно се абсорбира и е най-добрият вариант при предотвратяване на анемия.
  • Нехемово желязо, което си набавяме от животински и растителни източници, е най-често приеманото желязо, но и най-трудно смилаемото.

Когато тялото усети, че има прекалено ниски количества желязо, желязо-регулиращият хормон хепцидин намалява, за да се увеличи абсорбцията от храните. Ако нивата на елемента в организма са твърде високи, то нивата на хепцидин естествено се увеличават, за да се предотврати стомашната абсорбция на минерала от храните.

Почти при всички хора хепцидиновата система работи достатъчно добре, така че не се тревожете за приема на желязо. Въпреки това, яденето на храни с прекомерно високо съдържание на желязо, примането на желязо под формата на добавка и други фактори, могат лесно да нарушат този деликатен баланс и да причинят пренасищане с желязо (хемохроматоза) в кръвообращението и тъканите. Някои хора имат наследствена хемохроматоза. Тези мъже са генетично склонни към висока сатурация на желязо и трябва да бъдат много предпазливи с приема на желязо (да помислят за редовно кръводаряване).

ПДД за желязото е между 8-12мг на ден. Дози, по-малки от 20мг/кг дневно, могат да започнат да причиняват видими здравословни проблеми, а дозировки над 40мг/кг дневно обикновено изискват наблюдение от специалист.

Интересно е, че между 1983-1991г. излишакът на желязо е причина за над 30% от смъртните случаи при децата в САЩ. Въпреки че елемент като желязото може да бъде изключително здравословен, приемането на твърде големи количества може лесно да доведе до увреждане на вашето здраве по начин, които мнозина дори не осъзнават.

Но защо излишното желязо е толкова лошо и как желязото влияе върху тестостерона? Нека да погледнем.

Желязото, тестостеронът и възможни опасности за здравето

Ефектите и нивото на токсичност на желязото наподобяват тези на тежките метали: кадмий, алуминий, олово, никел и живак.

Изследванията показват, че твърде ниски или твърде високи нива на желязо в мозъка се свързват със загуба на концентрацията и много от неврологичните нарушения (болестта на Алцхаймер, деменция, болестта на Паркинсон). Всъщност изследователите от това австралийско проучване прогнозират доста добре проявата на болестта на Алцхаймер, като наблюдават нивата на феритина.

Твърде високите нива на желязо се свързват също с повишен риск от различни форми на рак, чернодробни нарушения, диабет и сърдечносъдови заболявания. И както може да се очаква, редуцирането на излишното желязо в тялото чрез кръводаряване може да намали много от тези рискове.

Едно финландско проучване (в продължение на 9 години) например наблюдава, че 2862 мъже, които даряват кръв най-малко веднъж годишно, са имали учудващо 88% по-ниска честота на остри инфаркти.

В продължение на около 50 години е известно, че кръвопреливането уврежда имунитета и излишното желязо е подозирано, че е една от причините за това. Хората, които редовно даряват кръв, са по-здрави от преди да започнат да даряват.

Какво за взаимодействието между желязото и тестостерона?

Тестостеронът всъщност намалява нивото на желязо-регулиращия хормон хепцидин, което позволява на организма да абсорбира повече желязо от храните. Това е една от причините, поради които мъжете са склонни да имат по-високи нива на хемоглобин и по-голям кръвен обем, отколкото жените. Това може да обясни защо пациентите с анемия са по-често жени и защо пренасищането с желязо е по-често при мъжете.

Това означава ли, че тестостеронът е нещо лошо? Всъщност по-вероятно е потискането на хепцидина да е само един от многото естествени механизми, които позволяват на мъжете да имат по-голям брой червени кръвни клетки и повече кръв във вените си.  Един от най-лесните начини да си причините анемия е да имате ниски нива на тестостерон.

Мъжете се нуждаят от малко повече желязо, отколкото жените… Има няколко проучвания върху мъже от всички възрастови групи, показващи как даряването на кръв с  цел намаляване на излишното желязо, е в състояние да повиши тестостероновите нива (проучванепроучванепроучванепроучванепроучванепроучванепроучване).

Излишното желязо се натрупва в кръвта и тъканите ни през годините и наистина няма по-ефективен начин да се отървем от него от честото даряване на кръв (което от своя страна повишава тестостерона).

Ако сте мъж и никога не сте дарявали кръв, но винаги сте консумирали храни, богати на желязо, съществува някакъв шанс да имате прекомерно високо количество желязо в тялото си, което може да потисне функцията на хипоталамуса, питуитарната жлеза и тестисите, което води до понижени нива на тестостерона.

Няма много проучвания, изследващи прекия ефект на серумните нива на желязото върху тестостерона. Едно проучване показва, че момчета, които са с недостиг на желязо, успешно повишават нивата на тестостерона си след добавяне на желязо и витамин А под формата на добавка, което би означавало, че дефицитът на желязо е доста лошо нещо за един мъж…

… Това проучване върху 4303 китайски мъже показа, че повишените нива на транспортния протеин (феритин), се свързват с по-високи свободни и общи нива на тестостерона. При животни (прасета) високите нива на желязо са равни на по-малък размер на тестисите, което предполага по-слабо производство на тестостерон и сперма.

Как да поддържаме оптимални нива?

На първо място, ако сте мъж, то има голяма вероятност да НЕ се нуждаете от допълнително желязо.

Редовното изследване на хемоглобина е начинът да разберете дали си набавяте достатъчно от този минерал, въпреки че не е най-ефективният метод за идентифициране на прекалено високите нива на желязо (изследванията на феритина биха били по-точни).

Ако сте анемичен (с дефицит на желязо), най-добре е да се съсредоточите върху следното;

  • черен дроб и месо (най-лесно усвояване).
  • листни зеленчуци, стафиди, сушени сини сливи, кайсии.
  • яйцата, скаридите и мидите също са добри източници на желязо.

Известно е, че витамин C увеличава усвояването на минерала.

Kак да избягвате и намалите пренасищането с желязо: